Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
15. 1. 2016,
9.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marko Gracer Planica Planica tek na smučeh Vesna Fabjan

Petek, 15. 1. 2016, 9.27

8 let

Proga v Planici je lahko zelo zahrbtna

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljše smučarje tekače le še dan loči od začetka svetovnega pokala v Planici. Prvi trener slovenske reprezentance Marko Gracer opozarja, da je proga v Planici lahko zelo zahrbtna.

V slovenskem taboru že vsi nestrpno pričakujejo začetek svetovnega pokala v novem nordijskem centru v Planici. Prav gotovo je na trnih tudi prvi mož slovenske ekipe Marko Gracer. Kakšna je trenutna forma njegovih varovancev, še ne ve.

Več kot polovica proge se vzpenja

"Tekmovalke so se udeležile celinskega pokala, da so preizkusile progo in se spopadle z njo. Po Lenzerheideju smo imeli tipičen trening, ki je bil usmerjen bolj v šprint. Kakšen korak naprej je bil narejen, bo pokazala sama tekma v Planici," je uvodoma povedal Gracer, ki vedno znova opozarja na zahtevnost proge v Planici. "Proga je zelo specifična in ekstremna. Več kot polovica proge se vzpenja, kar pomeni, da tekmovalke nimajo možnosti počitka. Nobeni kratki smuki ne 'razbijejo' vzpona. Bolj ali manj so ravnine, kar pomeni dodatno delo. S tega vidika lahko rečem, da gre za najzahtevnejši šprint v svetovnem pokalu. Tudi odziv tekmovalcev na celinskem pokalu je bil, da je proga izredno težka."

Slovenski tekmovalci progo zelo dobro poznajo

Na sredinem treningu se je v zavoju, v katerega tekmovalci prihajajo s hitrostjo od 50 do 60 kilometrov na uro, poškodoval mladi tekmovalec Luka Markun, ki zaradi poškodbe noge ne bo mogel nastopiti na sobotni tekmi. To je bil prvi alarm za prireditelje, ki bodo omenjeni zavoj predelali in dodatno zavarovali. "Ne bom rekel, da gremo na tekmo s strahom. Trenirali smo dobro, odseke proge tekmovalci zelo dobro poznajo, bo pa od finalnih tekov odvisno, v kakšnih skupinah se bodo znašli. Pričakujemo, da bodo spet zelo močne skandinavske tekmovalke. Na ekstremnih progah so namreč zelo močne. Če bosta dve ali tri Skandinavke v skupini, bomo imeli večje težave s prebojem naprej. Dejstvo je, da je v šprintih vedno loterija. Naš cilj je finale in morda en polfinale," se je o pričakovanjih razgovoril dolgoletni trener.

"Pomembno je, da progo zelo dobro poznaš, ker je lahko zahrbtna"

Na novi progi bo zelo pomembna tudi prava taktika, saj se lahko tekmovalec hitro ušteje, če se je ne loti na pravi način. "Pomembno je, da progo zelo dobro poznaš, ker je lahko zahrbtna. Če si izredno hiter pri štartu in v prvem vzponu, lahko na koncu plačaš velik davek. Tekmovalke so to spoznale, tempo bo treba zdržati in v zadnjem delu še dodatno stisniti iz sebe. Je pa res, če tekmovalka želi varno speljati prvi zavoj, je pomemben prvi položaj. To pomeni hiter štart, po prvem zavoju umiritev tempa, držanje priključka z najboljšimi in izredna hitrost v zadnjem vzponu oziroma na zadnji ravnini."

Ne spreglejte