Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
10. 6. 2014,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Vanessa Mae Krvavec

Torek, 10. 6. 2014, 11.57

8 let

Primer Vanessa Mae še ni pozabljen

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Domnevno sporna organizacija smučarskih tekem na Krvavcu, na katerih si je violinistična zvezdnica Vanessa Mae priborila olimpijsko vozovnico, se, kot vse kaže, vendarle ne bo pometla pod preprogo.

Čeprav imajo pri Smučarski zvezi Slovenije te dni obilico dela z zagotavljanjem proračuna, potrjevanjem tekmovalnih ekip, dogovori z opremljevalci in pripravo gradiva za letno skupščino, na katero bo šlo vodstvo z negativnim mnenjem revizijske hiše na letno poročilo, pa je direktor dr. Jurij Žurej vendarle pognal tudi kolesje posebne komisije, ki se ukvarja s primerom januarskih tekem na Krvavcu. Na teh si je Vanessa Vanakorn, v glasbenem svetu znana kot priljubljena pop violinistka Vanessa Mae, pet minut pred dvanajsto zagotovila mednarodno normo za nastop na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju.

Kot vse kaže, so se očitki na račun sporne organizacije tekem, katerih namen naj bi bil tajski smučarski reprezentantki omogočiti preboj med olimpijce, v zadnjih tednih izkazali za utemeljene. Da gre za zgodbo o dimu in ognju, je kolegom na izvršilnem odboru SZS priznal tudi Žurej. "Zbiramo podatke. A že do zdaj zbrana gradiva kažejo na utemeljen sum večjih nepravilnosti pri izvedbi tekem. Zato bomo primer predali častnemu razsodišču zveze. S primerom se bo seveda podrobno seznanil tudi IO SZS, a moramo pred tem v skladu s pravnim postopkom pridobiti še določene dokumente. Gradivo mora biti pripravljeno tako, da bo primerno tudi za morebitne uradne postopke," pravi Žurej, ki primer gradi na uradnih izjavah vpletenih.

Kaj se je dogajalo na Krvavcu?

Naj spomnimo, 35-letna Londončanka s tajskim potnim listom je 17. in 19. januarja 2014 na štirih veleslalomskih tekmah na Krvavcu v organizaciji SK Triglav in tajskega olimpijskega komiteja osvojila zadostno število točk mednarodne zveze za izpolnitev olimpijske norme. V olimpijskem smučarskem središču Rosa Hutor nad Sočijem je nato ob veleslalomskem zmagoslavju Tine Maze z velikim zaostankom prepričljivo pristala na zadnjem mestu in bila ob tem deležna izjemnega medijskega zanimanja. Toda že tedaj so se v smučarskih krogih razširile govorice o tem, da naj bi normo dosegla v sumljivih in dobesedno meglenih gorenjskih okoliščinah.

"Po zdaj zbranih podatkih lahko govorimo vsaj o sumu regularnosti tekme in neustreznosti posredovanih podatkov v pisarne FIS," je redkobeseden direktor Žurej, ki naj bi se po naših podatkih oklenil predvsem očitkov o imenih nekaterih udeleženk, za katere se sumi, da se tekmovanja niti niso udeležile.

Za FIS primer končan, za SZS …

Dušan Gorišek, predsednik alpskega zbora in tudi eden od članov delovne skupine, poudarja, da je prav pred kratkim govoril z visokim predstavnikom alpskega dela FIS. Pravi, da je za njih primer končan. Za SZS pač ne. Posledično to pomeni, da bi lahko častno razsodišče zahtevalo omejitev nadaljnjega športnega delovanja vpletenih smučarskih delavcev, če se izkaže, da so zavestno pripomogli k nepravilnostim.

Ne spreglejte