Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
26. 11. 2016,
11.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

1

Natisni članek

Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Alexander Stöckl Severin Freund Goran Janus Werner Schuster

Sobota, 26. 11. 2016, 11.20

6 let, 7 mesecev

Prevcmanija odmeva po svetu

Prevc sploh ni zmagal na Finskem, razočarani Norvežani se ukvarjajo sami s sabo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

1

Kuusamo 2016 | Foto Sportida

Foto: Sportida

Petek je prinesel velik uspeh slovenskega športa. Na prvi tekmi za svetovni pokal v smučarskih skokih sta se na Finskem na zmagovalni oder povzpela ponosna brata. Peter Prevc je prvič gledal v hrbet mlajšemu bratu Domnu. Njegova zmaga je odmevala tudi v tujini.

  • Domen Prevc je zmagal na prvi tekmi svetovnega pokala v Ruki (Kuusamu). Drugi je bil Nemec Severin Freund, tretji pa Peter Prevc. Do točk je prišel tudi Jurij Tepeš.
  • Domen Prevc je postal sedmi najmlajši zmagovalec tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih vseh časov.
  • Največje razočaranje prve tekme predstavljajo Norvežani. Njihov najboljši predstavnik je bil šele 14.

Domen je bil prvi, Peter tretji. Med brata iz Dolenje vasi se je vrinil le 28-letni nemški povratnik Severin Freund. Po uvodni tekmi v sezoni 2016/17 se mu je smejalo, saj ni pričakoval, da se bo že na prvem nastopu po odpravljeni poškodbi kolka zavihtel tako visoko.

Freund prijetno presenetil

' Severin Freund se je na Finskem uvrstil med brata Prevc. | Foto: Sportida Severin Freund se je na Finskem uvrstil med brata Prevc. Foto: Sportida 'Zelo sem zadovoljen z začetkom sezone. Nisem si mogel zaželeti boljšega," so njegovo izjavo, ki jo je dal agenciji DPA, povzeli mnogi nemški mediji. Pred začetkom svetovnega pokala je izpostavljal, da bi ga na prvi tekmi spravila v dobro voljo že uvrstitev med najboljših deset. Po drugem mestu je bil njegov nasmeh še bolj prešeren.

"Severin je lahko ponosen na svoj dosežek," ga je pohvalil trener Werner Schuster. Od 22. zmage za svetovni pokal sta ga delila dva lepša in bolj prepričljiva doskoka. Za zmagovalcem je zaostal tri točke in pol. Freund je v Kuusamu že zmagal. Najboljši je bil leta 2012.

Trener Norvežanov: To ni bilo dobro

Alexander Stöckl ni imel razlogov za zadovoljstvo. | Foto: Sportida Alexander Stöckl ni imel razlogov za zadovoljstvo. Foto: Sportida Če je Nemce zadovoljila uvrstitev Freunda na zmagovalni oder, pa so bili v norveškem taboru, ki je v prejšnji sezoni zbral največ točk svetovnega pokala, zelo razočarani. Mediji so prvo tekmo doživeli kot velik spodrsljaj. Spraševali so se, kako je mogoče, da so ostali brez uvrstitve med najboljših 13. Najvišje uvrščeni Norvežan je bil Daniel Andre Tande, ki je bil šele 14. Bil je začuden, zakaj ni na tekmi pokazal vsega, kar zna.

"To ni bilo dobro," je priznal avstrijski trener Alexander Stöckl, ki v tej sezoni z Norvežani brani naslov v pokalu narodov. Na prvi tekmi na Finskem je imela Norveška le štiri finaliste, ki se niso vmešali v boj za najvišja mesta. O zmagovalcu Domnu, čigar ime v norveškem jeziku predstavlja katedralo, niso veliko razpredali. Bolj so se ukvarjali sami s seboj.

Bolj je bil lahko zadovoljen nemški trener Werner Schuster. | Foto: Sportida Bolj je bil lahko zadovoljen nemški trener Werner Schuster. Foto: Sportida

So pa izpostavili zdravstveno stanje njegovega brata Petra, ki je po padcu osvojil tretje mesto. Poudarili so njegove besede, da ne čuti večjih težav.

Avstrijci pridobili samozavest

Avstrijci so za las ostali brez stopničk. Manuel Fettner je osvojil nehvaležno četrto mesto, a to ni pokvarilo dobrega vzdušja pri slovenskih severnih sosedih. Avstrijski trener Heinz Kuttin je bil zadovoljen z doseženim. Trije skakalci so se zavihteli med najboljših devet, zato današnji nastop pričakujejo zelo samozavestno.

Avstrijski portal Sportnet ni pozabil omeniti čestitke Petra Prevca, ki brani naslov najboljšega v svetovnem pokalu. Na družbenem omrežju Facebook je čestital sedem let mlajšemu bratu Domnu za prvo zmago.

Drugačen priokus zmage

Brata Prevc sta bila dvakrat skupaj na stopničkah že v prejšnji sezoni. Zdaj sta si izmenjala vrstni red. | Foto: Sportida Brata Prevc sta bila dvakrat skupaj na stopničkah že v prejšnji sezoni. Zdaj sta si izmenjala vrstni red. Foto: Sportida Poljaki so največ upov polagali v Macieja Kota, ki je blestel na poletnih tekmah velike nagrade. Njihova pričakovanja so bila upravičena, saj je s petim mestom dosegel najboljši rezultat. Velike pozornosti je bil na Poljskem deležen tudi novopečeni lastnik rumene majice vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Na spletni strani Skijumping.pl so objavili kratek pogovor z zmagovalcem, v katerem je Domen priznal, da ima petkova zmaga zaradi Petrovega padca nekoliko drugačen priokus, a je vseeno zelo ponosen na prvo mesto. Kako pa mladi zmagovalec, ki so ga Poljaki opisal kot (novega) čudežnega slovenskega dečka, doživlja brata kot tekmeca?

"Oba sva del ekipe. Nisem takšne vrste tekmovalec, ki želi nekoga na vsak način premagati. Moj cilj je, da dobro skačem. Če bom to naredil, bom že dosegel dobro uvrstitev," je pojasnil 17-letni Slovenec in dodal, da lahko prikaže še boljše skoke. Če bi se to uresničilo, se tekmecem ne bi godilo nič dobrega.  

Kako je brat podaril zmago bratu

Če Peter Prevc nekaj trenutkov po drugem doskoku ne bi izgubil ravnotežja, bi Slovenija v novo sezono vstopila z dvojno zmago. | Foto: Sportida Če Peter Prevc nekaj trenutkov po drugem doskoku ne bi izgubil ravnotežja, bi Slovenija v novo sezono vstopila z dvojno zmago. Foto: Sportida Poljski portal Skokipolska je omenil čestitko slovenskega trenerja Gorana Janusa. "Presrečen sem nad predstavo bratov Prevc. Čestitke tudi Gorazdu Bertonclju,'' se je zahvalil trenerju, ki je delal z Domnom poleti. Dobro delo je prišlo do izraza na finski skakalnici Rukatunturi, kjer je padec preprečil dvojno slovensko zmago.

Če bi Peter v drugo obstal na nogah, bi zmagal z veliko prednostjo in že tretjič v karieri premagal brata Domna. Tako je bilo v prejšnji sezoni v Engelbergu in Saporu, tokrat pa je starejši brat potegnil krajšo in se moral na koncu zadovoljiti s tretjim mestom.

"Brat je bratu podaril zmago," so se pošalili pri poljskem časniku Katowicki sport. O padcih so veliko razglabljali, saj je prekrižal načrte tudi nekdanjemu najboljšemu skakalcu na svetu, Poljaku Kamilu Stochu.

Najmlajši zmagovalci tekem za svetovni pokal:

  Smučarski skakalec Starost Prizorišče
1. Steve Collins (Kanada) 15 let, 11 mesecev, 27 dni Lahti, 1980
2. Thomas Morgenstern (Avstrija) 16 let, 2 meseca, 12 dni Liberec, 2003
3. Toni Nieminen (Finska) 16 let, 6 mesecev, 0 dni Thunder Bay, 1991
4. Janne Ahonen (Finska) 16 let, 7 mesecev, 8 dni Engelberg, 1993
5. Gregor Schlierenzauer (Avstrija) 16 let, 10 mesecev, 27 dni Lillehammer, 2006
6. Primož Peterka (Slovenija) 16 let, 10 mesecev, 29 dni Zakopane, 1996
7. Domen Prevc (Slovenija) 17 let, 5 mesecev, 21 dni Ruka, 2016
8.  Martin Höllwarth (Avstrija) 17 let, 8 mesecev, 28 dni Predazzo, 1991
9.  Ari-Pekka Nikkola (Finska) 17 let, 9 mesecev, 12 dni Lahti, 1987
10. Nicolas Dessum (Francija) 17 let, 11 mesecev, 2 dneva Sapporo, 1995

Prevlada hrvaških sosedov v skokih

Kako pa je prva zmaga najmlajšega izmed bratov Prevc odmevala na območju nekdanje Jugoslavije? "Lani decembra sta v Engelbergu postala prva brata, ki sta se skupaj povzpela na zmagovalni oder na tekmi svetovnega pokala. Na začetku novega sezone sta pokazala, da lahko od njiju pričakujemo sijajne rezultate tudi v tej sezoni," je povzel HR Sport.

Časnik 24sata je nov uspeh slovenskega športa naslovil z besedami: "Nova sezona, stara zgodba. Prevcmanija."

Japonska? | Foto: printscreen Index.hr Japonska? Foto: printscreen Index.hr

Na Indexu jo je novinarjem zagodel tiskarski škrat, saj je v naslovu zapisano, da je mlajši Prevc zmagal na tekmi na Japonskem in ne na Finskem. "Prevlada naših sosedov v smučarskih skokih," so bratoma Prevc za nov uspeh čestitali pri Slobodni Dalmaciji.

Uspeh Prevcev ni ostal neopažen niti v Bosni in Hercegovini. "Slovenci dominirajo, Domen Prevc z zgolj 17 leti dočakal prvo zmago," je zapisal časnik Avaz, podobne zapise pa je bilo opaziti tudi v Srbiji. Ni kaj, dobra zgodba seže tudi v deveto vas. Če gre dan soditi po jutru, jih bosta brata Prevc v tej sezoni spisala še ogromno …

Ne spreglejte