Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
19. 1. 2014,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Zakopane Tomaž Naglič Jernej Damjan Rok Justin Robert Kranjec Jurij Tepeš Jaka Hvala

Nedelja, 19. 1. 2014, 12.16

8 let

Prevca ne iztiri niti slabši veter. Znova je postal junak.

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V izjemno negotovi tekmi, ki se je vlekla kot jara kača, je imela Slovenija znova skakalca na odru za zmagovalce. V Zakopanah se je nanj povzpel kdo drug kot odlični Peter Prevc.

Prva serija se je začela v drugem poskusu, saj je žirija štart prestavila na 14.40 (tekma se je začela sicer ob 14. uri), nato pa skoraj debeli dve uri vlekla prvo serijo. Na koncu so obveljali ti rezultati in na najvišjih mestih je imela Slovenija znova svojega junaka oziroma celo dva. Peter Prevc je bil odličen drugi, Tomaž Naglič pa je izkoristil sunek vetra in s sedmim mestom prišel do uvrstitve v karieri. Do točk sta se dokopala še Jurij Tepeš (25.) in Jaka Hvala (30.), v spremenljivih razmerah pa to ni uspelo Jerneju Damjanu in Robertu Kranjcu.

Prevc je imel od vseh najboljših v prvi deseterici daleč najslabše razmere, a je skakalec iz Dolenje vasi v izjemni formi in znova dokazal, da izvrstno skače tudi takrat, ko mu veter piha v hrbet (med prvo deseterico so imeli vsi veter v prsi). S skokom 124,5 metra je za vsega dve točki in tri desetinke zaostal za zmagovalcem Norvežanom Andersom Bardalom, ki ga je ob bistveno boljših pogojih – skoraj 1 m/s razlike v vetru – poneslo kar sedem metrov dlje.

Dež, veter, Pointner…

A ni bil le veter tisti, ki je krojil razplet pri vrhu, ki se mu je s petim mestom približal tudi Rus Mihail Maksimočkin. Prav tako je dež oteževal nastope skakalcev. Ob skokih velikega zmagovalca novoletne turneje Thomasa Dietharta in Nemca Andreasa Wellingerja je smučina postala bistveno počasnejša. Skakalca sta imela skoraj 2 m/s slabšo hitrost na mizi, kar je razhudilo predvsem avstrijskega trenerja Alexandra Pointnerja, ki je s protestom dosegel, da sta skočila skakalca še enkrat v prvi seriji – takoj za najboljšimi v skupnem seštevku. Tudi v drugo sta imela ob dolgem čakanju na ugodne razmere identično hitrost na zaletni mizi in posledično pristala pri repu razpredelnice.

"Vedelo se je, da bo tekma težka in utrujajoča. Razmere so bile, kakršne so bile. Športno srečo si potreboval za rezultat. Peter je imel sicer veter v hrbet, a je on konstanten tudi v takšnih razmerah. Skočil je do novega vrhunskega rezultata. Pohvaliti je treba še Tomaža Nagliča, ki je dosegel rezultat kariere. Ta konec tedna smo dosegli lep ekipni uspeh," je bil po tekmi znova vesel trener Goran Janus.

Prevc za vodilnim Stochom zaostaja le za 89 točk

Z novim uspehom je Prevc v skupnem seštevku prehitel švicarskega šampiona Simona Ammanna, ki je zaradi priprav na olimpijske igre izpustil poljsko turnejo in je zdaj tretji. Za vodilnim Poljakom Kamilom Stochom zaostaja za vsega 89 točk, že zdaj pa je približno pri številki, s katero se je lahko pohvalil lani po koncu celotne sezone.

Zanimivo bo videti, kdo bo nastopil na naslednji postojanki svetovnega pokala na Japonskem prihodnji konec tedna. Znano namreč je, da skakalci velikokrat izpustijo odhod na Daljni vzhod. Povrh vsega so praktično že pred vrati olimpijske igre. Naš junak Prevc odhaja v Saporo, saj pravi, da se bolje počuti, če je v tekmovalnem pogonu.

Ne spreglejte