Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 1. 2016,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Anže Lanišek Anže Lanišek Goran Janus Kenneth Gangnes Stefan Kraft Noriaki Kasai Kulm poleti svetovno prvenstvo

Petek, 15. 1. 2016, 17.53

8 let

Prevc z rekordom in minimalnim zaostankom, za drugi polčas pa izpostavlja umirjenost

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši slovenski skakalec Peter Prevc je na Kulmu postavil rekord letalnice, a po prvem dnevu svetovnega prvenstva v poletih v boju za zlato medaljo za Kennethom Gangnesom zaostaja za 1,3 točke.

Da je bil Peter Prevc pripravljen na prvi polčas posamične tekme svetovnega prvenstva na Kulmu, je pokazal v poskusni seriji, v kateri je imel najboljši dosežek.

Izjemen polet je pokazal nato tudi v prvi seriji, v kateri je poletel kar 243 metrov in postavil nov mejnik na letalnici na Kulmu, a mu je prav rekordna znamka preprečila, da bi bil pred sobotnim nadaljevanjem povsem na vrhu, saj je zaradi težav pri pristanku izgubil veliko točk za slog.

"Polet je bil predolg in nisem mogel narediti telemarka. Dobil sem osem točk manj. Če bi skakal z nižjega zaletišča, ne moreš nikdar vedeti, kaj bo. Lahko narediš napako in se zatakneš kje višje. Skok mi je uspel, razmere so bile v redu. Spodaj me je samo dvigovalo. Na koncu sem pomislil, ali bom sploh lahko pristal. Adrenalina je toliko, da je nato nekako vse mogoče," se je rekordnega poleta dotaknil Prevc, ki je imel težave nato tudi pri proslavljanju ekstremne daljave: "Nič, štorast sem. Moral bom na tečaj smučanja."

Po prvi seriji je kljub temu pred Kennethom Gangnesom vodil 1,5 točke, v drugo pa je bil Norvežan nekoliko boljši in ima po petkovem delu 1,3 točke prednosti. "Pri drugem poletu sem malce prepozno začel z odskokom. Očitno sem bil preveč umirjen in potem čez prelet nisem imel idealne hitrosti, ki jo neseš v drugi del skoka. Ni se najbolje izšlo," je Prevc podal oceno drugega poleta.

Zdaj so se misli usmerile proti sobotnemu drugemu polčasu, po katerem bodo podelil komplet odličij. Pri počitku in pripravi bo Petru lahko pomagalo učno gradivo z novoletne turneje, kjer je dnevno čutil velik pritisk in ga uspešno prenesel: "Upam, da sem imel na novoletni turneji dovolj dobro šolo, da sem lahko kljub visokim pričakovanjem normalno zaspal. Jutri skačem umirjeno."

Pritiska pa ni vajen Gangnes, ki je bil tokrat razpoložen. V prvi seriji je poletel 236, v drugi pa 216 metrov: "S prvim poletom sem zelo zadovoljen. Čutil sem pomoč vetra in jo izkoristil. Pri takšnih poletih veš, kaj letenje sploh je. Vem, da imam prednost, vendar bo Peter zagotovo pritisnil na plin."

Čeprav se veliko govori le o njima, pa so tu še domači matador Stefan Kraft, Johan Andre Forfang in zimzeleni Kasai, ki za Gangnesom zaostajajo za 3,8, 4,4 oziroma 10,4 točke.

Ne spreglejte