Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
15. 11. 2016,
17.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

1

Natisni članek

Jelko Gros Peter Prevc Peter Prevc skoki Planica Planica

Torek, 15. 11. 2016, 17.44

6 let, 6 mesecev

Prevc pred odhodom na Finsko v Planico?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

1

Foto: Vid Ponikvar

Morda pa se slovenskim skakalcem le uresniči želja in bodo v novo sezono vstopili s treningom na zasneženi napravi. V Planici so delavci v pogonu, da pripravijo manjšo Bloudkovo velikanko.

V Planici zdaj tretji dan proizvajajo sneg, da bi čim hitreje popolnoma zasnežili vsaj manjšo Bloudkovo velikanko (K90), na kateri bi lahko nato slovenski skakalci in skakalke vadili v zimskih razmerah.

"Ob tem na ravnini delamo še sneg za rezervo. Nato se bomo odločili, kam bo šel. Ali na 120-metrsko skakalnico ali na tekaško progo ... Če bo vse tako, kot mora biti, bi lahko bila 90-metrska skakalnica prihodnji teden narejena. Delali bomo čez konec tedna, saj bo treba ves sneg spraviti na zalet," razlaga Jelko Gros, direktor Zavod za šport RS Planica.

Da bo skakalnica pripravljena, bo moralo biti na njej 30 centimetrov snega. Na manjši napravi tako potrebujejo približno tri tisoč, za 120-metrsko Bloudkovo velikanko pa pet tisoč kubičnih metrov snega.

Slovenski skakalci in skakalke v nizkem štartu

Bo Peter Prevc naredil vsaj kakšen skok na sengu, preden se odpravi na prvo tekmo sezone, ki bo 25. novembra v Kuusamu? | Foto: Grega Valančič/Sportida Bo Peter Prevc naredil vsaj kakšen skok na sengu, preden se odpravi na prvo tekmo sezone, ki bo 25. novembra v Kuusamu? Foto: Grega Valančič/Sportida Na dan lahko vsi razpoložljivi topovi v Planici proizvedejo približno 800 kubikov snega, nato pa morajo delo prevzeti ratraki in sneg razvleči na nalet. Ta poseg zahteva približno dva dneva, da se sneg enakomerno porazdeli po skakalnici. Hkrati je treba še urediti smučino, po kateri se skakalci spuščajo po napravi.

Slovenski skakalci in skakalke so že v nizkem štartu in čakajo na zeleno luč za trening v Planici. Ali bodo lahko na njej pred odhodom na prvo tekmo nove sezone skočili tudi Peter Prevc in druščina, bomo videli v prihodnjih dneh.

Če bo pripravljena, jo bodo slovenski potniki za Kuusamo (Prevc, Jurij Tepeš, Domen Prevc, Anže Lanišek, Jaka Hvala in Nejc Dežman) preizkusili, sporočajo iz slovenskega tabora. Tako bi v zimsko sezono, začela se bo 25. novembra s tekmo v Kuusamu – dan prej bodo še kvalifikacije –, vstopili s treningom na snegu.

Poljaki in Norvežani v prednosti - prehiteli našega asa in druščino

Maciej Kot se veseli treninga na snegu. | Foto: Sportida Maciej Kot se veseli treninga na snegu. Foto: Sportida Veliko prednost pri privajanju na zimske razmere imajo Norvežani, saj imajo veliko napravo v Lillehammerju pripravljeno.

Slovenske skakalce bodo prehiteli tudi Poljaki na čelu s Kamilom Stochom in junakom poletnega grand prixa Maciejem Kotom, ki so se prav danes odpravili na Norveško. Za odhod so se odločili v zadnjem trenutku.

Na severu Evrope bodo ostali do sobote, kot poroča skijumping.pl, pa jih tam čaka odlično vreme za trening. 

"Vesel sem, da bom pred prvo tekmo lahko skočil tudi na snegu. Lillehammer je pravšnji kraj za trening, saj so tam pogoji ponavadi dobri. Na voljo bomo imeli tako manjšo kakor tudi večjo napravo," je pred odhodom povedal Kot. 

Ne spreglejte