Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 3. 2012,
12.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Filip Flisar

Torek, 13. 3. 2012, 12.07

8 let

Preprost fant, ki postaja smučarska zvezda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Filip Flisar je po nesrečni zmagi na sobotni tekmi smučarskega krosa postal najboljši tekmovalec v tej vse bolj priljubljeni zimski športni panogi.

Zadnje zmage, po kateri je postal zmagovalec svetovnega pokala, pa se ni razveselil, saj je sredi kvalifikacij, po katerih je bila tekma tudi končana, smrtno ponesrečil Nick Zoricic. Nesrečni Kanadčan je bil njegov dober prijatelj. "Bolj ko gledam globus, bolj se zavedam, da ga imam in koliko to pomeni," je na novinarski konferenci dejal Filip Flisar, tvorec le enega v nizu velikih uspehov, ki so jih v tej zimi spisali slovenski predstavniki zimskih športov.

Dobro smučal že pred to sezono

Doslej dokaj anonimni slovenski športnik, ki se ni uvrščal niti v najboljšo deseterico, je v tej sezoni eksplodiral. V Alpe d'Huezu je na začetku sezone prvič ugnal vso konkurenco, nato pa nanizal še dve zmagi v Bischofswiesnu in v soboto Grindelwaldu.

V Švici je bila nedeljska tekma zaradi omenjene tragedije odpovedana in Flisar je nenadoma postal najboljši tekmovalec v smučarskem krosu na svetu. "Že pred sezono sem se zavedal, kako dobro smučam in kakšne so moje možnosti. Napovedal sem, da bo sezona uspešna, seveda pa tako velikega uspeha nisem pričakoval. Nisem jasnovidec," je priznal Mariborčan, kateremu sta do zmage močno pomagala trener Aljoša Planteu in serviser Slavo Mulej. "Filip je bil že prejšnje sezone dober smučar, ni pa imel najhitrejših smuči in podpore. Od mene je v tej sezoni dobil povratno informacijo, od serviserja dobre smuči, sam pa je le opravil, kar najbolje zna," je pojasnil eden izmed glavnih tvorcev uspeha Planteu.

Dva sestanka s sponzorji

V primerjavi z alpskim smučanjem je smučarski kros v Sloveniji seveda precej manj poznan šport, temu primerna pa je tudi denarna pogača, ki jo dobi Flisar od Smučarske zveze Slovenije (SZS). Večino stroškov je odlični smučar namreč moral pokriti kar iz svojega žepa. "Veseli me, da smo Slovenci tudi v panogi, ki ni bila komercialno odmevna, dokazali, da imamo izjemne smučarke in smučarje. Številna leta odrakanja, delovanje v nemogočih razmerah, so v tej sezoni obrodila sadove," je bil vesel predsednik SZS Tomaž Lovše, ki je Flisarju že zagotovil dva sestanka pri njegovih morebnitnih novih sponzorjih.

Nov up za olimpijsko medaljo

Se je rodila nova smučarska zvezda, kakršne smučarski kros še ni imel?

"Sem preprost, nekonflikten fant in ljudje me imajo radi. Del mojega 'imidža' so tudi brki, katere sem si najprej pustil za šalo, zdaj pa sem tudi zaradi njih postal prepoznaven. Seveda pa brez dokazovanja na progah ne bo šlo," je malo za šalo, malo zares povedal Flisar. V vsakem primeru je Slovenija dobila pomembnega moža, s katerim lahko računa tudi na kolajno na največjih tekmovanjih. Prihodnje leto je namreč na sporedu svetovno prvenstvo, še bolj odmevne pa bodo olimpijske igre leta 2014 v Sočiju. Smučarski kros je olimpijski šport, medalja na največjem tekmovanju pa je enaka tako za skakalce, alpske smučarje, tekače kot za predstavnike smučarskega krosa. Morda bo Slovenija dobila prvega olimpijskega prvaka na zimskih igrah ravno v medijsko manj odmevni panogi. Ampak to je že druga zgodba.

Ne spreglejte