Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
20.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Kocijančič

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 20.59

8 let

Predsedstvo FIS potrdilo slovenske smučarske tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na seji predsedstva Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Ljubljani so za nekaj naslednjih sezon potrdili slovenske tekme v svetovnih smučarskih pokalih, je povedal Janez Kocijančič.

Zaradi slabe organizacije pa je odpadla tekma alpskih smučark v bližnjem italijanskem Trbižu.

Kocijančič je dejal, da bo finale svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici tretji vikend v marcu leta 2012, Zlata lisica, tekmovanje alpskih smučark, bo na mariborskem Pohorju januarja, pokal Vitranc za alpske smučarje v Kranjski Gori pa februarja prihodnje leto.

Rogla je ponovno uvrščena v tekmovalni koledar svetovnega pokala v smučarskem teku, novo tekmovanje pa bo v ženskih smučarskih skokih, disciplini, ki je aprila letos postala tudi olimpijska. V sezoni 2011/12 bodo prvič izpeljali svetovni pokal za ženske, tekma bo bo tudi pri nas, v Ljubnem.

V Portorožu je prejšnji teden zasedalo več deset tehničnih komitejev in komisij Fis. Pripravili ugotovitve in sklepe za sejo predsedstva v Ljubljani. "Predsedstvo med dvema kongresoma nato potrjuje ali zavrne sklepe komisij in komitejev. Tokrat smo med drugim odločali o programih svetovnih pokalov v naslednjem obdobju. Zaradi slabe organizacije zadnjih tekem je odpadel svetovni pokal v Trbižu. Svetovni pokali v Sloveniji pa so bili potrjeni in so dobili tudi zelo dobre ocene za pretekle izvedbe," je povedal Kocijančič.

Predsedstvo Fis je spregovorilo tudi o varnosti tekmovalk in tekmovalcev, tudi o hitrosti smukov in superveleslalomov v alpskem smučanju. "Hitrost se regulira na različne načine, predvsem s predpisi o opremi, zlasti oblačil. Poleg tega so pomembni tudi predpisi, ki urejajo dimenzije prog. Smuči so le eden izmed dejavnikov. Ne želimo si vse hitrejših tekem, ampak želimo, da bi imeli vsi v približno enakovredne pogoje in možnost, da prikažejo svoje znanje in da tekme izluščijo najboljše," je pojasnil Kocijančič.

Med spremembami in dopolnitvami pravil je bilo precej razprav tudi o dimenzijah smuči. "Nekatere znanstvene raziskave kažejo, da prihaja do hudih poškodb zaradi smuči. Nekateri menijo, da je temu tako zaradi širine smuči, drugi pa pravijo, da so vzroki drugje. Sklepov za naslednjo sezono nismo sprejemali, zato dimenzije ostajajo nespremenjene. Še naprej pa bomo pospešeno s pomočjo ustreznih inštitucij opravljali raziskave. Po skupnem sestanku z vodilnimi proizvajalci pa bomo nato sprejemali nove rešitve," je povedal Kocijančič.

Dodal je, da so člani koledarske konference in predsedstva Fis pohvalili organizacijo zasedanj v Portorožu in Ljubljani. "Svetovno smučanje se dobro razvija. Potrebuje so izboljšave in sedanji trenutek ne zahteva radikalnih sprememb," je končal Kocijančič.

Ne spreglejte