Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
3. 12. 2014,
10.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Lindsey Vonn Lake Louise Tina Maze

Sreda, 3. 12. 2014, 10.40

8 let

Pravi obraz bo pokazala na tekmi

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav je uvodni uradni trening pred petkovim smukom v Lake Louisu kot šesta najboljša Američanka končala na 18. mestu, pa je bila Lindsey Vonn v središču pozornosti.

Lindsey Vonn je lahko v Lake Louisu znova spoznala svojo zvezdniško moč v smučarskem svetu. Pozornost je namreč plenila že zgolj s svojim prihodom. Njena vrnitev po dveh operacijah kolena je, vsaj tako se zdi, osrednja zgodba smučarskega tedna v Kanadi. "Vesela sem, da sem znova na tekmovalni progi. Odlično se počutim. Telesno sem izjemno močna. Zdaj moram le zaupati svojemu telesu," je v ciljnem izteku olimpijskega smuka dejala 30-letna Američanka, ki je zaostala za kar petimi rojakinjami, skupno pa osvojila 18. mesto, z zaostankom sekunde in 82 stotink za najhitrejšo, Norvežanko Lotte Smiseth Sejersted.

"Manjkajo mi pravi treningi. Zato moram dobro izkoristiti uradne preizkuse proge pred petkovo tekmo. Na vsakem bom skušala napredovati, nato pa bom lahko ocenila, kako visoko se lahko zavihtim. Upam, da na stopničke za zmagovalke. Začetek je bil dober, zavoji čisti. Zdaj me čaka nadgradnja," razmišlja Vonnova, ki ima pod dresom nameščeno posebno opornico za koleno. A to še zdaleč ni edini "spomin" na grozljivi padec na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, ki jo je nato prikrajšal za olimpijsko sezono. "Poškodba sicer ni načela moje samozavesti. Dejstvo pa je, da sem bolj pozorna, kakšna je snežna podlaga. Ne želim tvegati. Ne, tveganje bom prihranila za tekmo," dodaja prava specialistka za Lake Louise, kjer je slavila neverjetnih štirinajst zmag.

Tinina kandidatura za vrh

Med tistimi, ki so že pred potjo v Kanado toplo pozdravili vrnitev Vonnove, je bila tudi olimpijska prvakinja v smuku Tina Maze. V zadnjem obdobju se je večkrat spomnila velikega rivalstva z ameriško tekmico in opozorila na veliko motivacijsko vlogo, ki jo je Lindsey (od)igrala v njeni karieri. Na prvem treningu ji je Američanka gledala v hrbet. A boljo kot "zmage" nad Vonnovo in drugega časa prvega preizkusa proge, ki sicer v smučarski karavani ne slovi za pretirano zahtevno, je bila lahko Korošica zadovoljna s prvimi povratnimi informacijami. Hitro je namreč našla prave smukaške občutke, dobila pa je tudi pravi dokaz o konkurenčnosti opreme.

Na preostalih dveh treningih jo skupaj s trenerskim štabom čaka še dodatno preučevanje linij in nadgradnja izvedbe, nato pa bržčas napad na prve stopničke v Lake Louisu, s katerimi bi se lahko zavihtela tudi na prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala in dokončno vložila kandidaturo za drugi veliki kristalni globus v dolgi ter nadvse uspešni karieri.

Vonnova korak za korakom

Z drugačnimi ambicijami pa se sooča Vonnova, za katero bo največja zmaga uspešna vrnitev in vnovičen priklic konkurenčnosti, njeni cilji pa so nekoliko bolj dolgoročno naravnani, vse do olimpijskih iger 2018. Ne skriva, da bo osrednji cilj sezone domače svetovno prvenstvu v Vailu in Beaver Creeku, obenem pa se želi v bližnji prihodnosti zavihteti tudi na vrh večne lestvice zmagovalk svetovnega pokala. V svoji karieri je namreč dobila že 59 tekem svetovnega pokala, kar jo uvršča na drugo mesto. Tri zmage več je v 70. letih preteklega stoletja zbrala le Annemarie Moser-Pröll.

Ne spreglejte