Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
25. 3. 2017,
11.23

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Kamil Stoch Adam Malysz Poljska Planica Planica Stefan Kraft

Sobota, 25. 3. 2017, 11.23

6 let, 7 mesecev

Pokal narodov

Presrečni Poljaki v Planici pišejo zgodovino

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Kamil Stoch | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Poljski smučarski skakalci se spogledujejo z zgodovinskim uspehom v točkovanju za pokal narodov. Pred zadnjima tekmama svetovnega pokala v tej sezoni so na prvem mestu. Tako visoko niso bili še nikoli. Najbližja zasledovalka Avstrija zaostaja 226 točk, Slovenija je zasidrana na petem mestu.

Na večdnevnem prazniku smučarskih poletov v dolini pod Poncami v občinstvu ne manjka slovenskih trobojnic, kaj dosti manj pa ni niti poljskih zastav. Rdeče-bela barva je preplavila Planico. Poljaki so v predprodaji kupili več kot pet tisoč vstopnic, tako da so Kamil Stoch in njegovi reprezentančni kolegi deležni glasne podpore.

Avstrijci potrebujejo čudež

Poljski navijači so preplavili Planico. | Foto: Vid Ponikvar Poljski navijači so preplavili Planico. Foto: Vid Ponikvar Stoch resda izgublja dvoboj za veliki kristalni globus z Avstrijcem Stefanom Kraftom, a smučarskoskakalna evforija na Poljskem zaradi tega ne pojenja. Bliža se slovesni trenutek, ki bo močno ogrel poljska srca, saj so njihovi tekmovalci v svetovnem pokalu zbrali največ točk. Obeta se jim zmaga v prestižnem točkovanju za pokal narodov, saj imajo dve tekmi do konca sezone velikih 226 točk prednosti.

Avstrijci jih lahko prehitijo le še s pomočjo čudeža. Tretje mesto je trdno v rokah Nemcev, še tretje države, ki je v tej sezoni presegla mejnik pet tisoč točk. Na četrtem mestu bodo sezono končali Norvežani, tik za njimi pa so Slovenci, ki bodo skušali danes na ekipni tekmi v Planici prepričati domače navijače, da se lahko zavihtijo med tri najboljše.

Vrstni red v pokalu narodov:

1. Poljska 5427 točk
2. Avstrija 5201
3. Nemčija 5008
4. Norveška 3904
5. Slovenija 3414
6. Japonska 1332
7. Češka 968
8. Rusija 729
9. Francija 381
10. Švica 296

Pod Poncami je največ slovenskih zastav, takoj za njimi so poljske. | Foto: Vid Ponikvar Pod Poncami je največ slovenskih zastav, takoj za njimi so poljske. Foto: Vid Ponikvar

Poljska je na pragu zgodovinskega podviga. Najvišje se je v pokalu narodov zavihtela v sezoni 2010/11, ko je končala na tretjem mestu. V tej sezoni blesti na ekipnih tekmah. Dve je dobila, na dveh je bila druga, enkrat pa tretja. "Moramo biti pazljivi. Vsakemu se lahko pripeti napaka," opozarja direktor poljske skakalne reprezentance Adam Malysz, ki dobro ve, kako je biti najboljši na svetu.

Kraft se ne predaja do zadnjega

Stefan Kraft je dobil petkovo tekmo v Planici. | Foto: Grega Valančič/Sportida Stefan Kraft je dobil petkovo tekmo v Planici. Foto: Grega Valančič/Sportida Tak občutek je v preteklosti spremljal tudi Stocha. "Vemo, kakšna je naša naloga," dodaja poljski zvezdnik, ki v svetovnem pokalu za vodilnim Kraftom zaostaja 86 točk. Avstrijci se še niso predali.

"Poljaki imajo bolj uravnoteženo ekipo od nas. Imajo boljše izhodišče, a se ne predajamo," v Planici sporoča 24-letni Avstrijec, ki bo v nedeljo skoraj zagotovo na seznamu dobitnikov velikega kristalnega globusa nasledil Petra Prevca.

V konkurenci posameznikov se mu nasmiha prvo mesto, v pokalu narodov pa bo kot kaže končal tik pod vrhom in čestital Poljakom.

Ne spreglejte