Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2018,
11.55

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84

Natisni članek

Pokljuka Miha Dovžan Uroš Velepec Klemen Bauer Jakov Fak Jakov Fak

Četrtek, 6. 12. 2018, 11.55

5 let, 4 mesece

Pokljuka, biatlon (20 km, moški)

Zmagovalec Fourcade naredil napako, Fak s četrtim mestom ni bil zadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,84
Biatlon Pokljuka moški posamično 20 kilometrov | Najboljša trojica 20-kilometrske preizkušnje.  | Foto Žiga Zupan/Sportida

Najboljša trojica 20-kilometrske preizkušnje.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Zmagovalec prve posamične tekme na 20 kilometrov za moške je Francoz Martin Fourcade. Odlično je sezono odprl Jakov Fak, ki je preizkušnjo z enim zgrešenim strelom končal na visokem četrtem mestu. Prva trojica je na strelišču pokrila vseh 20 strelov.

Potem ko jo je organizatorjem na Pokljuki v sredo zagodlo vreme in so morali moško preizkušnjo zaradi megle prestaviti, so imeli v četrtek več sreče z vremenom, tako da so 20-kilometrsko moško preizkušnjo le lahko izpeljali.

Nove, že pete zaporedne zmage na Pokljuki se je razveselil Francoz Martin Fourcade, ki je nastopil precej pozno, šele s številko 87. Pokril je vseh 20 tarč in najbližjega zasledovalca, prav tako strelsko brezhibnega Johannesa Kuehna, ugnal za 4,2 sekunde. Za Nemca je to največji uspeh kariere. Na najnižji stopnici zmagovalnega odra je končal Avstrijec Simon Eder (+19,7), tudi on je na strelišču pobelil vseh 20 tarč.

Velika napaka

"Vzelo mi je čas, da sem prvič zmagal. Všeč mi je tukaj. Ponosen sem, da zmagujem iz tekme v tekmo," je dejal uvodoma, nato pa se dotaknil še visoke startne številke, ki je presenetila marsikoga.

"Pričakovali smo sneg, vsaj pet centimetrov. Zato moj pozen start. Ko sem danes videl, da je vse zmrznjeno, sem vedel, da je bila to najslabša odločitev," je Fourcade pojasnil, da je naredil napako pri štartni številki. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Pričakovali smo sneg, vsaj pet centimetrov. Zato moj pozen start. Ko sem danes videl, da je vse zmrznjeno, sem vedel, da je bila to najslabša odločitev," je Fourcade pojasnil, da je naredil napako pri štartni številki. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"To je bila velika napaka. Pričakovali smo sneg, vsaj pet centimetrov. Zato moj pozen start. Ko sem danes videl, da je vse zmrznjeno, sem vedel, da je bila to najslabša odločitev. Nimaš kaj. Moraš se boriti z rokami, puško. Vesel sem, da sem bil dober na strelišču," je pojasnil 30-letnik.

Fak tik pod stopničkami

Vse do prihoda zmagovalca v cilj je tretje mesto držal Jakov Fak, ki je tako končal na nehvaležnem četrtem mestu. Fak je na strelišču zgrešil en strel, na tretjem streljanju je zgrešil četrti strel leže in si prislužil minuto pribitka. Na koncu je za zmagovalcem Fourcadom zaostal 34,4 sekunde, kar nakazuje na hiter tek Faka, čeprav je v cilju povedal, da je imel precej težke noge.

"Včasih ni tvoj dan, kar se tiče dnevne forme," je po četrtem mestu dejal Jakov Fak. Zgrešeni strel ga je stal zmage.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Včasih ni tvoj dan, kar se tiče dnevne forme," je po četrtem mestu dejal Jakov Fak. Zgrešeni strel ga je stal zmage. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Včasih ni tvoj dan

"Prehitro zagotovo nisem ustrelil. Bil je malo narobe pomerjen strel. Enostavno druge razlage ni. Razmere na strelišču so stabilne od začetka. Malo se spreminja le svetloba," je razloge za zgrešeni strel in razmere na strelišču pojasnil Fak. 

"Nisem zadovoljen zaradi zgrešenega strela. Na progi nisem imel najboljših nog. Upam, da bo jutri bolje. Pripravil sem se, kolikor se je dalo. Včasih ni tvoj dan, kar se tiče dnevne forme," je črto pod današnji nastop potegnil najboljši slovenski biatlonec zadnjih let.

Zadovoljen je lahko s tekaško pripravljenostjo, za najhitrejšim na progi, Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem, je zaostal eno minuto in 21 sekund, a je mlajši od bratov Boe zgrešil tri strele.

Fotogalerija dneva (foto: Žiga Zupan/Sportida):

Fotogalerija
1 / 47

Napake so se vrstile

Ob Faku so nastopili še štirje Slovenci. Rok Tršan je z dvema zgrešenima streloma (+4:02.6) končal kot 56., preostala trojica je zgrešila po petkrat. Klemen Bauer je zasedel 71. mesto (+5:14.0), Miha Dovžan (+5:43.3) 75., Mitja Drinovec (+7:32.9) pa 92.

"Ko je prisotna nervoza, se hitro zgodijo napake. Led smo prebili. Ni bilo v skladu s pričakovanji," je po petih zgrešenih strelih in 71. mestu dejal Klemen Bauer. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Ko je prisotna nervoza, se hitro zgodijo napake. Led smo prebili. Ni bilo v skladu s pričakovanji," je po petih zgrešenih strelih in 71. mestu dejal Klemen Bauer. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Prve tekme si ne bom zapomnil za dolgo časa. Napake so se vrstile po streljanju stoje. To bi pripisal veliki nervozi, kljub temu, da sem zelo izkušen, imam že kar nekaj nastopov tukaj na Pokljuki. Kakorkoli sem se skušal umiriti, mi ni uspelo. Ko je prisotna nervoza, se hitro zgodijo napake. Led smo prebili. Ni bilo v skladu s pričakovanji. Na progi sem videl, da lahko tečem konkurenčno, hitro," pa je svoj nastop pokomentiral Bauer, sicer prvi Slovenec na današnji tekmi.

Naslednja moška preizkušnja na Pokljuki bo na sporedu v petek ob 14.15, ko biatlonce čaka šprint. Danes bo na sporedu še ženska tekma na 15 kilometrov (14.15).

Izidi:

 1. Martin Fourcade (Fra)       47:09,2/0
 2. Johannes Kühn (Nem(           + 4,2/0
 3. Simon Eder (Avt)               19,7/2
 4. Jakov Fak (Slo)                34,4/1
 5. Simon Schempp (Nem)            38,6/1
 6. Sergij Semenov (Ukr)           45,0/0
 7. Johannes Thingnes Boe (Nor)  1:11,9/3
 8. Antonin Guigonnat (Fra)      1:13,5/1
 9. Sebastian Samuelsson (Šve)   1:18,5/2
10. Lars Helge Birkeland (Nor)   1:22,0/1
...
56. Rok Tršan (Slo)              4:02,6/2
71. Klemen Bauer (Slo)           5:14,0/5
75. Miha Dovžan (Slo)            5:43,3/5
92. Mitja Drinovec (Slo)         7:32,9/5


Svetovni pokal, skupno (1):

 1. Martin Fourcade (Fra)          60
 2. Johannes Kühn (Nem(            54
 3. Simon Eder (Avt)               48
 4. Jakov Fak (Slo)                43
 5. Simon Schempp (Nem)            40
 6. Sergij Semenov (Ukr)           38
 7. Johannes Thingnes Boe (Nor)    36
 8. Antonin Guigonnat (Fra)        34
 9. Sebastian Samuelsson (Šve)     32
10. Lars Helge Birkeland (Nor)     31
...

 

Preberite še:

Megla - Pokljuka
Sportal Tekma odpovedana: Fak in druščina bodo morali počakati do jutri
Jakov Fak
Sportal Fak po predstavi na Pokljuki: Prepričan sem, da bi bilo lahko še bolje

 

Ne spreglejte