Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
15.12

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

Natisni članek

Vitranc Marcel Hirscher Marcel Hirscher Žan Kranjec Žan Kranjec

Petek, 2. 3. 2018, 15.12

1 leto, 2 meseca

Alpski smučarji pod Vitrancem hvalijo podlago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74
Vitranc | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kranjska Gora pričakuje začetek 57. pokala Vitranc. Alpski smučarji so danes dopoldne dobili priložnost preizkusiti tekmovalno progo na tako imenovanem prostem oziroma hang treningu. Iz izjav po treningu je mogoče razbrati, da so organizatorji znova opravili izjemno delo in pripravili zelo kakovostno snežno podlago.

Progo bodo zdaj zavzeli delavci, ki bodo še nekoliko zgladili podlago z bočnim podrsavanjem oziroma "abručanjem", odstranili odvečen sneg ter postavili vratca, med katerimi bodo nato v soboto z začetkom prve vožnje ob 9.30 lahko vijugali in se merili najboljši veleslalomisti na svetu.

V vlogi branilca zmage bo avstrijski as, dvakratni olimpijski šampion iz Pjongčanga v veleslalomu in kombinaciji Marcel Hirscher, ki bo lahko že v soboto še pred finalnim veleslalomom sezone v Aareju potrdil peti veleslalomski mali kristalni globus za najboljši veleslalomski seštevek v sezoni. Smučar iz Annaberga, ki je ravno danes dopolnil 29 let, je v Kranjski Gori zbral že dvanajst uvrstitev na zmagovalni oder, od tega je štirikrat zmagal.



Hirscher bo naskakoval redek dosežek. Le Švicar Carlo Janka in Američan Ted Ligety sta v isti sezoni, potem ko sta osvojila olimpijski veleslalom, zmagala tudi na prvem veleslalomu za svetovni pokal po olimpijskih igrah. Janka leta 2010 kot olimpijski šampion iz Vancouvra v Garmischu, Ligety pa leta 2014 kot olimpijski šampion iz Sočija v Kranjski Gori.

Med tistimi, ki so preizkusili progo in bodo med nastopajočimi, je tudi 33-letni Ligety. S šestimi zmagami, vse je dosegel v veleslalomu, je rekorder Kranjske Gore.

Ted Ligety se veseli jutrišnjega nastopa. | Foto: Reuters Ted Ligety se veseli jutrišnjega nastopa. Foto: Reuters

Ligety: Ta hrib mi je bil v preteklosti zelo naklonjen

"Zelo se veselim, da bom lahko po dveh letih znova tekmoval v Kranjski Gori. Ta hrib mi je bil v preteklosti zelo naklonjen. Ta strmina mi je res všeč, zelo rad smučam na njej in se zelo veselim tekme. Videli bomo, kakšne so moje možnosti. Zelo težko je povedati, letos sem imel dobre in slabe vožnje, bomo videli, kaj bo," je dejal Ligety, s 24 zmagami v disciplini v svetovnem pokalu tretji najboljši veleslalomist v zgodovini. Pred njim sta zgolj Hirscher (26) in sloviti Šved Ingemar Stenmark (46).

Slovenija ima po dolgih letih znova domačega aduta za zmago na pokalu Vitranc. Žan Kranjec je po treningu deloval zelo sproščeno in samozavestno. To črpa iz najboljših predstav v karieri, ko je veleslalom v Alta Badii s tretjim mestom prvič končal na stopničkah, v Pjongčangu pa zaostal zgolj za najboljšimi tremi veleslalomisti Hirscherjem, Norvežanom Henrikom Kristoffersenom in Francozom Alexisom Pinturaultom.

Žan Kranjec bo na veleslalomu glavni adut slovenske reprezentance.  | Foto: Sportida Žan Kranjec bo na veleslalomu glavni adut slovenske reprezentance. Foto: Sportida

Kranjec bo dal vse od sebe

"Želja je zanesljivo velika, počutim se dobro, tudi preizkus terena mi je bil všeč, tako da bo jutri zagotovo dobra tekma in dobra podlaga, jaz pa bom dal vse od sebe. Podlaga se mi zdi dobra, zagotovo še ni bila optimalna. Ponekod je še nekaj mehkega snega, kjer je očiščeno, se mi zdi podlaga dobra. Ko bodo progo postavili, bodo še 'zabručali' in po mojem mnenju bo proga dobra. Načrt je, da dam vse od sebe, da vsak zavoj izpeljem maksimalno, da dobro odpeljem progo in to je to," je dejal Kranjec.

Domači matador bo prvič štartal v elitni sedmerici: "To ti da mirnost in dodatno energijo. Veš, da štartna številka ne more biti slaba. Dobiš potrditev, da si med najboljšimi ter da lahko pričakuješ dobre rezultate in dobre vožnje."

Tina Robnik kot predtekmovalka

Med moškimi udeleženci je bilo opaziti tudi dekle. Tina Robnik bo namreč nastopila kot predtekmovalka. "Trenerji so se dogovorili, da bom v soboto predtekmovalka. Seveda ne bom na štartni listi," se je pošalila Robnikova.

Tina Robnik bo na Vitrancu nastopila kot predtekmovalka. | Foto: Sportida Tina Robnik bo na Vitrancu nastopila kot predtekmovalka. Foto: Sportida

"To bo dober trening, podlaga je dobro pripravljena, polita, se že veselim. Kar prijetno je bilo priti po treh tednih domov, malce sem se že naveličala tistega riža tam. Na olimpijskih igrah je bilo dobro, tako posebno vzdušje, nova izkušnja," je dejala Robnikova, ki se ji olimpijski veleslalom ni posrečil, saj je odstopila.

Robnikova bo nastopila še na dveh veleslalomih. Najprej čez en teden v Ofterschwangu, od koder bodo nato potovali na veleslalomski finale v Aareju.

Po vitranški strmini se je znova zapeljal tudi hrvaški as Ivica Kostelić, ki je po koncu tekmovalne poti v vlogi svetovalca v hrvaški ženski in moški ekipi za svetovni pokal. V tej vlogi je bil tudi v Južni Koreji.

"Na te strmini sem zelo veliko smučal kot otrok, v svetovnem pokalu, svojo zadnjo zmago sem osvojil prav tu (na slalomu leta 2013, op. STA). Ko je tako lepo pripravljen kot danes, te kar vleče, da bi smučal," je v slovenščini slovenskim novinarjem dejal Kostelić.

Progo je preizkusil tudi nekdanji hrvaški smučar Ivica Kostelić.  | Foto: Reuters Progo je preizkusil tudi nekdanji hrvaški smučar Ivica Kostelić. Foto: Reuters

"Zgornji del proge je bil zaprt, za preostalo pa je težko povedati, ko še ni 'zabručana' tekmovalna linija. Zdi se mi bolj mehko, bomo videli," je pripravo proge ocenil Kostelić.

Med tistimi, ki bi lahko pokvarili načrte avstrijskemu šampionu Hirscherju, je tudi francoski as Pinturault: "Zelo dobro. Danes ni bilo tako trdo, pod tem pa je ledeno, sloj kompaktnega snega, zelo dobra priprava. Po olimpijskih igrah nisem imel pravega treninga, prišli smo včeraj. Zelo težko bo, ampak mislim, da bo enako za vse. Tukaj je še jet lag, tako da sem neprespan. Težko govorim o svojih možnostih, ampak na tekmi se lahko zgodi vse. Marcel je vsekakor najmočnejši smučar v veleslalomu, mislim, da bom moral vztrajati pri svojem smučanju in dati vse od sebe, če bom hotel karkoli doseči."

Ne spreglejte