Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
2. 12. 2017,
23.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

3

Natisni članek

svetovni pokal Maruša Ferk Lindsey Vonn Ilka Štuhec Ilka Štuhec Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Lake Louise

Sobota, 2. 12. 2017, 23.00

6 let, 4 mesece

Lake Louise, smuk (ž) II

Po električnem mrku Američanka za zgodovino, Slovenka za pozabo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,58

3

Vodilna smučarka svetovnega pokala Mikaela Shiffrin, sicer nesporna slalomska vladarica desetletja, je v Lake Louisu tekmicam mero vzela še v smuku in v smučarski dnevni sobi Lindsey Vonn slavila zmago pred Viktorio Rebensburg. Maruša Ferk (45.) znova praznih rok.

Mikaela Shiffrin: prvič na vrhu tudi v smuku. | Foto: Getty Images Mikaela Shiffrin: prvič na vrhu tudi v smuku. Foto: Getty Images

Zmaga prve dame svetovnega pokala Mikaele Shiffrin kljub njeni mladosti (22 let) že lep čas ne spada v kategorijo presenetljivih vesti. Navsezadnje je Američanka iz Vaila v pičlih petih letih dobila že kar 33 tekem, s čimer v zgodovini ženski tekem zaostaja le še za sedmerico. Vseeno pa je bila njena tokratna zmaga nekaj posebnega. Glavnino zmag je namreč vknjižila v svoji paradni disciplini – slalomu, za vzorec pa dodala še veleslalom in kombinacijo. Tokrat je udarila še v najhitrejši disciplini.

Nakazala že v petek

Za Shiffrinovo je bil to šele četrti smukaški nastop v svetovnem pokalu. Prav vse je sicer izpeljala v Lake Louisu, ki velja za tehnično manj zahtevno progo. Potem ko je bila lani 18. in 13., je že na petkovi prvi smukaški tekmi sezone prijetno presenetila s tretjim časom. Po izkušnji več in prespani noči pa je uprizorila še bolj silovit napad. V tehničnih odsekih je bila zanesljiva in igriva, v drsalnih delih pa je delovala kot rutinirana smukačica z zajetno kilometrino.

Tudi dva manjša "izleta" iz idealne smeri je nista niti malo psihološko iztirila. Po osredotočenem nastopu je na koncu Nemko Viktorio Rebensburg, s katero sicer bijeta hud boj tudi v veleslalomu, prehitela za zanjo srečnih 13 stotink, še štiri stotinke počasnejša pa je bila Michelle Gisin.

Maruša Ferk (levo, v zeleni bundi) in tekmice so se na štart podale na zanimiv način. | Foto: Sportida Maruša Ferk (levo, v zeleni bundi) in tekmice so se na štart podale na zanimiv način. Foto: Sportida

Električni mrk

Prav posebno zmago pa so tokrat slavili tudi organizatorji, ki so imeli nemalo težav. Najprej so morali s proge odstraniti novozapadli sneg, nato pa jih je presenetil električni mrk. Ta je povsem ohromil žičniške naprave, tako da so Kanadčani najprej pomagali tekmovalkam, ki so obstale na sedežnici, nato pa so z vrvmi, pripetimi na teptalce snega, vse ekipe vendarle spravili do štarta. Tega so zaradi vseh težav nekoliko spustili, tako da je bila proga krajša in je potekala po trasi moškega supervelslaloma.

Lindsey Vonn se je po petkovem grdem padcu vrnila v karavano. | Foto: Getty Images Lindsey Vonn se je po petkovem grdem padcu vrnila v karavano. Foto: Getty Images Vonnova se je vrnila z nasmehom

Kot vselej v Lake Louisu, kjer je slavila že kar 18 zmag, kar je absolutni rekord v številu zmag na enem prizorišču, je bila v središču pozornosti tudi Američanka Lindsey Vonn. Na petkovem smuku je namreč po odličnem smučanju grdo padla in pristala v zaščitnih mrežah.

Kljub bolečinam v kolenu se je, vesela, da ni staknila nove hujše poškodbe, postavila na štart drugega smuka sezone. V svoji predstavi je bila resda precej manj suverena in predvsem bolj kompromisna, tako da je na 12. mestu ostala brez stopničk. Za rojakinjo, ki je s pridom izkoristila tudi krajšo progo in predvsem začetek v tehničnem odseku, je zaostala za 93 stotink. Nova priložnost jo čaka že v nedeljo, ko bo Lake Louise gostil še superveleslalomsko preizkušnjo.

Mikaela Shiffrin je okrepila vodstvo v skupnem seštevku, za nameček pa ji po novem pripada tudi majica vodilne smukačice. | Foto: Reuters Mikaela Shiffrin je okrepila vodstvo v skupnem seštevku, za nameček pa ji po novem pripada tudi majica vodilne smukačice. Foto: Reuters

Maruša Ferk znova brez točk

V nedeljo bo nastopila tudi Maruša Ferk, ki je tudi na drugem smuku ostala brez točk. Po poškodbi od reprezentance odcepljene Ilke Štuhec in skorajda popolni ekipni usmeritvi v tehnični disciplini, na katerih gradi trener Denis Šteharnik, edina slovenska članska smučarka s smukaškim apetitom je bila že na treningih in petkovi tekmi prikovana v spodnji del razpredelnice. Čeprav pri dekletih, za razliko od vse bolj zgoščene moške konkurence, točke prinašajo tudi relativno visoko zaostanki, pa je bilo 3,15 tokrat na skrajšani progi vendarle preveč za trideseterico. V tekmi, ki jo bo verjetno skušala kar se da hitro pozabiti, je zasedla 45. mesto med 48 uvrščenimi tekmovalkami.

Lake Louise, smuk II, končni vrstni red

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:27,55
2. Viktoria Rebensburg (Nem)  +0,13
3. Michelle Gisin (Švi) +0,17
4. Cornelia Hütter (Avt) +0,19
5. Tina Weirather (Lie)  +0,31
6. Stacey Cook (ZDA)  +0,61
7. Ester Ledecka (Češ)  +0,62
8. Kira Weidle (Nem)  +0,63
9. Sofia Goggia (Ita)  +0,69
10. Ragnhild Mowinckel (Nor)  +0,72
...
45. Maruša Ferk (Slo) +3,15

 

Svetovni pokal

Skupno (6/39):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 465 točk
2. Viktoria Rebensburg (Nem) 316
3. Petra Vlhova (Slk) 221
4. Cornelia Hütter (Avt) 150
5. Frida Hansdotter (Šve) 141
6. Tina Weirather (Lie) 134
. Michelle Gisin (Švi) 134
8. Stephanie Brunner (Avt) 132
9. Manuela Mölgg (Ita) 129
0. Tessa Worley (Fra) 120

 

Smuk (2):
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 160 točk
2. Cornelia Hütter (Avt) 150
3. Tina Weirather (Lie) 125
4. Viktoria Rebensburg (Nem) 116
5. Michelle Gisin (Švi) 92
6. Sofia Goggia (Ita) 69
7. Stacey Cook (ZDA) 64
8. Elena Fanchini (Ita) 61
9. Ester Ledecka (Češ) 56
10. Jacqueline Wiles (ZDA) 53
Ne spreglejte