Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
17.47

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

Natisni članek

svetovno prvenstvo Aare 2019

Torek, 12. 2. 2019, 17.47

5 let, 2 meseca

SVETOVNO PRVENSTVO, AARE, ekipna paralelna tekma

Švicarji do zlata, hiter konec za slovenska smučarja in smučarki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63
Tijan Marovt | Tijan Marovt je bil sicer hitro na progri, a prehiter, saj je naredil napako. | Foto Reuters

Tijan Marovt je bil sicer hitro na progri, a prehiter, saj je naredil napako.

Foto: Reuters

V Aareju na Švedskem je švicarska reprezentanca osvojila zlato medaljo na ekipni paralelni tekmi. Slovenske barve so zastopali Ana Bucik, Maruša Ferk, Jakob Špik in Tijan Marovt, ki pa so že v prvem krogu izgubili proti Slovaški. 

Švici so zlato snežinko prismučali Wendy Holdener, Aline Danioth, Daniel Yule in Ramon Zenhausern. Junak švicarske ekipe je bil Zenhausern, ki je v četrtfinalu, polfinalu in finalu nastopil kot zadnji in ob zaostanku Švice z 1:2. Moral je zmagati in ob tem še izboljšati čas tekmeca, to pa je vselej opravil z odliko. Švicarji, pri katerih je vse zmage zabeležila tudi Holdenerjeva, so tudi aktualni olimpijski prvaki v ekipni paralelni tekmi.

Avstrija še vedno ostaja brez zlate medalje v Areju. Srebro so osvojili Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Michael Matt in Marco Schwarz.

Švicarji so bili najhitrejši ... | Foto: Reuters Švicarji so bili najhitrejši ... Foto: Reuters

Do brona so prišli Italijani Lara Della Mea, Irene Curtoni, Simon Maurberger in Alex Vinatzer. Tretjega mesta so se za nekaj trenutkov že veselili Nemci, a je bil Linus Strasser diskvalificiran, ker je povozil količek.

Slovenci so ekipno tekmo končali v prvem krogu izločilnih bojev, v osmini finala. Izločili so jih Slovaki, ki so na zadnjem SP osvojili srebro.

Ferkova je bila zelo razpoložena: Zavedam se, da bo to nova disciplina v prihodnjem letu

Obračun Slovenije in Slovaške se je končal z 2:2, točki sta osvojili Ferkova in Bucikova, praznih rok sta ostala Špik in Marovt, oba sta odstopila. Slovaki so napredovali zaradi boljšega seštevka časov.

"Zelo sem bila razpoložena za to tekmo. Zavedam se, da bo to nova disciplina v prihodnjem letu. Dobro smo nastopili v St. Moritzu, tako da sem imela tudi veliko željo nastopiti na tej ekipni tekmi. Po domače povedano sem bila 'napaljena'. Želela sem, da uspemo in gremo naprej ter končno naredimo en preskok. To ti lahko uspe le, če imaš veliko željo in se tako pripraviš na tekmo. Mislim, da sem svoje oddelala zelo korektno, je pa to ekipna tekma in ni odvisno samo od mene. Škoda, saj smo imeli veliko priložnost, da pridemo naprej, četudi bi potem imeli Avstrijce, saj niso nepremagljivi," je po tekmi menila Ferkova.

... in se zasluženo veselili zlate medalje. | Foto: Reuters ... in se zasluženo veselili zlate medalje. Foto: Reuters

Debitant na SP Marovt je dejal: "Vesel sem, da sem dobil priložnost za nastop na svetovnem prvenstvu. Mislim, da sem se hrabro boril, žal pa naredil napako in 'zahakljal' količek. Izkušnja je dobra za v prihodnje, vse sem lepo doživel in upam, da še bom kdaj na SP."

Slovenija je na koncu končala kot deveta, tako kot tudi vse ostale reprezentance, ki so izpadle v osmini finala.

Na startu je bilo 16 reprezentanc. Naslov iz St. Moritza so branili Francozi, ki so izpadli v četrtfinalu proti Nemčiji.

Tekma za zlato medaljo

 

Tekma za bronasto medaljo

 

Polfinale

 
 

Četrtfinale

 
 
 
 

Obračun Slovenije in Slovaške

 

Kaj se nam obeta v nadaljevanju prvenstva?

V sredo bodo smučarji imeli prost dan, prvenstvo pa se bo v četrtek nadaljevalo z ženskim veleslalomom, s štartoma ob 14.15 in 17.45. Najbolj vroče slovensko železo v veleslalomskem ognju bo Meta Hrovat, barve slovenske trobojnice pa bosta branili še Neja Dvornik in Bucikova.

Dan pozneje bo na moškem veleslalomu prvič na tem prvenstvu nastopil Žan Kranjec, zmagovalec veleslalomske preizkušnje v Saalbachu v Avstriji. Na štartu bosta tudi Štefan Hadalin, srebrni junak včerajšnje alpske kombinacije, in Miha Hrobat.

Prvenstvo se bo v soboto nadaljevalo z ženskim slalomom (Bucik, Ferk in Hrovat), v nedeljo pa končalo z moško slalomsko preizkušnjo (Hadalin, Kranjec in Špik).

Obe tekmi se bosta začeli ob 11.00 in nadaljevali ob 14.30.

Ne spreglejte