Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
18. 3. 2014,
14.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planica Planica

Torek, 18. 3. 2014, 14.39

8 let

Planica po svetovni rekord prihodnje leto, letos po svetovno prvenstvo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po šestnajstih letih se vrača v svetovni pokal smučarskih skokov, in to v povsem prenovljeni obleki. Govora je o Bloudkovi velikanki, ki bo konec tedna v središču pozornosti.

Leta 1998 se je Primož Peterka na stari Bloudkovi velikanki veselil drugega velikega kristalnega globusa kot zmagovalec svetovnega pokala v skokih. Tistega marca so najboljši skakalci zadnjič nastopali na tej planiški napravi, ki je klavrn konec doživela s porušitvijo leta 2001.

Po dolgih letih boja, natančneje 11. oktobra 2012, je nova Bloudkova velikanka, ki ji lahko rečemo kar skakalna lepotica, dobila dovoljenje, da gosti tekme na nacionalni in mednarodni ravni. A ker konec svetovnega pokala tradicionalno pripada sosednji Letalnici bratov Gorišek, še ni dobila prostora med najboljšimi. Težave pri rekonstrukciji letalnice so bile razlog, da se je zdaj zanjo vendarle našel prostor pod soncem.

Proračun med 1,8 in 1,9 milijona evrov – sneg povečal stroške

Tako dekleta kot fantje se bodo konec tedna potegovali za zadnje točke v tej zimi. Organizatorji poudarjajo, da so v dolini pod Poncami še vedno zimske razmere, saj je približno meter snega. Čeprav tekme ne bodo na letalnici, pričakujejo, da bodo poslovali s pozitivno ničlo, in predvsem računajo, da bodo navijači zaradi dobrih rezultatov slovenskih skakalcev in tradicije priromali na gorenjski konec Slovenije.

"Proračun prireditve je primerljiv s tistim na letalnici, okoli 1,8, 1,9 milijona evrov. Polovico prihodkov predstavljajo sponzorji, drugi del pa so televizijske pravice in seveda vstopnice. Verjamem, da bomo tudi letos pri vstopnicah dosegli zastavljene cilje. Prostora za obiskovalce je dovolj. Stroški so podobni kot na letalnici, le da je letos sneg dodatno ponagajal. Skoraj dva metra ga je bilo, ko smo ga začeli odstranjevati. Trd boj bo, da bomo dosegli zastavljeni cilji – pozitivna ničla," je o finančni strukturi spregovoril generalni sekretar OK Planica Primož Finžgar.

Skakalnica, ki bo od četrtka do nedelje gostila najboljše skakalke in skakalce, je dobro pripravljena, pa čeprav so temperature povsem spomladanske tudi v Planici. "S to prireditvijo želimo svetu in skakalcem pokazati, da je skakalnica zrela, da gosti svetovno prvenstvo leta 2019. Sicer pričakujemo, da nam lahko zaradi vremena vsak dan pobere nekaj snega, a smo pripravljeni. Ta konec tedna je velika priložnost za mlade skakalce, saj bomo imeli nacionalno kvoto šestih tekmovalcev (vse skupaj bo lahko na tekmi nastopilo trinajst Slovencev, op. p.). Od leta 1998, ko je Peterka osvojil globus, so bili prikrajšani za to kvoto, saj se mladih tekmovalcev na letalnico po pravilu ne spušča," pravi vodja tekmovanja Jelko Gros.

Ali bo na Bloudkovi velikanki leta 2019 dejansko tudi potekalo nordijsko svetovno prvenstvo, bo znano v začetku junija na skupščini Mednarodne smučarske organizacije (FIS) v Barceloni. Za tovrsten dogodek potrebuje Planica tudi tekaški center, ki naj bi ga začeli graditi konec aprila – na razpis se je prijavilo sedem ponudnikov.

Jasno pa je, da novega svetovnega rekorda v poletih v dolini pod Poncami letos še ne bomo videli, saj se bo Letalnica bratov Gorišek po rekonstrukciji znova vrnila v program svetovnega pokala prihodnjo sezono, ko bo v Sloveniji mogoče poleteti tudi prek znamke 246,5 metra, ki je trenutno v lasti Vikersunda. Vsaj upamo, da bo do takrat prenovljena. Spodbudno je to, da je stečajni upravitelj dobil pozitivno mnenje sodišča, da lahko dela propadlega podjetja Tehnik dokonča podizvajalec in da ni treba pripravljati novih razpisov, ki pri nas trajajo celo večnost.

Ne spreglejte