SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Planica je edinstvena na svetu

0

termometer

Slovenija se lahko od 11. decembra pohvali z nordijskim centrom, ki mu na svetu ni para. Planica je slovenskemu narodu že tako ali tako v velik ponos, zdaj pa ima še dodatno težo.

Franci Petek in Petra Majdič sta poskrbela za spektakularen uvod uradnega odprtja nordijskega centra, čeprav skakalnice, ki so bile del investicije, obratujejo že tri leta.

Nekdanji svetovni prvak se je s slovensko zastavo spustil po jeklenici (zip-linu) in jo predal naši najboljši smučarski tekačici vseh časov Petri Majdič, s čimer sta predstavila simboliko osrednjih športov, ki bosta prevladovala v dolini pod Poncami. Skoki in smučarski teki bodo osrednja nit in duša Planice, ki bo že čez mesec dni gostila premierno tekaško-šprintersko preizkušnjo za svetovni pokal, medtem ko bodo slovensko marčevsko norost tradicionalno predstavljali poleti na Letalnici bratov Gorišek.

Sedem skakalnic, letalnica, tekaški objekt …

In s čim se lahko posodobljena Planica pohvali? Premier Miro Cerar ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič sta navdušena nad sedmimi skakalnicami (HS15, HS30, HS45, HS65, HS85, HS100 in HS 135), letalnico in tekaškimi programi, ki so del 40 milijonov evrov (brez DDV) vrednega nordijskega centra.

"Planica je, kot vsi vemo, v zavesti Slovencev simbol srčnosti, naravne lepote, kulturne dediščine. Je ponos slovenskega naroda in predvsem smučarski skakalni center svetovnega slovesa. Brata Gorišek, ki sta nadaljevala Bloudkovo delo, sta dosegla, da je svet prepoznal polete kot športno disciplino. Slovenci pa smo polete v Planici izbrali kot slovenski športni praznik. S tem smo Planico postavili ob bok slovenske nacionalne identitete," je uvodoma dejal slovenski premier.

V izgradnjo sedmih skakalnic in prenovo Letalnice bratov Gorišek so investirali 24 milijonov evrov, za tekaški del in preostale objekte pa namenili 15,7 milijona evrov. Kar 85 odstotkov sredstev je Slovenija črpala iz evropskih skladov za regionalni razvoj, preostalih 15 pa je bilo na plečih naše države (šest milijonov evrov).

"Planica je poklon prejšnjim in zdajšnjim generacijam športnikov"

"Z nordijskim centrom, ki vključuje smučarske skoke, polete in center za teke, smo ustvarili podlago za razširjeno športno-turistično ponudbo Gorenjske in Slovenije kot turistične destinacije," je povedal Cerar in nadaljeval: "Novi sodobni nordijski center je izjemnega pomena za Slovenijo tako z vidika promocije države kot tudi z vidika gospodarskega razvoja tega območja. Je odraz znanja slovenskih projektantov, inženirjev in strokovnjakov. Je poklon prejšnjim in zdajšnjim generacijam športnikov ter je spodbudna dediščina prihodnjim generacijam."

Takšnega centra, kot ga ima Planica, na svetu ni. Planica je edinstvena. Bogat športni program bo namreč živel vseh 365 dni v letu. Vsak, ki bo prišel v dolino pod Poncami, bo lahko našel svoj prostor pod soncem. V poletnem času bo mogoče aktivno preživeti čas na rolkarski stezi, nogometnem igrišču, prav tako si boste lahko nataknili tekaške smuči in se preizkusili na kilometer dolgi zasneženi progi. Otroci se bodo lahko dodatno sprostili v mini adrenalinskem parku.

Za tiste bolj željne adrenalina, ki bodo želeli spoznati, kaj približno čutijo v zraku Peter Prevc in druščina, bosta na voljo zip-line (spust vas stane 25 evrov), ki deluje že od poletja, in vetrovnik – za vadbeno enoto, s katero boste dvakrat ali trikrat za eno minuto poleteli v zrak, boste morali odšteti 50 evrov.

Poseben čar ima muzej, ki ni tradicionalen. Njegova osrednja nit je razvoj smučarskih poletov, vseboval pa bo dva simulatorja – enega za odskok in drugega za doskok. Poleg tega se boste lahko v obliki holograma pogovarjali z vrhunskimi skakalci in se preizkusili kot skakalni sodniki.

Planica je lepa, zdaj se začne boj za organizacijo nordijskega SP 2021

Verjetno se sprašujete, ali bo nordijski center dobičkonosen in ne razpadal kot, na žalost, nekateri športni objekti v Sloveniji. Kot pravi direktor Zavoda Planica Jelko Gros, bodo stroški na letni ravni znašli približno 800 tisoč evrov. "Dobrodošlo bi bilo, da bi bili prihodki milijon evrov. Stroški so torej 800 tisoč, dodatnih 200 tisoč pa bi jih namenili za obnovo objektov. Tretjino prihodkov bi v blagajno prispevali športniki, druga tretjina bi prišla iz naslova velikih tekmovanj (skoki in teki), preostalo tretjino pa bi prinesli turisti," je okviren izračun ponazoril Gros.

Prav Gros ve, koliko truda je bilo vloženega v izgradnjo nordijskega centra: "Nobena zgodba ni nikoli napisana do konca, ampak se jo preprosto živi in doživi. Ta objekt bo dal končno podobo Planici. Ni bilo vse preprosto, čeprav je zdaj videti lepo. Pol milijona kubičnih metrov zemlje prestaviti na drugo mesto, vgraditi več kot sto tisoč kubičnih betona … Sodelovalo je nešteto ljudi, neznanih oseb, da nordijski center zdaj stoji."

Da se bo Planica še dodatno predstavila širši množici, čeprav je med ljubitelji zimskih športnikov zelo dobro poznana, pa bi bilo idealno, da bi leta 2021 gostila nordijsko svetovno prvenstvo. Za organizacijo velikega tekmovanja bo letos kandidirala tretjič zapored, v zmago pa sta prepričana oba ambasadorja, Petra Majdič in Franci Petek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin