Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 3. 2021,
18.34

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

4

Natisni članek

Cene Prevc Peter Prevc Peter Prevc smučarski poleti Planica Planica

Petek, 26. 3. 2021, 18.34

3 leta, 1 mesec

PLANICA, SMUČARSKI SKOKI, DRUGA POSAMIČNA TEKMA

Slovenski junak Pavlovčič do uspeha, ki mu največ pomeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

4

Bor Pavlovčič, Planica | Najboljši trije na drugi preizkušnji v Planici. | Foto Guliverimage

Najboljši trije na drugi preizkušnji v Planici.

Foto: Guliverimage

Bor Pavlovčič je na drugi posamični preizkušnji na Letalnici bratov Gorišek v Planici poskrbel za lep slovenski uspeh. V maratonski in hkrati edini izpeljani seriji, ki jo je močno krojil veter, je osvojil tretje mesto. Uspešen slovenski dan je s četrtim mestom dopolnil Domen Prevc, kar osem naših orlov pa je skočilo med dobitnike točk. Zmage se je razveselil Nemec Karl Geiger, ki je imel obilico težav s skakalnim čevljem, a se ni pustil zmesti, drugi pa je bil junak četrtkove preizkušnje Japonec Rjoju Kobajaši.

Po včerajšnjem prvem tekmovalnem dnevu v Planici, kjer je kar deset Slovencev prišlo do točk, žal pa ga je močno zaznamoval tudi grozljiv padec Norvežana Daniela Andreja Tandeja, je bila v petek na Letalnici bratov Gorišek izpeljana še druga posamična preizkušnja. Dogajanje v Planici je močno krojilo vreme. Zaradi vetra so bile že pred tekmo odpovedane kvalifikacije, prva serija pa je bila prestavljena za pol ure. Tudi tekma je bila zaradi premočnega vetra večkrat prekinjena, zato se je žirija tekmovanja že med prvo serijo odločila, da finalne serije ne bo in da bo bodo obveljali rezultati prve.

Na sobotni ekipni tekmi bodo nastopili Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Žiga Jelar in Domen Prevc

Ob koncu so poskušali tekmo hitro pospraviti pod streho, saj se je približevala ura, ko bi dolino pod Poncami zajel mrak.

Bor Pavlovčič je v prvi in hkrati edini današnji seriji pristal pri 227,5 metra. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bor Pavlovčič je v prvi in hkrati edini današnji seriji pristal pri 227,5 metra. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tako je na tekmi nastopilo 66 skakalcev, osem slovenskih orlov pa je tokrat skočilo med dobitnike točke. Če je glavni trener Robert Hrgota v četrtek govoril, da je manjkala pika na i, jo je tokrat postavil Bor Pavlovčič, ki se je razveselil tretjega mesta. Tik za njim se je uvrstil Domen Prevc, ki je bil prav tako zadovoljen s prikazanim: "Užival sem v zadovoljstvu, da mi je v takšnih razmerah uspel dober skok. Najboljši v Planici je bil."

Velike zmage se je veselil Nemec Karl Geiger, ki je decembra na Letalnici bratov Gorišek postal svetovni prvak v poletih, premagal je prvega favorita Rjojuja Kobajašija.

"Vsa čast Geigerju glede na težave, ki jih je imel"

"Geiger je imel težave s čevljem. Očitno se ni pustil zmesti. Vsa čast mu. Sponka, ki drži čez vezalke, se mu je odtrgala. Sanirali so z zaponko. Če bi se meni to zgodilo, bi bilo nelagodno. Dodatna stvar, ki bi me malce spravila iz tira. Rjoju že dva dneva kaže zelo lepe skoke. Mislim, da danes ni bil tako uspešen. Naredil je kakšno napako več. Očitno mu letalnica ustreza," je Pavlovčič spregovoril o družbi na zmagovalnem odru.

Domen Prevc je bil le streljaj od stopničk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Domen Prevc je bil le streljaj od stopničk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Z velikim zadovoljstvom je spregovoril o svojem tretjem mestu, ki ima posebno težo. "Te stopničke mi pomenijo največ. Domači teren in letalnica odtehtata drugo mesto. Čutim največ zadovoljstva in sem navdušen. Včeraj sem pri drugem skoku naredil malenkostno večjo napako. Rekel sem si, da jo danes odpravim. Težki pogoji so bili, a sem ohranil mirno glavo. Moral sem pokazati vse, kar znam. Zoprno je bilo sicer čakati. Poskušal sem ohranjati energijo, da ne bom prišel na letalnico izmučen, in ostati ravno toliko aktiviran, da ne bom šel gor zaspan. Počasi je potekalo. Razmišljal sem, ali naj grem gor ali počakam. Na koncu sem prišel na vrh zelo dobro pripravljen in kakor sem si predstavljal," je bil presrečen Bor, ki je v tej sezoni že bil drugi in tretji v Klingenthalu.

Vsa družina Pavlovčič vpeta v dogajanje v Planici 

Čeprav v Planici ni gledalcev, jih ima Bor največ. Njegov oče Martin in sestra Tisa pomagata kot teptača pri pripravi letalnice, oba pa imata pri uradni predstavitvi tudi vlogo zastavonoše. Očetu pripada celo čast nošenja slovenske zastave. Aktivna je tudi mami Petra, ki pa ima funkcijo merilke ob letalnici.

Družina Bora Pavlovčiča je povsem vpeta v delo na Letalnici bratov Gorišek. | Foto: Sportida Družina Bora Pavlovčiča je povsem vpeta v delo na Letalnici bratov Gorišek. Foto: Sportida

"Mami je prišla k meni. Močno sva se objela. Očeta in sestre mi še ni uspelo videti. Upam, da me kje čakata," je takoj po nastopu dejal Bor in na vprašanje, ali je bila mami v bližini njegove daljave 227,5 metra, odgovoril: "Ne vem, ker vsak dan malce menjajo. Na začetku si je morala izboriti mesta. Mislim, da ji zdaj dajo malce prednosti, da si izbere mesto okoli 230 metrov."

Do točk svetovnega pokala se je tokrat sicer prebilo osem Slovencev. Peter Prevc je osvojil 11.  mesto, mesto za njim je zaostal Žiga Jelar. In ta najboljša četverica petkovega dne bo tudi slovenska ekipa na sobotni moštveni preizkušnji.

Anže Semenič je osvojil 19. mesto, Lovro Kos je bil 21., mesto za njim je pristal Cene Prevc, ki je s poletom dolgim 232,5 metra postavil osebni rekord, Anže Lanišek je bil tokrat 26.

"Malo je manjkalo in veselili bi se dvojnih stopničk"

Brez točk svetovnega pokala so od Slovencev ostali Timi ZajcTilen BartolŽak Mogel, Tjaš Grilc in Rok Justin, ta je tako zadnjič v karieri skočil na tekmi svetovnega pokala, saj je pred začetkom planiškega praznika napovedal športno upokojitev.

"Mogoče smo se včeraj malce razvadili, ko smo imeli deset fantov med točkami, danes osem in nihče več tega ne opazi. Skoraj smo imeli štiri med deseterico. Mogoče je Petru zmanjkalo čisto malo za teh top 10. Sem pa zelo vesel, da sta Bor in Domen v zelo težkih razmerah ostala zelo suverena. Naredila sta dva vrhunska skoka in malo je manjkalo, da bi se veselili dvojnih stopničk," je bil po petkovem dnevu zadovoljen Hrgota.

Trener Robert Hrgota je bil zadovoljen s prikazanim. | Foto: Bobo Trener Robert Hrgota je bil zadovoljen s prikazanim. Foto: Bobo

Dan se je zaradi spremenljivih razmer vlekel kot jara kača, zato je bilo pomembno, da so skakalci ostali zbrani. "Bor je pokazal, da je zrel in da zelo dobro deluje, ko je spočit. Takšne stvari ga ne zmotijo. Všeč mi je, da se vsi fantje niso ozirali na vremenske razmere. Ker vemo, kako je na velikankah, sploh po včerajšnjem padcu Tandeja. V podzavesti lahko pusti marsikaj. In če nisi stoodstoten, te lahko kakšen zunanji dejavnik, na katerega ne moreš vplivati, hitro vrže iz tira," je o tej temi še spregovoril Hrgota, ki računa na nove stopničke na sobotni ekipni tekmi, ki se bo začela ob 10. uri.

Planica, druga tekma:

 
Svetovni pokal, skupno (24):
 1. Halvor Egner Granerud (Nor)   1557 točk*
 2. Markus Eisenbichler (Nem)     1130
 3. Kamil Stoch (Pol)              944
 4. Robert Johansson (Nor)         855
 5. Ryoyu Kobayashi (Jap)          839
 6. Piotr Žyla (Pol)               805
 7. Dawid Kubacki (Pol)            773
 8. Anže Lanišek (Slo)             757
 9. Karl Geiger (Nem)              726
10. Marius Lindvik (Nor)           612
...
13. Bor Pavlovčič (Slo)            523
22. Peter Prevc (Slo)              222
26. Domen Prevc (Slo)              191
27. Žiga Jelar (Slo)               185
38. Cene Prevc (Slo)                83
46. Timi Zajc (Slo)                 60
47. Tilen Bartol (Slo)              58
51. Anže Semenič (Slo)              30
62. Lovro Kos (Slo)                 14
71. Jernej Presečnik (Slo)           3

...
* - že zmagovalec svetovnega pokala.
Ne spreglejte