SiolNET. Sportal Zimski športi
5,73

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Planica bo gostila svetovno prvenstvo v poletih, ni pa dobila glavne nagrade

5,73

termometer

Na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) so za gostitelja nordijskega svetovnega prvenstva 2021 izglasovali Oberstdorf, medtem ko je bila naša Planica še tretjič poražena. Dobila je pričakovano tolažilno nagrado, saj bo leta 2020 gostila svetovno prvenstvo v poletih.

Planica bo leta 2020 gostila polete, ne pa nordijskega svetovnega prvenstva leto pozneje. Planica bo leta 2020 gostila polete, ne pa nordijskega svetovnega prvenstva leto pozneje.

Pregovor v tretje gre rado za Planico ne drži. Tretjič se je namreč potegovala za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva, na katerem se športniki potegujejo za medalje v smučarskih skokih, smučarskih tekih in nordijski kombinaciji.

Prvič ji organizacije niso dodelili pred štirimi leti, ko je veliki zmagovalec postal Lahti, ki bo prihodnje leto gostitelj tega dogodka, Slovence pa so si člani predsedstva FIS zapomnili po sporu med tedanjim predsednikom Smučarske zveze Slovenije (SZS) Tomažem Lovšetom in dolgoletnim članom predsedstva pri FIS Janezom Kocijančičem. Čez dve leti se je Planica potegovala za organizacijo prvenstva v Barceloni in tudi za leto 2019 potegnila krajši konec.

Planici dva glasova, zmagovalcu Oberstdorfu enajst

Letošnja delegacija je bila prepričana, da ji veliki met lahko uspe, a je bila v Cancunu v Mehiki Nemčija z Oberstdorfom premočna. Planica je v tretjem poskusu dobila dva glasova, veliki zmagovalec Oberstdorf enajst, drugi Trondheim (Norveška) pa štiri.

Nemci so v predstavitvi kandidature potarnali, da že več let zapored poskušajo pridobiti organizacijo prvenstva, a neuspešno. Tako bo po vsega enajstih letih Oberstdorf, kjer je skakalec Rok Benkovič leta 2005 postal svetovni prvak, ekipa pa je bila v sestavi Benkovič, Primož Peterka, Jure Bogataj in Jernej Damjan bronasta, spet gostil najboljše športnike v nordijskih disciplinah.

Planici je pripadla organizacija svetovnega prvenstva v poletih leta 2020. Planici je pripadla organizacija svetovnega prvenstva v poletih leta 2020.

Planici je ostala tolažilna nagrada. Prejela je organizacijo svetovnega prvenstva v poletih leta 2020, kar je bilo znano že pred kongresom, saj v skakalnem svetu velja pravilo, da se države, ki imajo letalnice, na dve leti izmenjujejo v vlogi gostiteljic tovrstnega prvenstva.

"Razočaran sem, predvsem zato, ker smo največ stavili na nordijsko svetovno prvenstvo"

"Res ne moremo biti zadovoljni, res pa je, da smo imeli v igri dve nominaciji. Morda je tudi to pretehtalo, da so najprej namenili glas prvenstvu v poletih, potem pa se odločili drugače pri drugi nominaciji. Popolno presenečenje to žal ni. Po neformalnih pogovorih je bilo mogoče zaznati, da je bila naša predstavitev daleč najboljša, vemo pa, da to ni edini argument. Pri odločanju se upošteva marsikaj, razne prijateljske naveze, velikost države, proračune. Očitno je bila tudi tokrat velikost pomembnejša od srca, strasti in vztrajanja pri organizaciji," je iz Cancuna sporočil predsednik SZS Enzo Smrekar.

"Pri odločanju se upošteva marsikaj, razne prijateljske naveze, velikost države, proračune. Očitno je bila tudi tokrat velikost pomembnejša od srca, strasti in vztrajanja pri organizaciji," pravi Smrekar. "Pri odločanju se upošteva marsikaj, razne prijateljske naveze, velikost države, proračune. Očitno je bila tudi tokrat velikost pomembnejša od srca, strasti in vztrajanja pri organizaciji," pravi Smrekar.

SZS je morala za tokratno kandidaturo plačati 68 tisoč evrov, ker je bila deležna 50-odstotnega popusta.

"Razočaran sem, predvsem zato, ker smo največ stavili na nordijsko svetovno prvenstvo. Predvsem zato, ker vemo, da smo odličen kandidat, tako po organizacijski plati, infrastrukturi kot tudi po entuziazmu in srcu. Malo nas tolaži, da imamo polete leta 2020, a bistveno je, da nam ne zmanjka upanja, poguma in volje, da v prihodnosti končno dobimo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah," pa je izjavil ambasador Planice Franci Petek.

Komentarji

5

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • april-1 / 10.06.2016. ob 07:51 +1 0

  A bo kdo od novinarje Kocijančiča vprašal po zdravju?

  +1 0
 • IvanJanezNovak / 10.06.2016. ob 09:28 +1 0

  glavno da je bilo ene par kerlcov na državne stroške na konkretnih počitnicah v Mehiki. Rezultat? Ni panike če ga ni, ker itak vsak pameten državljan je vedel da ga ne more biti in ga ne bo. Kaj pa mediji napihujejo je pa njihov problem. Upam pa da bom sedaj končno odnehal... PS: a kdo ve kaj je Bergant počel tam? A ne pokriva on politike na RTV? Po svoji volji?

  +1 0
 • marker / 10.06.2016. ob 08:00 +1 0

  Vsakič plačamo za kandidaturo precejšnjo vsoto. Kdo je favorit, se vedno ve že vnaprej, samo pri nas mediji vzbujajo lažne upe. Tudi Kocijančič to ve, vendar denar za kandidaturo ne gre iz njegovega žepa.Če nismo dobri v financah, gospodarstvu, potem tudi s prvenstvom ne bo nič. To tudi največ šteje.

  +1 0
delitve: 227
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin