Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
18. 4. 2013,
21.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Primož Peterka Matjaž Triplat

Četrtek, 18. 4. 2013, 21.53

7 let, 12 mesecev

Peterka in skakalke dobili novega šefa v Jožetu Berčiču

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zbor za skoke in nordijsko kombinacijo je na seji potrdil sestavo ekip za sezono 2013-14. Žensko skakalno reprezentanco prevzema Jože Berčič.

Zadnja štiri leta je ekipi poveljeval Matjaž Triplat, ki se je odločil, da ne bo več nadaljeval z delom v ženski skakalni reprezentanci. Dekletom je to povedal že pred nordijskim svetovnim prvenstvom.

V olimpijski sezoni se bo na krmilo reprezentance usedel Jože Berčič, ki je nazadnje delal v DPNC Kranj, kjer je pomagal med drugim tudi pri razvoju Jake Hvale in ostalih nadarjenih slovenskih skakalcev. V karieri je med drugim deloval tudi 19 let v ljubljanskem skakalnem klubu Ilirija. "Matjaž je med sezono najavil, da ne bo več deloval v ženski reprezentanci. Celotna zadeva je prišla tako daleč, da so nato meni ponudili to mesto. Po tako dobrih rezultatih in ob dejstvu, da je pred nami olimpijska sezona, sem bil malce presenečen, da bi nekdo vse to rad pustil. Želel sem malce govoriti z njim, vendar mi ni hotel natančno povedati vsega. Glede nove službe pa sem se pogovarjal s Tomažem Verdnikom in Ljubom Jasničem. Vzel sem si nekaj časa za premislek, nato pa se odločil, da sprejmem ponudbo. Okvirni program sem naredil. Matjaž Triplat je šele danes podpisal odstopno izjavo. Zdaj se bomo usedli z dekleti in natančno pogovorili. Prej nisem želel, ker se mi ni zdelo pošteno. Trikrat smo se dobili, vendar bolj informativne narave, da smo glavne stvari pregledali," je potek dogodkov do imenovanja za selektorja ženske reprezentance opisal Berčič.

V strokovnem štabu pa ostaja Primož Peterka, ki je bil z dekleti zadnji dve sezoni. Skakalke je v tem času dodobra spoznal, tako da bo lahko svoje izkušnje prenesel novemu nadrejenemu.

Sprva se je govorilo o dveh pomočnikih. Ob bok Peterki naj bi postavili Uroša Vrhovca, ki je pomočnik Igorju Medvedu v B reprezentanci, vendar se odgovorni na SZS niso odločili za ta korak. Najverjetneje zaradi dodatnih stroškov. "Želel sem razširiti strokoven kader še za enega pomočnika, da bi naredili nekakšno nit med izkušeni skakalkami in mladimi, ki prihajajo od zadaj. Očitno je zdaj usmeritev le v kakovost. Pri denarju se vse ustavi. S Primožem bova, kot kaže, ostala sama. Njega se bo dalo super uporabiti. Eden redkih je, ki je preživel prav vse. Bil je tam, kjer še ni bil nihče od slovenskih skakalcev. Iz njega bo treba izpraskati najboljše in ga pravi čas spustiti, da bo znanje in izkušnje prenesel dekletom, ko ga bodo potrebovale."

6. maja bodo dekleta začela nov cikel z novim trenerjem. Zdaj vadijo s klubskimi trenerji, v ospredju pa je tako kot pri fantih bazična priprava. Berčič pa je nekoliko pogledal tudi že proti olimpijski sezoni, ki bo izjemno pestra, in spregovoril o glavnemu cilju: "Ko sem gledal malce koledar, sem videl, da bomo tri četrt denarja porabili za letalske karte. Po Lillehammerju bomo odšli domov in nato naprej v Vancouver. Sledil bo povratek in odhod v Rusijo v Čajkovski. Še alpski smučarji ne počnejo tega. Ko so v Ameriki, imajo tam nekaj tekem. Mi bomo pa hodili sem in tja ter zapravljali denar. Ne vem, kaj želijo pri FIS s tem doseči. Glede ciljev pa lahko povem to, da jih nismo ravno korigirali. Največja tekma so zagotovo olimpijske igre. Tam želimo imeti eno skakalko do šestega mesta z orientacijo na medaljo. To bo osnovni in primarni cilj, za katerega moramo delati."

Ne spreglejte