Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
22. 3. 2015,
15.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund poleti Planica Planica Letalnica bratov Gorišek

Nedelja, 22. 3. 2015, 15.20

7 let, 12 mesecev

Peter Prevc: Za kristalni globus moraš biti suveren in prepričljiv (video)

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za slovenskega skakalca Petra Prevca je bil zadnji dan sezone dramatičen. Razpoloženje se je precej spreminjalo, na koncu pa je kljub enakemu številu točk kot Severin Freund ostal brez glavne nagrade.

Tako Peter Prevc kot Severin Freund sta imela po koncu sezone 1.729 točk, a je veliki kristalni globus prejel nemški skakalec. Pravila namreč velevajo, da ga ob enakem točkovnem izkupičku prejme tisti, ki se je v sezoni veselil več zmag. Freund je zmagal devetkrat, Peter trikrat. Četrto zmago mu je izpred nosa speljal Jurij Tepeš, a mu razumljivo nič ne zameri, saj ve, da sezone ne sestavlja le Planica, ampak 31 posamičnih tekem, kolikor so jih imeli skakalci v tej zimi.

Kako ste doživeli zadnji dan sezone? Vse sem doživel, kar lahko. Občutil sem umirjenost, napetost … Vedel sem, kakšen rezultat moram imeti in kakšnega ne. Zavedal sem se, da mi drugo kot zmaga ne preostane. Vso pot, ko sem se pred drugim nastopom peljal po žičnici, sem si govoril, da moram biti zbran za skok. Potem je bilo vse enako kot prejšnje dni, le da je Jurij tokrat prebil zid in zmagal (smeh, op. p.).

Videti je bilo, da ste pred drugim nastopom mirni … Zelo sem se moral truditi, da sem dobil to umirjenost. Imel sem vizijo, idejo, kako se lotiti skoka, zato tudi nisem gledal, kako daleč so skočili zadnji sedmi skakalci. Čakal sem le, da bom prišel na vrsto.

Kaj je zmanjkalo pri vas, da niste dosegli tako ekstremne daljave, s kakršno se je lahko pohvalil Jurij Tepeš, ki je poletel 244 metrov? Ne vem. Ni mi še uspelo sestaviti misli, da bi videl, kako se je moj skok razpletel. Če sem lani sezono končal z najboljšim skokom, je letos nisem. Ne glede na vse se je vse skupaj zelo lepo končalo. V Planici smo trikrat zapored slišali slovensko himno in sem vesel.

Kakšne so bile vaše misli, ko ste zagledali številko dve in videli, da niste prevzeli vodstva? Ko sem jo zagledal, sem bil vesel zaradi zmage na tekmi, nisem pa vedel, kaj to pomeni za skupno razvrstitev, ker nisem vedel, koliko je skočil Freund. Nato sem videl, da sva po točkah v svetovnem pokalu izenačena (oba sta jih imela 1.729, op. p.), in vprašal, kaj to pomeni. Povedali so mi, da je skupni zmagovalec postal on, ker je imel več zmag kot jaz.

Ste po skandinavski turneji pričakovali, da boste v Planici v dveh tekmah izničili zaostanek 94 točk? Ne, po pravici povedano nisem. Glede na skoke, ki jih je kazal vso skandinavsko turnejo, je bil videti nepremagljiv. Le v Lahtiju je bil od njega boljši Stefan Kraft, preostalo je bilo vse njegovo. Morda bi bilo bolje, da bi v petek prednost povečal na več kot sto točk in bi bilo vse rešeno, danes pa bi obema prihranil veliko živcev. Je bil pa boj zelo zanimiv. Na koncu se je videlo, zakaj je zasluženo osvojil veliki kristalni globus in kaj je meni manjkalo.

Sta si izmenjala kakšno besedo po tekmi? Za kaj več kot čestitko in komentar, kako napet je bil boj za oba, ni bilo časa.

Kako gledate na celotno sezono? Verjetno morate biti vseeno zadovoljni. Sem. S Freundom sva nabrala kar nekaj točk več. Mislim, da lani tudi Stoch ni imel toliko točk kot midva. Napredek je očiten, čeprav sezona ni bila takšen bum kot lanska, ker se z nobenega vrhunca sezone nisem vrnil z medaljo. Sem bil pa vso sezono bolj stabilen, kar je treba v prihodnji še nadgraditi.

Ali je kaj grenkega priokusa, ker sta imela oba s Freundom 1.729 točk, njemu pa je pripadla glavna nagrada? Tega priokusa je vedno manj. Takoj je bil prisoten. Če pogledam na koledar zime, lahko vidim, da sem imel na voljo 31 tekem in bi lahko kje drugje pridobil to točko. Spoznal sem, da je bila težava le v meni, da se na kakšni tekmi morda nisem zbral oziroma se je pravilno lotil.

Werner Schuster, trener nemške reprezentance, je rekel Goranu Janusu, da bi bilo najbolj pošteno, da bi oba postala skupna zmagovalca, ker sta osvojila enako število točk. Kaj mislite vi? Po eni strani da, po drugi ne. Hitro postanem kritičen do sebe. Če pogledam, zakaj je Severin dobil globus, se s tem povsem strinjam, saj je dosegel več zmag. Za kristalni globus moraš biti suveren in prepričljiv, kar pomeni, da bi moral jaz večkrat zmagati. On je in vse skupaj je izpeljal bolj popolno.

Si ga je potem zaslužil? Zagotovo!

Ste pa drugič zapored osvojili mali kristalni globus v poletih … Ker se je govorilo le o velikem kristalnem globusu, ta sploh ni prišel do izraza. Čutil sem olajšanje, ko sem zagledal skupni seštevek v razvrstitvi poletov, in vesel sem, da mi ga je uspelo zadržati. Po eni strani je videti kot tolažilna nagrada, po drugi strani pa je potrditev, da sem nekje najboljši in da je treba pri tem vztrajati.

Sicer pa ste Slovenci v Planici dosegli hat trick – dve dvojni zmagi in še ekipno. Planiška bera je izjemna … Mislim, da je to najlepše, kar se lahko zgodi v Planici. Hvala navijačem, ki so verjeli v ta projekt. Po vseh treh tekmah je zaigrala Zdravljica. Vesel sem, da sem bil del teh dogodkov.

Počitek bo verjetno prišel prav … Po pravici povedano bi mi bilo povsem vseeno, če bi bila prihodnji teden še kakšna tekma. Ko bo telo jutri spoznalo, da je vsega konec, bo hvaležno in se z veseljem regeneriralo.

Ne spreglejte