Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
22.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Planica Planica kvalifikacije skoki poleti Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš Letalnica bratov Gorišek

Sreda, 18. 3. 2015, 22.07

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc se je zaradi Jurija Tepeša prestrašil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na prenovljeni Letalnici bratov Gorišek so v četrtek blesteli slovenski skakalci na čelu s Petrom Prevcem, Jurijem Tepešem in Anžetom Semeničem. Kljub odličnim poletom imajo še rezerve.

Po prvem tekmovalnem dnevu ima slovenski skakalni tabor za zadovoljstvo. Kvalifikacije je s poletom dolgim 225 metrov osvojil mladi Anže Semenič, ki je bil pri vseh poskusih med najboljšimi (3. in 4. rezultat na treningu), z daljavami dneva pa sta se lahko pohvalila naša trenutno najboljša letalca Peter Prevc in Jurij Tepeš.

Prvi je v kvalifikacijskem poskusu, ki ga je lahko izkoristil za trening, saj je imel nastop na petkovi tekmi že zagotovljen, poletel 238,5 metra in za vsega pol metra zaostal za planiškim rekordom, ki še vedno znaša 239 metri in je v lasti Norvežana Björna Einarja Romörena.

Dobrodošlo je, da ima Prevc kljub ekstremni daljavi še rezerve

"Na letalnici sem užival, glede na vreme nam ni bilo težko čakati. Zelo sem zadovoljen, da je skakalnica tako narejena, kot je. Vsak lahko na njej udobno skače in ima dovolj višine, da mu ni treba preveč stiskati zob. Zato je to ena najboljša skakalnica, na katetri sem skakal," je četrtkov dan povzel naš najboljši skakalec.

Nato se je dotaknil svojih treh nastopov: "Pri prvem in drugem me je bilo malce strah. Pri drugem me je prestrašil Jurij, ki je krilil z rokama po naletu (preglavice je imel zaradi smučine, ki ni zdržala pritiska sonca, op. p.). Malce me je cukalo. Smučina ni bila tako dobra. Počep sem imel zato rezerviran, ker sem gledal Jurija. Nekaj rezerve še imam. Tisti premor nam je prišel prav, da smo se pogovorili s trenerji, kaj je treba še popraviti."

Vsega meter manj od Prevca je pri prvem trening poskusu poletel Tepeš, ki je s tem postavil osebni rekord. Identično daljavo je v kvalifikacijah postavil tudi Avstrijec Stefan Kraft, medtem ko je glavni favorit za veliki kristalni globus, Nemec Severin Freund, izpustil zadnji četrtkov polet.

Zato pa je svoje delo opravil na treningu in bil konkurenčen najboljšim, čeprav ga povsem pri vrhu ni bilo – imel je osmi in deveti rezultat.

Zaradi težav s smučino prikrajšani otroci

Črna pika dneva so bile težave z zaletno smučino, ki je že pri drugem trening poletu nagajala. Kvalifikacije so morali zaradi teh težav celo prestaviti na 14. uro, ko so se začele razdeljevati vstopnice za petkovo tekmo. 13 tisoč gledalcev, ki so se danes zbrali v dolini pod Poncami, bi ob dobrih pogojih v zraku skoraj zagotovo pričakalo nov planiški rekord, če ne bi bilo časovnega zamika. Povrhu vsega kar lepo število otrok kvalifikacij sploh ni dočakalo, saj so se morali zaradi pozne ure vrniti nazaj v šolo.

V petek bo na sporedu prva od dveh posamičnih preizkušenj na prenovljeni planiški letalnici, ob zgornji trojici pa bodo za Slovenijo skakali še Tomaž Naglič, Anže Lanišek, Matjaž Pungertar, Robert Kranjec, Nejc Dežman in Jernej Damjan.

Fotozgodba iz Planice (klik na puščico):

Ne spreglejte