SiolNET. Sportal Zimski športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peter Prevc: Pokazal sem, da lahko povsod skačem

1

termometer

V pičlem letu dni je Peter Prevc skočil do petih odličij na največjih tekmovanjih v smučarskih skokih. Novo poglavje v zbirki presežkov je z bronasto medaljo spisal v Harrachovu.

V Predazzu lani se je začela rezultatska pot Petra Prevca strmo dvigati navzgor. Na svetovnem prvenstvu je najprej osvojil srebrno in bronasto medaljo, uspešen trend pobiranja odličij z največjih tekmovanj pa je nadaljeval tudi v tej sezoni. Z največjimi črkami se je zapisal v zgodovino na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je znova skočil do srebra in brona. Med nesmrtne se je prav tako povzdignil mesec dni pozneje na svetovnem prvenstvu v poletih v Harrachovu in v svojo zbirko medalj dodal še novo bronasto. Dosežki, ki so vredni spoštovanja …

Kako ste sami doživljali sobotni dan, ko je veter neusmiljeno pihal in vam onemogočil nadaljnjo izvedbo posamične tekme na svetovnem prvenstvu v Harrachovu? Zame ni bilo nič kaj naporno, ker sem le čakal, kaj se bo odločila žirija. Tako kot vsi sem upal, da bomo lahko leteli, vendar je bil veter premočan. Moramo biti realni. Vetra se ne da pregrizniti. Škoda je, da je vse skupaj odpadlo, a narave se ne da premagati, stati na odru za zmagovalce pa je zelo lepo.

V Harrachovu ste se takoj ujeli z letalnico, že v četrtek prikazali vrhunske predstave in pustili tekmece daleč za seboj. Ste zaradi tega pričakovali še kaj več? Če gledam na četrtek, sem pričakoval nekoliko več, vendar filma ne morem zavrteti nazaj in spremeniti poteka dogodkov. Moram gledati z dobre strani.

Jutranji pogled skozi okno je bil verjetno tudi za vas presenetljiv – od idile v prejšnjih dveh dneh do zimskih razmer … Bil sem kar malce presenečen, ker sem bil navajen na sonce. Ko sem odgrnil zaveso, je bilo oblačno, vetrovno, deževno in sneženo. Ker je bilo lani podobno vreme in je pihalo, sem upal na najboljše, da bomo izpeljali tekmo. No, nato so me poklicali na razglasitev najboljših.

Kakšen pomen ima za vas bronasta medalja na poletih? Ta podelitev se je tako hitro zgodila, da za zdaj nimam pravih vtisov. Ko bo konec sezone, bodo prišle vse te stopničke z velikih tekmovanj za mano. Mislim, da je vsak športnik vesel takšnih uspehov. Tudi jaz sem.

Do novega odličja ste se dokopali kljub napaki v drugi seriji. Kaj vam pomeni podatek, da kljub napakam dosegate vrhunske uvrstitve? To je ena boljših strani, da z manjšimi napakami pridem na stopničke in sem visoko uvrščen. Če gledam za naprej, je to zelo dobro. Vrhunsko je, da sem osvojil medalje na vseh napravah – od 90-metrske skakalnice do letalnice. Pokazal sem, da znam na vseh skakati. To mi daje zagon za naprej.

V enem letu ste nanizali ogromno odličnih rezultatov, pobirali medalje kot po tekočem traku. Ste imeli v mislih, da bi se lahko zgodilo kaj takega? Ne. Nikoli si ne postavljam ciljev, da bom osvojil medaljo. Sem človek, ki gre po poti in jo skuša presenetiti. Ko dosežem cilj, grem naprej. Nazaj se niti nočem ozirati.

Sezona se ni začela, kot ste si želeli, saj se nekaj časa niste uvrstili med najboljših deset. Kje ste začutili ta preskok, ki se je nato zgodil, in začeli nizati odlične rezultate drugega za drugim? Morda na novoletni turneji s tretjim mestom v Oberstdorfu? Morda na novoletni turneji s tretjim mestom v Oberstdorfu? Bolj v Engelbergu, ko sem dosegel ravno prvo uvrstitev med deset. Takrat sem naredil preskok. Od takrat mi je šlo vse navzgor in se dokaj uspešno nadaljuje.

Kje sploh vidite pri sebi rezerve za nadaljnji preskok, saj že zdaj nizate uspešne predstave? Rezerve so v tehničnih napakah, ki se prehitro prikradejo in se zgodijo. Stremim k napredku. Ne želim se ustaviti. Posledično se napake zmanjšajo oziroma niso tako opazne. Napake se dogajajo. V življenju se dogajajo dobre in slabe stvari. Ko se nekaj slabega zgodi, se moraš maksimalno potruditi, da to popraviš.

Ali je to za vas kljub vsem medaljam in zmagam najnapornejša sezona? Ker so bili rezultati zelo dobri, ni težko skakati in se prestavljati s prizorišča na prizorišče.

Pred vami sta še ekipna tekma v Harrachovu, ki bo glede na vremensko napoved odpadla, in prihodnji konec tedna zaključek v Planici. Kaj vam pomeni vsa podpora in energija navijačev, ki jo čutite v Planici? Planica in vsi navijači mi dajejo toliko zagona, da stisnem iz sebe zadnje atome moči in sem povsem osredotočen na svoj nastop. Pred domačimi gledalci se je lažje pripraviti na zadnje tekme v sezoni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin