Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
20. 3. 2015,
19.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš Severin Freund Planica Planica zmaga

Petek, 20. 3. 2015, 19.16

8 let

Peter Prevc po rekordnem poletu in veliki zmagi: Kocine so mi šle pokonci

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petkov dan na Letalnici bratov Gorišek se je za Petra Prevca razpletel sanjsko. Zmagal je, dosegel nov rekord naprave in razpolovil zaostanek za Severinom Freundom v boju za veliki kristalni globus.

Prvi polet Petra Prevca na prenovljeni Letalnici bratov Gorišek je bil dolg kar 248,5 metra – vsega tri metre za svetovnim rekordom – kar je nemudoma pomenilo nov rekord slovenskega skakalca na slovenskem skakalnem ponosu. S tem dosežkom in dvema sodniškima dvajseticama je imel ogromno prednost pred najbližjim zasledovalcem, svojim reprezentančnim kolegom Jurijem Tepešem – ločevalo ju je 19,2 točke.

"Nisem meril na metre in rekord, ampak na skoke in umirjenost. To mi je uspelo. Da sem postavil rekord letalnice, je le dobrodošlo. V zraku nisem veliko izgubljal. Ko sem pri prvem prišel z mize, sem čutil, kako mi stojijo smuči. Videl sem, da nimam preveč dela z njimi, da jih pravilno postavim. Pogledal sem proti dolini in šel. Na srečo me je tja tudi odneslo," se je spominjal prvega poleta, ki je spravil slovensko množico v izteku v pravi delirij.

Pet dvajsetic je zanj nov mejnik

V drugo ga je poneslo 233 metrov in obdržal je ogromno prednost pred Jurijem, za svoj nastop pa prejel kar pet dvajsetic, čeprav bi si jih lahko zaslužil pri prvem skoku, kjer je bila daljava bistveno bolj ekstremna: "Nov mejnik je. Tako kot smo se vsi skupaj s Slovenci pretekli teden spraševali, ali so bili sodniki v Oslu pristranski, se tujci zdaj sprašujejo, ali so bili sodniki tokrat. Kot sem že takrat povedal, se lahko vedno vse obrne."

Prevc je poudaril, da ga je publika pripravila do tega, da je bil še bolj osredotočen na svoj nastop, ključno pa je bilo, da je že dan prej konstantno dobro skakal: "Vedel sem, kakšne morajo biti vizija in misli, da mi bo vse skupaj uspelo."

Da je favorit za današnjo zmago, je že včeraj napovedal Tepeš, tokrat pa mu je pomagal v boju za veliki kristalni globus, saj je z drugim mestom odščipnil veliko točk Severinu Freundu, ki je bil "šele" četrti: "Jurij je po prvi seriji v šali rekel, da imajo vsi okoli njega v svetovnem pokalu tisoč, on pa približno 400 točk. Dejal sem mu, da je specialist kot Lindsey Vonn." S tem se je obrnil proti alpskemu svetu, v katerem se Tina Maze in Anna Fenninger bojujeta za veliko krono sezone, Vonnova pa je osvojila mala globusa v smuku in superveleslalomu.

"Freund ni ranljiv. Vse ostaja enako …"

Naš skakalni junak je tako drugič zapored slavil v Planici, potem ko je lani stal na najvišji stopnički odra za zmagovalce v izteku Bloudkove velikanke. Zdaj je podvig ponovil še na sosednji in mogočnejši Letalnici bratov Gorišek: "Obe zmagi sta zelo podobni. Pri obeh je bil enkraten občutek poslušati himno pred množico. Danes ni bilo dežja in so imeli ljudje še toliko energije, da so jo zapeli, kar je eden od boljših občutkov. Kar kocine so mi šle pokonci."

Ker je za zmago prejel 100 točk, Freund pa za četrto mesto "le" 50, se je njegov zaostanek za Nemcem razpolovil in zdaj znaša 44 točk. Ob enakem nedeljskem razpletu bi bil veliki junak sezone Prevc in po Primožu Peterki postal drugi Slovenc, ki je osvojil veliki kristalni globus. A je pot do tja še dolga, kot pravi skakalec iz Dolenje vasi, pa Freund ni ranljiv: "Lahko ima več za napad in več manevrskega prostora. Vse ostaja, kot je bilo. Mislim, da bova oba imela nekaj teh misli v glavi. Se bo pa v nedeljo videlo, kaj in kako."

Oba bosta imela v soboto glavo na ekipni tekmi, na kateri bo naša reprezentanca kandidirala za najvišja mesta, nato pa bosta misli preusmerila le še proti sklepnemu dejanju sezone.

Ne spreglejte