SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Peter Prevc po novi veliki zmagi spregovoril o sreči

0

termometer

Po novem velikem zmagoslavju je Peter Prevc opozoril, da so skakalci šele na polovici sezone, čeprav je do konca vsega dober mesec. "Vse do Planice moram kazati dobre predstave," je odločen.

Ko skakalec zmaga z 12,3 točke razlike in ima od najboljše deseterice zaradi slabših razmer daleč največ točkovnega pribitka, to pomeni, da je bil ob svojih nastopih suveren. In Peter Prevc je bil ta junak, ki je v Trondheimu na Norveškem spet zasenčil konkurenco.

V nasprotju z drugim Stefanom Kraftom je za slabše razmere prejel kar 10,4, od tretjega Japonca Noriakija Kasaija, ki je imel v drugo celo veter v prsi in s 143 metri izenačil rekord skakalnice, pa 11,7 točke več pribitka. A v zraku ni bilo videti, da bi Petra kaj motilo, saj je prikazal dva brezhibna skoka.

Prvega je končal pri 135, drugega pa pri 132 metrih. "Mislim, da je bila tekma kar zahtevna, tako za žirijo kakor tudi za tekmovalce, saj je bilo veliko menjav vetra. Treba se je bilo potruditi, da tega nisi imel preveč v glavi. Za vrhunski rezultat si danes dvakrat potreboval srečo. Mislim, da sem jo kar dobro ujel. Na drugi strani smo pri Juriju (Tepeš, op. p.) videli, da je bilo čisto drugače," se je Prevc dotaknil razmer.

"Po mojem mnenju so čakali dovolj časa"

A ni bilo videti, da je imel dobre razmere, saj mu je obakrat pošteno pihalo v hrbet. Pred drugim skokom so ga celo poslali z rampe in mu prižgali rdečo luč, saj so bile razmere zelo slabe.

Ker je veliko ime v svetu skakanja in ga vsi cenijo, so malce počakali, da se je stanje nekoliko izboljšalo, nato pa mu je pri ponovnem poskusu Goran Janus le lahko pomahal z zastavico in ga spustil proti deveti zmagi v sezoni: "Veter se je hitro menjal, za drugi skok pa se je bolj umiril. Po mojem mnenju so čakali dovolj dolgo in tudi skok je bil zelo dober. Če poskrbiš za takšen skok, je potem v zraku manj stvari, ki te lahko zmotijo. Kakšna sprememba te manj vrže iz tira, saj si na smučeh veliko bolje 'naložen'."

Z novima zračnima poezijama si je v skupnem seštevku svetovnega pokala priskakal dodatno prednost pred največjim konkurentom Severinom Freundom, ki počasi izgublja boj z našim Petrom, saj zaostaja že za 443 točk. Morda se sliši smešno, ker je do konca sezone vsega mesec in deset dni, a je pred skakalci še slaba polovica posamičnih preizkušenj (14 - 16 jih je za njimi), česar se zaveda tudi naš skakalni šampion, ki se je v Trondheimu veselil jubileja, saj je po številu zmag v svetovnem pokalu ujel Primoža Peterko – oba sta skočila do petnajstih.

"Do Planice moram kazati dobre predstave"

"Še naprej moram ostati potrpežljiv, saj je za nami šele polovica tekem. Vse do Planice moram kazati dobre predstave," poudarja Peter.

Če pogledamo njegovo suverenost v tej zimi, ni videti, da bi ga lahko karkoli vrglo iz tira. Na vsega eni tekmi je bil slabši od desetega mesta (11.), enkrat je bil šesti, na preostalih štirinajstih tekmah pa je stal na odru za zmagovalce – od tega je devetkrat zmagal, trikrat je bil drugi in dvakrat tretji.

Povrhu vsega je osvojil še novoletno turnejo in postal svetovni prvak v poletih,tako da je na dobri poti, da v domači Planici, kjer bo vladala navijaška evforija, visoko v zrak dvigne veliki kristalni globus, ki se mu je lani izmuznil za vsega točko.

Najprej bo misli usmeril proti Vikersundu, kjer se bodo skakalci od petka do nedelje kar trikrat preizkusili na letalnici, ki drži svetovni rekord (251,5 metra – Anders Fannemel). Lani se je ravno naš orel prvi v zgodovini vpisal v klub 250 metrov in po Jožetu Šlibarju postal drugi Slovenec, ki se je lahko pohvalil z rekordno znamk. Ta je veljala 24 ur, dokler ni še dlje poletel Fannemel.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin