Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
15. 1. 2015,
21.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc skoki Wisla Stefan Kraft Michael Hayböck Severin Freund

Četrtek, 15. 1. 2015, 21.08

8 let

Peter Prevc po novem uspehu: Mislim, da je bila dobra odločitev, zlasti zame

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sezona smučarskih skokov se je po tekmi v Wisli prevesila v drugo polovico, moč Slovenca Petra Prevca pa ne pojenja. Tokrat je bil odličen drugi, v skupnem seštevku pa ostaja tretji skakalec.

Napoved za preizkušnjo v Wisli ni bila nič kaj obetavna, saj se je spet veliko govorilo o vetru, ki naj bi ponagajal skakalcem. Od tekmovalca do tekmovalca je pihal z različno jakostjo, v teh razmerah pa se je odlično znašel slovenski skakalec Peter Prevc.

V kvalifikacijskem skoku je pristal pri vsega 108 metrih, nato pa v poskusni seriji tako kot na drugem treningu s tretjo daljavo dal vedeti, da bo četrtkov večer razveseljiv. Ko je v prvi seriji pristal pri 131,5 metra, je bilo jasno, da ga lahko s prestola izrine le vroči Stefan Kraft, kar se je tudi uresničilo. Avstrijec ga je ob dva metra krajši daljavi, a večjem točkovnem pribitku za vetrno izravnavo prehitel za vsega 2,2 točke.

Veter je v nadaljevanju spet pokazal svojo moč, zapihal še močneje in odpihnil drugo serijo, kar je pomenilo, da bodo obveljali rezultati iz prve serije. Prevc je tako skočil do četrtih stopničk v tej sezoni – ob dveh drugih in tretjih mestih mu manjka le še zmaga –, v karieri pa je v svetovnem pokalu že sedemnajstkrat stal na odru za zmagovalce, kar je hvale vreden dosežek.

Po polovici sezone na odru za zmagovalce

"Nisem pričakoval, da bo finalna serija tako hitro odpovedana, vendar je veter postajal vse močnejši. Mislim, da je bila dobra odločitev, zlasti zame, ker sem bil na drugem mestu," je po tekmi dejal Prevc, ki spada med najbolj konstantne skakalce v tej sezoni. Le dvakrat je bil slabši od desetega mesta, Michael Hayböck enkrat, nova rumena majica, Kraft, pa štirikrat.

Prev prav tako na odru za zmagovalce stoji v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, in to natanko po polovici sezone – do konca je še 16 tekem. Za Kraftom, ki je z drugo zmago v karieri snel rumeno majico velikemu prijatelji Hayböcku, zaostaja 83, za drugim mestom pa le 40 točk. Mu pa za ovratnik diha Nemec Severin Freund, ki je od našega skakalca oddaljen za vsega 21 točk.

Vroče bo že na naslednji posamični preizkušnji, ki bo v nedeljo v Zakopanah – v soboto bo ekipna tekma. Prevc je bil lani v tem poljskem skakalnem središču odličen drugi. Pred njega se je uvrstil le Norvežan Anders Bardal, ki pa se je v kvalifikacijah v Wisli ob padcu pri kar 140 metrih poškodoval – diagnoza je zlomljeno levo zapestje.

Ne spreglejte