Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
9.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Severin Freund svetovni pokal poleti Kulm Willingen zmaga

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 9.07

6 let, 7 mesecev

Peter Prevc je dvakrat bolj podjeten kot lani

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Na tej ravni bi rad skakal na poletih na Kulmu," je Peter Prevc po novi veliki zmagi v Willingenu pogled že usmeril proti svetovnemu prvenstvu v poletih, ki bo konec tedna.

Najboljši skakalec na svetu Peter Prevc je imel v nedeljo na skakalnici v Willingenu novo učno uro za vse skakalce. V obeh serijah je bil najboljši in prepričljivo z več kot petnajstimi točkami razlike premagal drugega Norvežana Kennetha Gangnesa, tretji Severin Freund pa je zaostal že za krepkih trideset točk.

Pred Freundom že 245 točk prednosti

"Trenutno sem v zelo dobri formi in upam, da bo še trajala, ker se lahko pri skokih hitro obrne, kar sem videl na ekipni tekmi. Rad bi še naprej skakal na tej ravni in prav tako na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu. Tam je nova letalnica in v četrtek jo bomo preizkusili. Malce me je strah, kaj mi bodo naredili slovenski navijači v Avstriji, če ne bom dobro skakal, vendar se že zdaj veselim veliko slovenskih zastav, ki so bile že v Bischofshofnu."

Nova zmaga ga je še utrdila na vrhu svetovnega pokala. Pred Freundom ima kar 245 točk naskoka. Po dvanajstih tekmah je Peter zbral že 1.024 točk, lani po toliko tekmah polovico manj (534). Sedem zmag je med drugim dokaz za to, da je Peter dvakrat bolj podjeten kot lani, če gledamo točkovni izkupiček. To so pred sezono pričakovali redki.

Sedem zmag, enajst uvrstitev na oder za zmagovalce

Neverjetno je, da mu novoletna turneja, ki jo je prav tako prepričljivo osvojil, ni vzela moči in da je še naprej tako osredotočen.

O takšnem nizu, kot ga ima Prevc v tej sezoni, skakalci sanjajo. Na dvanajstih posamičnih tekmah je zmagal sedemkrat, skupaj na odru za zmagovalce stal kar enajstkrat (štirikrat drugi in enkrat tretji), le v Lillehammerju je bil enajsti. Zaradi teh dosežkov, zlasti pa odličnih predstav na skakalnicah, zaradi katerih je videti, kot da skače v posebni ligi, se mu klanja ves skakalni svet.

Freund: Petrova forma traja že nekaj časa, vendar nobena ni večna

A Nemec Severin Freund pravi, da nič ni večno: "V Willingenu sem se spet imel odlično. Na žalost je bil skok v zadnji seriji slabši. Zame je bil lep konec tedna, veselim se nekaj dni počitka, nato pa preskoka na letenje. Peter je pokazal, zakaj je osvojil novoletno turnejo. Zaostanek 30 točk na tekmi je malce prevelik, saj mislim, da razlika ni tako velika. Petrova forma traja že nekaj časa, vendar nobena ni večna. Trenutno je nepremagljiv in v zelo dobri pripravljenosti."

Nemec ima rahlo zadoščenje le v pokalu narodovo, v katerem je njegova država prva, vendar to ne odtehta dosežkov v posamični konkurenci. Najstarejšemu od bratov Prevc gre največ zaslug, da je Slovenija med ekipami tretja. Za Nemčijo in Norveško zaostaja za 466 oziroma 463 točk, pred Avstrijo pa je njena prednost velikih 345 točk.

Prednost pa ima dobitnik zlatega orla na prestižni turneji štirih skakalnic tudi na lestvici zaslužkarjev. V tej zimi je skupaj – upoštevane so tudi nagrade na novoletni turneji (skupna zmaga in zmagi v kvalifikacijah) – zaslužil slabih 122 tisoč evrov, od tega pa bo moral plačati še davek. Pri drugem Freundu je izpisan znesek 85 tisoč evrov.

Dva tedna se njuna točkovna razlika v svetovnem pokalu ne bo povečevala ali zmanjševala, saj bo ta teden vse v znamenju svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu. Lahko pričakujemo, da bosta tudi tam osrednja akterja v boju za odličja.

Ne spreglejte