Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 3. 2016,
21.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Planica Planica

Četrtek, 17. 3. 2016, 21.17

6 let, 6 mesecev

Peter Prevc ima takšno moč, da se odzovejo na vsak njegov gib

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Peter Prevc se je v četrtek z novo zmago v Planici zapisal v večnost. Podrl je rekorda Gregorja Schlierenzauerja. Zaveda se, da se bo evforija z dodatnim valom navijačev še stopnjevala.

V četrtek je bil v Planici dan za otroke, ki tja vsako leto pripotujejo in si ogledajo predstave skakalcev v zraku. Letos so bili priča velikemu zmagoslavju, potem ko je bil Peter Prevc prvi, Robert Kranjec tretji, Jurij Tepeš osmi, ekipni uspeh pa sta dopolnila še Jaka Hvala (26.) in Anže Semenič (29.)

Ob nastopu naših skakalcev so bili zelo glasni, prav vsi pa so se hoteli ob koncu z najboljšim tudi fotografirati. A je številka 20.500, kolikor se jih je zbralo gledalcev, prevelika, da bi se naš skakalni šampion ustavil pri vsakem. V četrtek je  razdelil 800 kartic z njegovim podpisom. In koliko so bili kaj najmlajši veseli? "Otroci so bili skoraj bolj žalostni, ker niso prišli vsi na vrsto," je odgovoril Prevc in nadaljeval: "Na vsak moj gib se odzovejo. Roka gre gor in z njo tudi kriki. Občutek je poseben, ko vsi spremljajo vsak tvoj korak, premik."

"Lahko grem ven iz hotela, vendar moram teči. Hitro."

V času Planice zelo težko ostane neopažen. Tudi ko zapusti hotel, je hitro na preži tistih, ki bi radi vstopili v stik z njim. "Lahko grem ven iz hotela, vendar moram teči. Hitro," se je zasmejal skakalec iz Selške doline.

 | Foto:

Navijači njemu in preostalim slovenskim orlom dajejo dodatno energijo, saj vsi poudarjajo, kako lepo je na vrhu zaletišča videti morje slovenskih zastav: "V bistvu me zaskrbi, kako bom vse skupaj speljal, da bodo vsi zadovoljni. Je pa res, ko si na vrhu letalnice in napovedovalec napove ime, pride do tebe množično vzklikanje. Takrat si rečeš, da moraš najprej skočiti in boš potem mahal. Zato se morda še toliko bolj zberem. Spodaj, ko uspešno opravim skok, sem nato zelo zadovoljen."

Pred leti smo občudovali Schlierenzauerja, zdaj Prevca

Tako kot zdaj spremljamo Prevčeve dosežke z odprtimi usti, smo pred sezonami predstave avstrijskega skakalca Gregorja Schlierenzauerja, ki je podiral rekorde in nizal zmago za zmago. Pri 26 letih se lahko pohvali s 53 zmagami v svetovnem pokalu, v rekordni sezoni 2008/09, ko Petra še ni bilo v svetovnem pokalu, pa je spisal posebno zgodbo, ki je zdaj dobila novo poglavje. Peter je Schlierija prehitel tako po številu zmag (14:13), kakor tudi točk v eni sezoni (2.123:2.083). Da ima njegov dosežek dodatno težo, pove podatek, da sta oba do teh številk prišla na 27 tekmah. A Petrove sezone še ni konec. Prehiti ga lahko tudi po osvojenih stopničkah. Oba sta pri številki 20.

Bo zdaj, ko je postavil rekorda, lažje nadaljevati planiški konec tedna? "Ne vem, kako je lahko lažje, ker je vsak dan napovedanih več ljudi. Po eni strani bo manj medijskega spraševanja glede rekordov. Saj sem vam letos dal vse, kaj bi še radi (smeh, op. p.). Po tej strani bo nekoliko lažje," odgovarja Prevc.

Pred zadnjima posamičnima preizkušnjama ima še en cilj, ki bi ga rad dosegel, in je na dobri poti, da mu to tudi uspe. V razvrstitvi poletov je namreč s 350 točkami prepričljivo prvi, pred drugim Johanom Andrejem Forfangom ima 122 točk naskoka, Robert Kranjec na tretjem mestu pa zaostaja za 130 točk.


Program tekem v Planici:
Petek:
14.15 kvalifikacije
15.15 posamična tekma

Sobota:
10.00 ekipna tekma

Nedelja:
10.00 posamična tekma

Ne spreglejte