Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2016,
15.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc Cene Prevc Goran Janus Franci Petek Jelko Gros

Ponedeljek, 12. 12. 2016, 15.56

6 let, 7 mesecev

Kam leti Peter Prevc?

Peter Prevc: Ena lastovka še ne prinaša pomladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,13

"Je v meni še kaj ostalo? Ena lastovka še ne prinaša pomladi," se po petih tekmah nove skakalne sezone, na katerih ob številnih nihanjih ni bil podoben hladnokrvnemu pokerašu iz pretekle zime, sprašuje Peter Prevc.

Kam leti Peter Prevc? | Foto: Sportida Kam leti Peter Prevc? Foto: Sportida

Ko je Peter Prevc v drugi seriji prve tekme nove sezone v Ruki poletel proti dnu skakalnice, se je obetal pravi deja vu. Potem ko je gladko dobil prvo serijo, je tudi v drugi krepko preskočil zeleno črto. Toda … Sledile so težave pri doskoku in padec. Kljub temu je ob zmagi mlajšega brata Domna Prevca zasedel tretje mesto.

A zdi se, da je prav tam ostal brez čarobnega skakalnega občutka, ki ga je ob nesporni vrhunski pripravljenosti, eleganci v fazi leta, psihološki trdnosti ter prefinjenih letalnih sposobnostih odlikoval v pretekli zimi ter mu pomagal do velikega kristalnega globusa.

Nesporni skakalni vladar pretekle zime je v nadaljevanju sezone nanizal 7., 22., 30. in 9. mesto, kar ga trenutno s 135 točkami uvršča na deseto mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, z 225 točkami zaostanka za vodilnim Domnom. Nova realnost ali iskanje zadnjega člena za vnovičen polet na vrh?

Trenutek, ki je osvetlil ranljivost zlatega orla. | Foto: Sportida Trenutek, ki je osvetlil ranljivost zlatega orla. Foto: Sportida

"Ostati moram miren!"

Odklona od rezultatov pretekle sezone Prevc nikakor ne želi sprejeti kot dejstvo. Zato je v zadnjem tednu ob vsakem skoku preizkušal novosti. "Ko smo že skoraj vrgli puško v koruzo, se je nekako izšlo. Zdaj lahko začnem graditi naprej. Ena lastovka še ne prinaša pomladi. Ostati moram miren. Preteklo bo še kar nekaj vode, preden bom videl, ali je v meni še kaj ostalo," pred nadaljevanjem sezone razmišlja najboljši slovenski skakalec vseh časov.

Janus prosi za potrpežljivost

"Skakalni vrh je izjemno močan. Konkurenca skače na najvišji ravni. Kaznovane so že majhne napake. Kaj šele velike … Kot trener sem lahko vesel, da se je po ponesrečenem sobotnem nastopu in 30. mestu Peter 'sestavil' in pokazal konkurenčnost. Pomemben je občutek, da spada med najboljše. Ima še nekaj rezerv. Treba je ostati le potrpežljiv," pa razmišlja glavni trener slovenske skakalne reprezentance Goran Janus, ki so slovenske "orle" na skakalnico vrnil v sredo.

Brata Prevc in druščina bodo lahko trenirali na Bloudkovi veliki skakalnici in tam lovili prave občutke za prihajajoči tekmi v Engelbergu. Tam se bo ekipi prvič v sezoni pridružil tudi dvakratni zmagovalec celinskega pokala Cene Prevc, ki pa je podaljšal norveško avanturo in bo v Lilehhammerju opravil dodaten trening.

Anketa: kam leti Peter Prevc?

Franci Petek: Peter bo postal še bolj moder  "Izkušnjo bo prebrodil," pravi nekdanji svetovni prvak Franci Petek. | Foto: Sportida "Izkušnjo bo prebrodil," pravi nekdanji svetovni prvak Franci Petek. Foto: Sportida

"Kar je Petru uspelo v lanski sezoni, je težko ponoviti ali nadgraditi. To je bilo zgodovinsko. Ne samo v slovenskih skokih, ampak v svetovnem merilu. Dejstvo je, da je šel Peter v letošnjo sezono v povsem drugačnem položaju kot kadarkoli prej in jasno je bilo, da se bo enkrat moral soočiti s takšno situacijo. To je nekaj povsem normalnega in mislim, da bo ob pomoči ekipe to uspešno prebrodil. Po tej izkušnji, kolikor časa bo že trajala, bo Peter postal bolj moder in bo znal sebe še bolj ceniti. Saj veste, on zna presenetiti v marsičem."

 

Jelko Gros: Če ne bi padel …  Nekdanji trener Jelko Gros napoveduje Petrovo šampionsko vrnitev | Foto: Sportida Nekdanji trener Jelko Gros napoveduje Petrovo šampionsko vrnitev Foto: Sportida

"Če se bo želel vrniti tja, kjer je že bil, bo premalo. Mora napredovati. Povem vam da, da bo tudi v prihodnje zmagoval. Pri Petru ni možnosti, da bi se izgubil. To je že dokazal, ko se je vrnil nazaj med prvo deseterico. Vem, da je trdo delal in če trdo delaš, so rezultati vedno vrnejo. Če Peter na prvi tekmi ne bi padel, bi z naskokom zmagal in bi bil v tistem trenutku najboljši na svetu. Ko je doživel ta padec, je bil 'pretepen', kar pomeni, da se je telo zakrčilo. Peter po padcu ni počival, kar menim, da je pravilno, rezultati pa so bili takšni, kakršni so bili. Dejstvo je, da si tekme zdaj  sledijo ena za drugo. Po tekmi v Engelbergu bo imel deset dni časa, da se umiri in naredi dodatne treninge. Verjemite mi, da se bo Peter vrnil nazaj povsem drugačen."

 

Matjaž Debelak: Želi več, kot je trenutno sposoben  Prvi Slovenec s skakalno olimpijsko kolajno Matjaž Debelak: Le vprašanje časa je ... | Foto: Klemen Korenjak Prvi Slovenec s skakalno olimpijsko kolajno Matjaž Debelak: Le vprašanje časa je ... Foto: Klemen Korenjak

"Sam sem bil pred tridesetimi leti v podobnem položaju. Peter si želi uspeha in želi si nekoliko več, kot je v tem trenutku sposoben. Ne zaveda se, da je tisto, kar ima v sebi, povsem dovolj. Menim, da je samo vprašanje časa, kdaj bo spet stopil na vrh. Peter skače dobro. Na nedeljski tekmi smo lahko videli, da so odločale malenkosti in za uspeh je skakalec potreboval tudi nekaj sreče. To je Petru malo manjkalo, ampak ne dvomim o tem, da se bo vrnil."

Kdo bo najboljši skakalec nove sezone?

  • Peter Prevc
    68,55 %
    558 glasov
  • Domen Prevc
    24,69 %
    201 glasov
  • Tuji skakalec
    6,76 %
    55 glasov
Oddanih 814 glasov
Ne spreglejte