Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
2. 10. 2015,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Tina Robnik Ana Drev Katarina Lavtar

Petek, 2. 10. 2015, 12.15

8 let

Odprt natečaj za prvo damo slovenskega smučanja

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko je Ilka Štuhec, prva kandidatka za prvo damo slovenskega smučanja v novi sezoni, del priprav opravila v Čilu, pa njene rojakinje osvajajo evropske ledenike.

Glavni trener slovenske ženske smučarske reprezentance Denis Šteharnik še ni povsem določil ekipe za uvodni veleslalom nove sezone, ki ga bo čez tri tedne gostil ledenik Rettenbach nad Söldnom. O štartu Ane Drev, ki je imela ta teden nekaj težav z ušesnim vnetjem, in Katarine Lavtar dvomov sicer ni. Ledeniški nastop se obeta tudi Tini Robnik, ki še ohranja položaj med najboljšimi stotimi veleslalomistkami na lestvici FIS. Za četrto mesto pa glavni trener v kratkem načrtuje pregledni trening s kvalifikacijskim pridihom na ledeniku Pitztal.

Udeležila se ga bo tudi Ilka Štuhec, po vsaj začasnem umiku olimpijske in svetovne prvakinje Tine Maze ter ob krepkem nižanju letvice rezultatskih pričakovanj osrednja favoritinja za vlogo najboljše slovenske smučarke. Mariborčanka se je v preteklih tednih na sezono 2015/16 večinoma pripravljala s svojo ekipo in si med drugim plačala tudi treninge v Čilu.

Manj snežnega treninga, a tudi manj zdravstvenih težav

Preostale reprezentantke so bile ob omejenih finančnih sredstvih po več sklopih kondicijske vadbe "obsojene" predvsem na priprave na avstrijskih ledenikih, kjer so do zdaj zbrale dobrih 30 smučarskih dni, kar je seveda manj, kot bi si želelo trenersko vodstvo. A to se ne bi branilo niti kakšnega dodatnega para rok na terenu in boljše tehnične opreme. "Res smo imeli nekaj težav z opremo, predvsem radijskimi zvezami in kamerami, a raje imam težave s tem kot z dekleti," se je pošalil trener Šteharnik, ki s smučarkami te dni vadi na ledeniku Hintetux.

"Treningi so bili kakovostni. Imeli smo dobre pogoje. Pohvaliti gre tudi zavzetost smučark. Zavedajo se, da so na snegu relativno malo časa, zato želijo maksimalno izkoristiti vsak trening. Ob tem veseli, da smo imeli občutno manj zdravstvenih težav kot v preteklosti. Verjamem, da bodo tekmovalke kljub manjšemu številu dni pripravljene na prve tekme," pravi Šteharnik, ki se deloma povezuje tudi z ekipo evropskega pokala. Ta se je bila zaradi finančnih omejitev v večji meri prisiljena priključiti klubskim sistemom.

Ledeniki in dvorana

"Pri dekletih vidim napredek. Jasno, v okviru danih možnosti. V zadnjem delu bi si želel več individualnega pristopa. Verjamem, da bi lahko z osredotočenim delom s posameznicami storili tisti želeni korak naprej. V tem trenutku nam program tega še ne omogoča," razmišlja glavni trener ženske smučarske vrste, v kateri ob delno odcepljeni Štuhčevi ter že omenjeni veleslalomski trojki stavi še na rekonvalescentki Marušo Ferk in Vanjo Brodnik in še najmlajšo simpatično Primorko Ano Bucik.

A čeprav gre za heterogeno skupino smučark, je bilo zaradi omejenih možnosti za trening delitev na terenu zelo malo. Dekleta so prvi del priprav opravila na ledeniku Mölltal, se nato preselila na prelaz Stelvio in zdaj v Hintetux. Le v vmesnem obdobju sta se Drevova in Lavtarjeva pridružili moški ekipi v Saas Feeju, preostale pa so se odpravile na trening v snežno dvorano v Mizaraiu v Litvi.

Ne spreglejte