Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
26. 10. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Sofia Goggia Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Aksel Lund Svindal Kjetil Jansrud Boštjan Kline Marcel Hirscher Marcel Hirscher Ilka Štuhec Ilka Štuhec Lindsey Vonn svetovni pokal Sölden

Četrtek, 26. 10. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Na pragu nove sezone

Obrazi, na katere velja biti pozoren

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Le še dva dneva nas ločita od začetka nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju, ki bo letos zaradi februarskih zimskih olimpijskih iger nekaj posebnega.

Smučanje. | Foto: Reuters Foto: Reuters

S sobotnim ženskim in nedeljskim moškim veleslalomom se bo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom na avstrijskem Tirolskem začela olimpijska smučarska sezona svetovnega pokala. Gre za prizorišče, ki je veliko veselja prineslo tudi slovenskim smučarskim navdušencem. Predvsem po zaslugi Tine Maze, ki je kar trikrat dobila zahtevno ledeniško uverturo. Mazejeva bo sicer že tretje leto zapored zgolj gledalka, na zahtevni strmini, ki je po zagotovilih organizatorjev odlično pripravljena, pa bo pogrešala kar nekaj znanih obrazov.

Tina Maze je bila trikrat ledeniška kraljica. | Foto: Sportida Tina Maze je bila trikrat ledeniška kraljica. Foto: Sportida Mnogi tekmovalci so v zadnjih mesecih tekmovalne smuči postavili v kot (Elisabeth Görgl, Fabienne Suter, Lotte Smiseth Sejersted, Marc Gini, Jens Byggmark, Joachim Puchner, Klaus Kröll, Georg Streitberger, Šarka Strachova, Katarina Lavtar …).

Veliko je tudi takšnih, ki po rehabilitaciji po poškodbah še niso povsem nared za tekmovalno vrnitev (Marcel Hirscher, Lara Gut, Anna Veith, Aksel Lund Svindal …). Posebno skupino "pogrešanih" pa sestavljajo sveže poškodovani tekmovalci (Ilka Štuhec, Carlo Janka, Federica Brignone …).

Ker söldenski tekmi že po tradiciji sledi daljši premor, se bo zatorej za mnoge prava sezona začela šele novembra. Vseeno pa je odštevanje do prvega nastopa prve veleslalomistke pravi trenutek za pregled obrazov, na katere velja biti pozoren v sezoni 2017/18.


Mikaela Shiffrin

Mikaela Shiffrin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Mlada Američanka je nesporna prva favoritinja prihajajoče sezone. Potem ko se je v svetovni smučarski vrh še kot najstnica zavihtela med slalomskimi količki, je marca visoko v zrak prvič dvignila tudi veliki kristalni globus. Letos bo skušala uspeh ponoviti, pri čemer bo stavila na nadaljevanje slalomske prevlade in razkazovanje veleslalomskih mišic, za tekmovalno popestritev in točkovno obogatitev pa jo lahko občasno pričakujemo tudi v hitrih disciplinah in kombinaciji.


Sofia Goggia

Sofia Goggia | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Meteorski vzpon je 24-letno Italijanko letos popeljal do prvih zmag (vknjižila jih je na olimpijski generalki v Jeongseonu), niza uvrstitev na stopničke za zmagovalke v kar štirih disciplinah, prve kolajne na svetovnem prvenstvu in skupnega tretjega mesta v svetovnem pokalu. V novi zimi bi utegnila izkoristiti odsotnost Ilke Štuhec, ki jo je kot za stavo premagovala v hitrih disciplinah, dvigniti raven tekmovalne zanesljivosti in storiti korak naprej v veleslalomu, s čimer bi lahko zobe pokazala tudi Mikaeli Shiffrin.


Lindsey Vonn

Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Čeprav je dolgo veljalo, da v Söldnu ne bo nastopila, je ameriška zveznica presenetila s sporočilom: "Sem v Evropi. Upam, da bom zelo kmalu tekmovala." Ali bo Avstrjo obiskala le zaradi sponzorskih obveznosti in treninga, bo znano kaj kmalu, jasno pa je, da bo ena od vročih favoritinj v hitrih disciplinah. Lovila bo zlato olimpijsko kolajno, v svetovnem pokalu pa namerava povečati število zmag. Trenutno je pri številki 77, kar je največ v ženski konkurenci, v absolutni pa jo prekaša Ingemar Stenmark (86 zmag). Napada nanj ne skriva.


Marcel Hirscher

Marcel Hirscher | Foto: Reuters Foto: Reuters

Avstrijski zvezdnik je nanizal kar šest zaporednih velikih kristalnih globusov, kar v celotni zgodovini svetovnega pokala ni uspelo še nikomur. O sedmem na glas ne želi govoriti, saj si je avgusta zlomil gleženj, tako da se bo v karavano vrnil z zamudo in brez želenega trenažnega procesa. Zanimivo pa bo opazovati, na kakšen način se bo vrnil in predvsem, ali mu bo uspelo do zimskega vrhunca sezone dvigniti formo in se pripraviti do zanj značilnih (vele)slalomskih napadov.


Alexis Pinturault

Alexis Pinturault | Foto: Reuters Foto: Reuters

Med tistimi, ki bodo skušali izkoristiti Hirscherjevo ranljivost, bo zanesljivo Alexis Pinturault. Kar tri zaporedne sezone je bil tretji smučar svetovnega pokala, samo lani je bil "le" četrti. Njegov načrt, po katerem bi storil korak naprej, vključuje veleslalomsko prevlado, slalomski napredek in vrnitev na superveleslalomske položaje, ki jih je nekoč že imel. Je eden tistih, ki bodo povsem brez zavor nastopili že v Söldnu, kjer bo branil lansko zmago.


Henrik Kristoffersen

Henrik Kristoffersen | Foto: Sportida Foto: Sportida

Z napadom na vrh skupnega seštevka se odkrito spogleduje tudi komaj 23-letni Henrik Kristoffersen, ki je del poletne energije porabil za vnovičen spor z norveško smučarsko zvezo, ki mu ne dovoli podpisa pogodbe z osebnim pokroviteljem. Bronasti slalomist iz Sočija bo stavil na karte vladarja zadnjih let Hirscherja: v obeh tehničnih disciplinah bo na vsaki tekmi napadal zmago in ob tem upal na razpršitev točk v hitrih disciplinah.


Norveški trio

Vikingi | Foto: Sportida Foto: Sportida

Vikingi pa še zdaleč ne bodo stavili le na tehnično usmerjenega mladeniča. Svoje načrte imajo tudi v hitrih disciplinah, kjer bodo znova napadli z močnim tercetom. Tradicionalno močni Kjetil Jansrud (na fotografiji levo), povratnik po poškodbi Aksel Lund Svindal (na sredini) in njun mlajši "brat" Aleksander Aamodt Kilde (desno), ki je pretekli teden ob padcu utrpel pretres možganov, a ostal brez poškodb, bodo v sezoni 2017/18 pretendenti za najvišja mesta v hitrostnem programu, kjer jim jo je v zadnjih dveh sezonah največkrat zagodel neformalni kapetan močne italijanske vrste Peter Fill.


Boštjan Kline

Boštjan Kline | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ob odsotnosti Ilke Štuhec bo vloga osrednjega slovenskega aduta pripadla Boštjanu Klinetu, ki vztraja pri hitrih disciplinah, tako da se bo zanj sezona začela novembra v Lake Louisu. Mariborčan velja za enega najbolj osredotočenih smučarjev v karavani svetovnega pokala, ki s prefinjeno kombinacijo mehkobe in agresivnosti iz leta v leto napreduje. Lani se je med drugim veselil prve zmage v svetovnem pokalu. "Zmagal sem. Zdaj pa bi rad zmagoval. Tega se moram naučiti," pravi najboljši slovenski smukač in ob tem ne skriva, da je velika želja sezone tudi olimpijska kolajna v Pjongčangu.


Anna Veith

Anna Veith | Foto: Sportida Foto: Sportida

Ena najbolj pričakovanih vrnitev, po vsej verjetnosti se bo to zgodilo decembra. Lastnica velikih kristalnih globusov za sezoni 2013/14 in 2014/15 je bila zaradi poškodbe desnega kolena namreč odsotna 14 mesecev. V pretekli sezoni je po vrnitvi nastopila na devetih tekmah, nato pa se je odločila za novo operacijo, a tokrat levega kolena, s katerim je imela težave že več sezon. Zdaj se je trdno odločena vrniti na stare tirnice, na katerih je bila ob boju s Tino Maze nazadnje marca 2015.


Lara Gut

Lara Gut | Foto: Sportida Foto: Sportida

Med zvezdniškimi povratnicami bo tudi Lara Gut, zmagovalka skupnega seštevka v sezoni 2015/16. Švicarka je nato blestela tudi v pretekli sezoni, a vse do na videz nedolžnega ogrevanja pred slalomskim delom kombinacije na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, kjer si je huje poškodovala koleno. V olimpijski sezoni se bo vrnila, upa predvsem na konkurenčnost v hitrih disciplinah, kjer bo po poškodbi Štuhčeve lov na globusa in zlati olimpijski kolajni povsem odprt.

Ne spreglejte