Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 3. 2021,
15.21

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,19

10

Natisni članek

Oberstdorf 2021 Johannes Hoesflot Klaebo

Nedelja, 7. 3. 2021, 15.21

3 leta, 1 mesec

OBERSTDORF, SVETOVNO PRVENSTVO, 50 km, moški

Drama na zadnji tekmi: Norvežan že oblekel majico prvaka, nato pa ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,19

10

Johannes Hoesflot Klaebo | Johannes Hoesflot Klaebo je kot prvi pritekel na cilj kraljevske razdalje, a bil po pritožbi Rusa Aleksandra Boljšunova diskvalificiran. Prvak je tako postal Norvežan Emil Iverson. | Foto Guliverimage

Johannes Hoesflot Klaebo je kot prvi pritekel na cilj kraljevske razdalje, a bil po pritožbi Rusa Aleksandra Boljšunova diskvalificiran. Prvak je tako postal Norvežan Emil Iverson.

Foto: Guliverimage

Zadnja tekma svetovnega nordijskega prvenstva v Oberstdorfu je postregla s pravo dramo. Na kraljevski razdalji smučarjev tekačev na 50 kilometrov je ciljno črto prečkal trikrat zlat iz Nemčije Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, kot drugi je v cilj prišel njegov rojak Emil Iverson, tretji pa Rus Aleksander Boljšunov. Ta se je po koncu tekme pritožil zaradi domnevnega oviranja Klaeba, ki so ga pozneje diskvalificirali, tako da je novi svetovni prvak postal Iverson.

In kaj se je sploh zgodilo? Še kilometer pred ciljem je bilo v boju za medalje osem tekačev, na koncu pa je tudi nekaj smole preprečilo Boljšunovu, da bi morda prišel do zlata. V ciljnem sprintu po skoraj 50 kilometrih se je namreč ruski tekač odločno pognal, pri tem pa je prišlo do stika s Klaebom. Ta se je sprva slabše končal za Rusa, saj je dobil svojo palico med noge in jo zlomil ter ostal brez možnosti za zlato v zadnjih metrih.

Klaebo je bil zaradi oviranja diskvalificiran in je ostal brez četrtega zlata. | Foto: Klaebo je bil zaradi oviranja diskvalificiran in je ostal brez četrtega zlata. Klaebo je nato kot prvi prišel do cilja, že oblekel majico svetovnega prvaka, a nato je sledila pritožba ruskega tabora, saj da je Norvežan oviral Boljšunova in da njegov vložek ni bil "čist".

Po pregledu videoposnetka so ugodili ruski pritožbi in Klaeba diskvalificirali. Ta je brez besed odvihral s prizorišča, poročajo norveški mediji. V teh je zaslediti tudi, da so se Norvežani pritožili na odločitev, a do spremembe ni prišlo.

Zlata se je na koncu veselil Emil Iverson (skrajno desno). | Foto: Zlata se je na koncu veselil Emil Iverson (skrajno desno).

Kjer se prepirata dva ...

Svetovni prvak je tako postal še en Norvežan Iverson, srebro je pripadlo Boljšunovu, ki je sicer naznanil, da bo bojkotiral podelitev odličij, saj so mu Skandinavci onemogočili boj za zlato. Na najnižji stopnički zmagovalnega odra je končal še en Viking, Simen Hegstad Krueger, ki je zaostal za dobrih osem sekund.

Slovenskih tekačev na zadnji tekmi na SP ni bilo na startu.

Rezulati SP, 50 kilometrov (moški):

1. Emil Iverson (Nor) 2:10:52,9 
2. Aleksander Boljšunov (Rus*)      + 0,7
 3. Simen Hegstad Krueger (Nor)        8,2
 4. Hans Christer Holund (Nor)         8,6
 5. Jens Burmann (Šve)                25,6
 6. Iivo Niskanen (Fin)               31,4
...

 

Therese Johaug
Sportal Johaugova v svojem svetu do novega naslova svetovne prvakinje
Johannes Lamparter, Lukas Greiderer
Sportal Avstrijsko zmagoslavje na zadnji tekmi kombinatorcev, Slovenca deseta
Anže Lanišek
Sportal Slovencem se ni izšlo, norišnica v Nemčiji

 

Ne spreglejte