Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
22. 6. 2016,
13.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec Ana Drev Denis Šteharnik

Sreda, 22. 6. 2016, 13.18

6 let, 7 mesecev

Ob začetku poletja pobegnile v zimo na 3000 metrov nad morjem

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Medtem ko se Ilka Štuhec na novo sezono znova pripravlja po samostojnem programu, pa se je večina slovenskih smučarskih reprezentantk po opravljenem sklopu kondicijskih treningov z Rogle preselila na ledenik Stelvio.

Ana Bucik, Maruša Ferk, Katarina Lavtar, Vanja Brodnik, Tina Robnik in Klara Livk so začetek poletja pričakale na snegu. | Foto: Ana Bucik, Maruša Ferk, Katarina Lavtar, Vanja Brodnik, Tina Robnik in Klara Livk so začetek poletja pričakale na snegu.

Glavni trener slovenske ženske reprezentance Denis Šteharnik je pred letom pogosto nejevoljno ugotavljal, da zaradi zamud pri potrjevanju proračuna in omejenih sredstev zamuja pomemben sklop priprav na novo zimo. Letos je, vsaj glede tega, občutno mirnejši.

Navsezadnje sta za dekleti že smučarski trening na avstrijskem ledeniku Hintertux in prvi sklop kondicijske vadbe na Rogli, prav te dni pa smučajo na ledeniku Stelvio. Čeprav vremenske razmere niso najbolj ugodne, pa je za Šteharnikovo ekipo že nekaj uspešnih (super)veleslalomskih treningov.

"Na številnih ravneh smo na krepko višji ravni kot lani septembra. Napredek je viden, ob tem pa vseskozi poudarjam, da se je treba posvečati predvsem področjem, s katerimi imajo smučarke težave," pravi Šteharnik, ki s smučarkami biva na višini 3200 metrov in namesto vlečnic kot prevozno sredstvo uporablja kar snežni teptalec, ter dodaja: "Zdaj postavljamo močno bazo, predvsem pa gradimo na velikih količinah dela, saj želim, da bi se med sezono posvečali predvsem formi in posameznim tekmam."

"Učijo" se tudi jesti  Denis Šteharnik je pred smučarke postavil višje zahteve in cilje. | Foto: Denis Šteharnik je pred smučarke postavil višje zahteve in cilje.

Ena od osnovnih idej programa priprav na novo zimo je bolj zgoščeno delo v pripravljalnem obdobju z željo po tekmovalni svežini med sezono, druga pa napredek na različnih področjih, od tehnike smučanja, prek kondicijske priprave pa vse do prehrane. V reprezentančno delo se je zato vključila tudi prehranska svetovalka Helena Okorn, ki je za smučarke po testiranjih pripravila prehrambne dnevnike.

"Prehrana je eno od področij, kjer še iščemo dodatne rezerve. Podobno je tudi na drugih ravnih. Želimo zapolniti vrzeli in tako zgraditi celostne smučarke. Če bomo na več področjih storili več korakov naprej, tudi rezultatski napredek ne bo izostal," pripoveduje trener, ki zdaj že pet let deluje v ženski izbrani vrsti, s čimer se je prekinilo obdobje velike nestanovitnosti.

Ilka Štuhec do nadaljnjega v lastni režiji

Šteharnik ima trenutno na snegu na voljo večji del ekipe svetovnega in evropskega pokala, manjka pa Ilka Štuhec. Mariborčanka, ki je pred tedni zamenjala proizvajalca smuči in se z Rossignola preselila na Stöckli, se bo tudi na novo sezono večinoma pripravljala v okviru samostojne ekipe. Te dni se posveča predvsem kondicijski vadbi, ob koncu poletja pa se bo preselila na trening v La Parvo v Čile.

Priprave na južni polobli pa ima v načrtu tudi preostali del reprezentance, le da se bodo Ana Drev, Maruša Ferk in druščina že avgusta preselile na Ognjeno zemljo v Ushuaio v Argentini. Tam je predviden predvsem trening tehničnih disciplin, čeprav ima Šteharnik v načrtu tudi superveleslalomsko vadbo.

Dvignili rezultatsko lestvico  Po dveh uvrstitvah na drugo mesto v pretekli sezoni bo Ana Drev v novi zimi merila tudi na skupni veleslalomski vrh. | Foto: Po dveh uvrstitvah na drugo mesto v pretekli sezoni bo Ana Drev v novi zimi merila tudi na skupni veleslalomski vrh.

Na račun boljših pogojev za delo in višjega proračuna, ki je za žensko ekipo ocenjen na 551 tisoč evrov, je trener Šteharnik krepko dvignil tudi rezultatske cilje. V teh je med drugim zapisana celo kolajna na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, v svetovnem pokalu pa stavi predvsem na Štuhčevo in Drevovo.

Zadnjo vidi vsaj med najboljšimi tremi veleslalomistkami, čeprav prepovedana tema ni niti napad na mali kristalni globus, za Ilko pa je v letnem načrtu zapisana uvrstitev med najboljših šest superveleslalomistk in najboljših deset smukačic na štartni listi svetovnega pokala (WCSL).

Pred višje postavljeno letvico so tudi Maruša Ferk (med 6 v kombinaciji, 15 v slalomu in 25 v superveleslalomi na WCSL), Ana Bucik (med 15 v slalomu in prve točke v veleslalomu), Katarina Lavtar (med 20 v veleslalomu in 30 v slalomu), Tina Robnik (med 25 v veleslalomu), Vanja Brodnik (med 10 v kombinaciji ter uvrstitev med dobitnice točk v obeh tehničnih disciplinah) ter mlada Meta Hrovat, katere cilj bodo prve točke svetovnega pokala.

Jutranji utrinek s Stelvia (foto: Maruša Ferk) | Foto: Jutranji utrinek s Stelvia (foto: Maruša Ferk)

 

Ne spreglejte