Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
10. 3. 2015,
13.50

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Valerio Ghirardi

Torek, 10. 3. 2015, 13.50

3 leta, 5 mesecev

Ob Tini Maze se je pomladil za 20 let

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Valerio Ghirardi je bil še pred letom trener v italijanski paraolimpijski reprezentanci, čez slaba dva tedna pa se utegne s Tino Maze veseliti velikega kristalnega globusa.

Po nedeljskem superveleslalomu v Garmisch-Partenkirchnu, v katerem je vodilna smučarka svetovnega pokala Tina Maze z drugim mestom za Lindsey Vonn po sedmih tekmah odbila napad izjemno razpoložene Avstrijke Anne Fenninger in zaustavila trend kopnenja prednosti v skupnem seštevku svetovnega pokala, je bilo v taboru najboljše slovenske smučarke čutiti dobršno mero olajšanja. A čeprav se je na Tinin obraz znova vrnil nasmeh, je italijanski strokovni tercet v postavi Andree Massija kot vodje ekipe, trenerja Valeria Ghirardija in serviserja Andree Vianella kaj hitro staknil glave in opozoril, da dobljena bitka še ne prinaša končne zmage.

"V takšnih bojih je na eni tekmi v ospredju Anna, na drugi Tina. Nismo žalovali, ko je bila Avstrijka hitrejša, po nedeljski tekmi ni bilo časa za pretirano veselje. Priznam pa, da se zdaj lažje diha, ko je Tina prekinila niz tekmice. Verjemite mi, da napadov še zdaleč ne bo konec. Vztrajala bo do konca. Pomembno je, da Mazejeva vodi. Na tem je treba graditi in se vsako tekmo boriti," razmišlja Ghirardi.

Služba, ki ni za vsakega

Izkušeni smučarski strokovnjak, ki se je proslavil predvsem kot trener italijanske ženske smukaške ekipe na čelu z Isolde Kostner, ocenjuje, da je Mazejeva, pri kateri v prvi vrsti ceni prefinjen občutek za smučanje, šampionski obraz pokazala predvsem z vrnitvijo po kar dveh odstopih pred domačimi navijači na Mariborskem Pohorju. "Udarila je nazaj. Vrnila se je v velikem slogu. To ni tako preprosto, kot je videti. Je nov dokaz Tinine izjemnosti," pravi 52-letni Italijan, ki je Team to aMaze okrepil lanskega maja, potem ko je postalo jasno, da se po dveh zlatih kolajnah v olimpijskem Sočiju poslavlja Mauro Pinni.

Na vrhu seznama Massijevih želja je bil sicer že pred leti, a je imel v žepu še veljavno pogodbo z italijanskimi paraolimpijci. Zdaj pravi, da vrnitve v smučarsko karavano niti malo ne obžaluje, čeprav je ritem, ki ga narekujeta Mazejeva in Massi, nadvse zahteven. "Lagal bi, če bi dejal, da gre za lahko službo. Dela se veliko in trdo, predvsem pa se je treba veliko prilagajati. To sem na nek način tudi pričakoval. Takšna služba ni za vsakega. Jaz uživam. Uživam, ker sem se znašel v skupini odličnih ljudi. Uživam v delu in uživam ob uspehih. Počutim se dve desetletji mlajšega, zato lažje prenašam napore," pravi čarovnik smukaških linij, kakor ga je pred leti poimenovala italijanska sedma sila.

Nasvet Tini: Uživaj!

Prva dama svetovnega pokala se je z glavnino svoje ekipe (drugačno pot je ubral le serviser Vianello) že kmalu po nedeljski tekmi na Bavarskem odpravila v Aare, ki bo še drugič v tej sezoni gostil najboljše smučarke. Švedi so decembra vskočili v koledar zaradi pomanjkanja snega v Franciji, tokrat pa bodo s petkovim veleslalomom in sobotnim slalomom gostili zadnji tekmi pred velikim finalom svetovnega pokala v Meribelu.

Ghirardi se ne bi branil ponovitve decembrskega scenarija, saj je takrat Mazejeva slavila zmago v veleslalomu, slalom pa končala na drugem mestu. "Tina niza stopničke, ki so vedno dragocene. Tudi tokrat lahko pričakujemo veliko, čeprav s konkretnimi pričakovanji tekmovalke zanesljivo ne bomo obremenili. Pomembno je, da bo sledila zgledu iz Garmisch-Partenkirchna. Zelo preprosto, na smučeh mora uživati. Ko uživa, smuča sproščeno in z občutkom. Takrat se za rezultate ni bati," je pogovor pred zadnjimi šestimi tekmami sezone sklenil izkušeni trener.

Ne spreglejte