Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
6. 1. 2012,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Maruša Ferk alpsko smučanje

Petek, 6. 1. 2012, 20.31

8 let

Ob prvencu Görglove Ferkova pred Mazejevo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Elisabeth Görgl je slavila zmago na tehnično izjemno zahtevnem smuku v Bad Kleinkurcheimu, kjer je za slovensko uvrstitev dneva poskrbela Maruša Ferk.

Če se je Bad Kleinkircheim v zadnjem obdobju v medijih pojavljal predvsem v rubriki črna kronika, pa je te dni vendarle znova zajadral med športne strani. Po petkovem viharju, ki ni odpihnil le drugega uradnega treninga, temveč tudi reklamne panoje in skorajda še sprehajalce, je vreme sobotnem tretjem smuku sezone prineslo precej lepšo zimsko kuliso. Na pripravljeni oder je najbolj odločno zakorakala Elisabeth Görgl in ob zmagi v žep pospravila 28.700 evrov, kar je seveda krepko manj kot slalomska zmagovalka torkovega spektakla v Zagrebu, njena rojakinja Marlies Schild. Avstrijka je ob nesporni tehnični podkovanosti znala izkoristiti tudi velikansko napako Američanke Lindsey Vonn, ki je tretjo zaporedno zmago zapravila že pri drugem zavoju, nato pa grešila tudi v srednjem delu. A bolj kot napako najboljše smukačice sveta velja izpostaviti prefinjen občutek, s katerim se je zahtevne proge, na kateri teren narekuje bolj zavito postavitev, lotila Görglova. Tridesetletna svetovna prvakinja v najhitrejši disciplini se je tako veselila celo prve smukaške zmage v svetovnem pokalu, skupno pa četrte.

''Zmaga me je nekoliko presenetila. Že na prvem treningu sem imela dober občutek, čeprav nastop ni bil najboljši. A vedela sem, kako je treba smučat. Tudi s trenerji smo ob analizi prišli do pravih odločitev. Tudi podlaga mi je ustrezala,'' je bila zadovoljna Görglova, ki je zadnjo (superveleslalomsko) zmago slavila decembra 2009. Tokrat je na koncu za 16 stotink sekunde ugnala Američanko Julio Mancuso, tretja pa je bila s pol sekunde počasnejšim nastopom Švicarka Fabianne Suter, ki si v zadnjih tednih deli serviserja s Tino Maze. Slednja tokrat ni ponovila odlične predstave s četrtkovega treninga, na katerem je bila celo četrta. Po slabšem ravninskem delu in drobnih napakah v nadaljevanju je na koncu za svetovno prvakinjo zaostala za dve sekundi in 11 stotink ter pristala na 18. mestu. A bolj kot napake na progi je ob boljšo uvrstitev Mazejevo spravil pristop, saj se je ob nekoliko slabši vidljivosti zbala, tako da ni postregla s pravo napadalnostjo. ''Nisem bila sproščena. Že na začetku sem bila utrujena. Ni šlo tako, kot bi želela. Žal so bile razmere drugačne kot na treningu. Tudi dan ni bil moj. Žal. Po treningu sem imela odličen občutek. Morda me je izgubljeni petek uspaval. A jutri je nov dan in nova priložnost,'' je dejala Tina.

Vloga najboljše Slovenke pa je tokrat pripadla Maruši Ferk, ki je po dobrem spodnjem delu pristala na desetem mestu, kar je bila tretja najboljša uvrstitev v karieri. ''Potrebovala sem dober rezultat. Lake Louise je bil na sporedu že dolgo nazaj, odtlej pa mi ni šlo po načrtih. V novo leto se je lepo podati s tako lepim rezultatom. Vožnja je bila dobra, čeprav sem ob vihravosti imela občutek, da imam roko in noge povsod po progi. Pomembno pa je, da sem bil hitra. Tudi na težkih odsekih mi je uspelo izpeljati zavoje. Velikokrat sem bila povsem na meji, tako da sem kar nekaj vrata zadela z roko ali stegnom. Odličen razplet,'' je dejala Ferkova in priznala, da takšnih smukov ni vajena. Štartu je namreč sledilo nekaj zelo ostrih, povsem veleslalomskih zavojev, tehnično znanje pa je bilo treba dokazovati tudi v nadaljevanju. ''Proga mi odgovarja. Zato bom skušala priložnost izkoristiti tudi v nedeljskem superveleslalomu,'' je še dodala Maruša in v cilju prejemala čestitke reprezentančnih sotekmovalk, med katerimi sta Ilka Štuhec po dobrem začetku in Vanja Brodnik kot zadnja na štartni listi odstopili. ''Žal se ni izšlo po mojih načrtih. Nastop je bil do usodnega dela dober, zato sem kljub jezi zadovoljna. Tudi to jemljem kot nabiranje izkušenj,'' je dejala Štuhčeva, ki je plačala ceno za slabo oceno grbine na progi, njene misli pa je potrdil tudi trener ženske ekipe za hitri disciplini Andrej Možina. ''Osnovo smo gradili že med poletjem in jeseni. Zdaj se kažejo rezultati. Maruši čestitke za dober rezultat. Tudi Vanja in Ilka sta do odstopa smučali solidno. Obeti so dobri ,'' je povedal Možina, ki bo v nedeljo ob Mazejevi na štart poslal še Ferkovo in Štuhčevo.

Ne spreglejte