Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
24. 9. 2018,
10.15

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

1

Natisni članek

Anna Veith Anna Fenninger Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin svetovni pokal Pjongčang 2018

Ponedeljek, 24. 9. 2018, 10.15

5 let, 7 mesecev

ANNA VEITH

Nov začetek za Anno Veith

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,24

1

Anna Veith | Pripravljalno obdobje brez bolečin. "Nekaj novega," pravi Anna Veith. | Foto Sportida

Pripravljalno obdobje brez bolečin. "Nekaj novega," pravi Anna Veith.

Foto: Sportida

Potem ko je prvič po letu 2014 priprave na novo sezono opravila brez bolečin, avstrijska smučarska princesa Anna Veith napoveduje štart v Söldnu in večjo konkurenčnost, vseeno pa o lovu na tretji veliki globus ne razmišlja.

V preteklih treh letih je Anna Veith resda postala olimpijska podprvakinja v superveleslalomu in trikrat stala na stopničkah za zmagovalke svetovnega pokala. Vseeno pa so to leta, v katerih je Avstrijka, ki bo junija dopolnila 30 let, preživljala pravo zdravstveno kalvarijo, med katero se je spogledovala tudi s koncem kariere.

Vse skupaj se je začelo 21. oktobra, sedem mesecev po koncu zanjo zmagovitega dvoboja s Tino Maze za veliki kristalni globus, ko si je tedaj še kot Anna Fenninger huje poškodovala koleno. Sledili sta prva operacija in v celoti izpuščena sezona, nato pa mukotrpno vračanje, med katerim se je odločila še za operacijo drugega kolena.

Marcel Hirscher
Sportal Marcel Hirscher: Idealna priložnost za upokojitev

Na štartu že v Söldnu

"V pretekli sezoni sem pokazala, da se lahko borim za najvišja mesta. Nisem pa bila dovolj konstantna, da bi bila na vrhu tudi ob koncu zime, zato bo v novem tekmovalnem obdobju moj osrednji cilj prav stabilnost," je na novinarskem srečanju ob podpisu nove sponzorske pogodbe z Rauchom dejala Veithova.

Vrednost svojih smučarskih delnic bo preizkušala že prihodnji mesec v Söldnu (27. 10.). Ledeniške tekme se je sicer nazadnje udeležila leta 2014, ko si je zmago razdelila z Mikaelo Shiffrin in s tem napovedala odločen lov na svoj drugi veliki kristalni globus. Tako visoko letos ne meri, saj osrednjo smučarsko lovoriko "prepušča" omenjeni Američanki.

Osredotočena bo na veleslalom in superveleslalom. | Foto: Sportida Osredotočena bo na veleslalom in superveleslalom. Foto: Sportida

(Super)veleslalomski fokus

Za boj s Shiffrinovo bi potrebovala tri močne discipline, za kar pa, kot priznava, še ni dovolj pripravljena. Pogreša predvsem smukaške kilometre, ki jih bo skušala kopičiti med sezono. Najbolj bo osredotočena na veleslalom, ki ga označuje za bazično in zanjo tudi paradno disciplino, ter superveleslalom.

"Sem še kar precej oddaljena od svoje najboljše ravni. Se pa trudim in iščem meje. Predvsem moram v prvi fazi popraviti svoje izhodišče," pripoveduje smučarska šampionka s Solnograškega, ki ima v svoji tekmovalni biografiji ob dveh že omenjenih velikih globusih še dva mala, tri olimpijske kolajne in pet odličij s svetovnih prvenstev.

Nov začetek, nato pa …

"Priznam, da mi je bilo poleti kar malce smešno, da sem lahko vse treninge opravljala brez bolečin. To je zame nekaj novega," o svojevrstnem novem začetku pripoveduje zmagovalka petnajstih tekem svetovnega pokala. Prvo je slavila leta 2011 v Lienzu, zadnjo pa v pretekli zimi, ko je bila najboljša v Val d'Iseru.

Verjame, da lahko že v novi zimi, katere vrhunec bo svetovno prvenstvo v Aareju, kakšno zmago doda, bolj negotova pa je ob pogovorih o dolgoročni prihodnosti. O dolžini kariere ne ugiba, saj se drži načela "sezona za sezono."

Martin Čater
Sportal S težkim srcem se je poslovil od prave zime
Križaj in Tritscher
Sportal Tragična nesreča nekdanjega kranjskogorskega junaka
Ne spreglejte