Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 1. 2021,
11.11

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

6

Natisni članek

Heidi Weng Helene Marie Fossesholm Tiril Udnes Weng Therese Johaug Norveška štafeta smučarski tek

Nedelja, 24. 1. 2021, 11.11

1 leto, 2 meseca

Smučarski tek, Lahti, štafeta (Ž, M)

Eden večjih škandalov v teku: Boljšunov v cilju izgubil živce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,63

6

Aleksander Boljšunov | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Norvežanke Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm in Heidi Weng so prepričljivo zmagale v štafeti na štiri krat pet kilometrov za svetovni pokal v Lahtiju. Na drugem mestu so bile Švedinje, ki so zaostale 42,9 sekunde, tretja pa je bila prva postava Finske (+59,5). V moški konkurenci so slavili Norvežani, druga je bila Finska s 40,9 sekunde zaostanka, tretja je bila druga ruska postava. Prva ruska ekipa z vodilnim v svetovnem pokalu Aleksandrom Boljšunovim je bila diskvalificirana.

Prva ruska ekipa z vodilnim v svetovnem pokalu Aleksandrom Boljšunovim je bila diskvalificirana. Boljšunov je v zadnji predaji svoji ekipi zagotovil tretje mesto v cilju, vendar je bila njegova neprimerna reakcija v zaključku tudi vzrok za črtanje tega dosežka.

Boljšunov v cilju na tla zbil finskega tekmovalca

Do zapleta je prišlo dobrih 30 metrov pred ciljem, ko je bil Joni Mäki pred Boljšunovim. Ta je skušal Finca na vsak način prehiteti, a ga je pri tem zadel s smučko, nato pa začel močno zamahovati s palico. Finca ni zadel, je pa po prihodu v cilj jezen podrl Mäkija na tla v gruči finske ekipe.

Aleksander Boljšunov je mahal s palico že v ciljni ravnini. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Aleksander Boljšunov je mahal s palico že v ciljni ravnini. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Bil sem presenečen"

Nad to potezo je bil zgrožen tudi Joni Mäki, ki se je nenadoma znašel na tleh. K sreči pa ni utrpel nobenih poškodb. "Bil sem presenečen. Nisem pričakoval hokejskega naleta. Zgrešil je s palico, a vendar je zadel z naletom," je dejal Mäki, ki pa se na dejanje Rusa ni odzval.

Aleksander Boljšunov je poskrbel za enega večjih škandalov v teku na smučeh. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Aleksander Boljšunov je poskrbel za enega večjih škandalov v teku na smučeh. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Diskvalificiran samo na tekmi v Lahtiju

Po zadnjih informacijah ruski zvezdnik zaradi svojega dejanja ne bo imel nadaljnjih posledic. "Diskvalificiran je bil na današnji tekmi, ampak na prihodnjih ne bo manjkal. Edino, kar se lahko zgodi je, da se ruska reprezentanca pritoži. Časa imajo 48 ur," je po tekmi povedal Pierre Mignerey, vodja tekmovalne žirije.

Norvežani ogorčeni: Bojim se, da bi ga udaril nazaj

Zelo ogročen je bil tudi Eirik Myhr Nossum. "Šokiran sem nad tem, kar sem videl. To je šlo daleč čez mejo. To je bolj podobnemu tistemu, kar je McGregor delal sinoči," je povedal  trener norveške reprezentance. "Žal se bojim, da bi ga udaril nazaj, ampak Mäki je dobro reagiral. Mislim, da je bil zadovoljen, ko je Finski priboril drugo mesto," je povedal norveški tekmovalec Emil Iversen.

Norveška, Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm, Heidi Weng | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pri ženskah blestele Norvežanke

Pred tem so Norvežanke Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm in Heidi Weng prepričljivo zmagale na štiri krat pet kilometrov. Na drugem mestu so bile Švedinje, ki so zaostale 42,9 sekunde, tretja pa je bila prva postava Finske (+59,5).

Iversen je zmagal že v soboto na skiatlonski tekmi na 15 kilometrov klasično in prav toliko v prosti tehniki. Za njim so se zvrstili trije njegovi rojaki. Nekaj ur prej je Therese Johaug za trojno norveško slavje prepričljivo dobila skupno 15 kilometrov dolgo skiatlonsko tekmo tekačic in dosegla 77. zmago v pokalu.

Anamarija Lampič je zadnje dneve izkoristila za trening. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Anamarija Lampič je zadnje dneve izkoristila za trening. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Slovenske reperzentance ni bilo v Lahtiju

V Lahti se je po dolgem premoru vrnila norveška reprezentanca, ki je nastopila le na uvodu v sezono, zaradi možnih obolenj zaradi novega koronavirusa pa je nato izpustila naslednje tekme pokala in novoletno turnejo. Vodstvo slovenske reprezentance se je že pred dvema tednoma odločilo, da ekipa ne bo nastopila v Lahtiju.

 

Preberite še:
Therese Johaug
Sportal Johaugova v Lahtiju do 77. zmage v svetovnem pokalu
Eva Urevc
Sportal Urevčeva in Črv državna prvaka
Stina Nilsson
Sportal Slavno švedsko tekačico zamikal biatlon
Ne spreglejte