Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 1. 2016,
18.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

alpsko smučanje slalom Wengen Henrik Kristoffersen Marcel Hirscher Marcel Hirscher

Sobota, 16. 1. 2016, 18.39

8 let

Norvežan spet na vrhu, Hadalin po veliki napaki na repu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Najboljši slalomist letošnje sezone Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec slaloma v Wengnu. Štefan Hadalin je v finalni vožnji naredil veliko napako.

Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v švicarskem Wengnu. Vodil je že po prvi vožnji. Drugo in tretje mesto sta osvojila Italijana Giuliano Razzoli (+0,30) in Stefano Gross (+0,68). Edini Slovenec v finalu Štefan Hadalin je bil 26., a je zaradi prevelikega zaostanka ostal brez točk.

Smola za mladega Slovenca

Hadalinu je na komaj šestem startu v svetovnem pokalu, tretjem slalomskem, uspel presenetljiv podvig. Dvajsetletnik, dvakratni svetovni mladinski podprvak v alpski kombinaciji in superveleslalomu lani iz Hafjella, si je s startno številko 55, z zaostankom 1,11 sekunde je vpisal 23. čas prve vožnje, zagotovil svoj prvi nastop v velikem finalu.

Svoje uvrstitve pa na drugi progi ni popravil, ponesrečen finalni nastop, zaostal je 8,75 sekunde, je zadostoval za zadnje mesto. Zaradi prevelikega zaostanka je izpadel iz skupine dobitnikov točk, kar pomeni, da je pri njegovem 26. mestu vpisana točkovna ničla, slovenska moška slalomska vrsta pa tako po petih slalomih v tej sezoni nima osvojene še niti ene točke.

Lani na svetovnem mladinskem prvenstvu v Hafjellu je Hadalin v isti konkurenci tekmoval s Kristoffersnom. Po osvojenem slalomskem in veleslalomskem naslovu svetovnega mladinskega prvaka je mladi, 21-letni Norvežan, uspešno nastopal tudi v svetovnem pokalu. Zato njegove odlične letošnje predstave v svetovnem pokalu niso presenečenje. Norvežan je bil v Wengnu najhitrejši v obeh vožnjah ter tako prepričljivo osvojil še četrti slalom v tej sezoni, po Adelbodnu, Madonni di Campiglio in Val d'Iseru. Kristoffersen ostaja z naskokom najboljši slalomist.

Avstrijec Marcel Hirscher, ki je zmagal v slalomu v Santa Caterini, je v finalu odstopil. Kristoffersen je vodstvo pred prvim izzivalcem v posebnem slalomskem seštevku povečal na 140 točk. Po Hirscherjevem odstopu ni prišlo do spremembe vodstva v skupnem seštevku svetovnega pokala, na vrhu je še vedno Norvežan Aksel Lund Svindal, ki ima natanko 15 točk prednosti pred drugouvrščenim Hirscherjem.

V skupnem seštevku so kar trije Norvežani v prvi četverici, Svindal ima 816 točk, Hirscher 801, Kristoffersen 671, Jansrud pa 533. Wengen je bil tokrat povsem v znamenju Norvežanov, ki so zmagali na vseh treh preizkušnjah za pokal Lauberhorn. Petkovo alpsko kombinacijo je dobil Norvežan Kjetil Jansrud, Svindal je bil drugi. Svindal je prvič v karieri dobil specialni sobotni smuk v Wengnu, slalom pa je prav tako pripadel Norvežanu Kristoffersnu.

"To je nekaj neverjetnega. Moja zmaga v Adelbodnu, nato Kjetil, pa Aksel in jaz znova danes tukaj - to je nekaj res čudovitega. Vzdušje v moštvu je res zelo dobro, v zadnjih dneh smo se veliko zabavali. Da sem lahko najhitrejši ne glede na teren ali prizorišče, je zame nekaj zelo dobrega. Vem, da sem lahko zelo hiter na strmih progah, za položne pa pred Wengnom nisem bil tako prepričan. Doslej je za nami pet slalomov, še pet jih sledi, kar niti ni tako malo smučanja na vrhunski ravni," je razmišljal Krisoffersen po osmi zmagi v svetovnem pokalu, sedem od tega jih ima v slalomu, ena je veleslalomska.

Drugi Slovenec na startu slaloma Matic Skube je bil prepočasen za drugo vožnjo, finale je zgrešil za 36 stotink sekunde.

Naslednje prizorišče bo konec prihodnje tedna Kitzbühel s slovitim smukom na Streifu.

Ne spreglejte