Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
15. 2. 2015,
14.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vikersund Peter Prevc Peter Prevc svetovni rekord

Nedelja, 15. 2. 2015, 14.18

7 let, 12 mesecev

Norveška se veseli svetovnega rekorda, zmaga Freundu, Prevcu spodrsnilo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po sobotni zmagi in svetovnem rekordu so slovenski ljubitelji skokov pričakovali tudi čarobno nedeljo, vendar se Petru Prevcu ni izšlo po načrtih. Zato pa se je novemu rekorderju Andersu Fannemelu.

Nedeljski dan je bil za vodstvo tekmovanja na poletih v Vikersundu izjemno neugoden. Sprejemati so morali odločitve, ki so marsikaterega gledalca razhudile, saj so tekmovalci zaključevali svoje nastope tudi že kaj kmalu po stotih metrih. Robert Kranjec se je z vsega 132 metri uvrstil v drugo serijo, kar je dovolj zgovoren podatek, kaj se je na letalnici dogajalo.

Vzgonski veter je namreč pihal z različnimi sunki, za dodaten strah pa je najverjetneje poskrbela neverjetna znamka Rusa Dimitrija Vasilijeva, ki je v kvalifikacijah poletel kar 254 metrov, a je podrsal po tleh in rekord Petra Prevca je ostal še za nekaj časa skrbno varovan.

V prvi seriji smo videli vsega 11 poletov prek 200 metrov, saj so skakalce spuščali s sedmega zaletnega mesta – Prevc je v soboto ob rekordnem dosežku svoj poskus začel z 11. rampe.

Peter Prevc odprl klub 250, v njem pa je zdaj najboljši Anders Fannemel

A v nedeljo je veter pihal povsem drugače, saj je tiste najboljše, ki so preleteli zračno luknjo, krepko povzdignil. In lepo pomoč 0,94 metra na sekundo je izkoristil Norvežan Anders Fannemel. Kar dvignilo ga je in neslo vse do daljave 251,5 metra in veselil se je novega svetovnega rekorda. Naš skakalni as je včeraj odprl klub 250, vanj pa se je zdaj vpisal še Fannemel, ki je s svojim poletom jasno vodil po prvi seriji.

Žirija je nato pred Noriakijem Kasaijem, Prevcem in Severinom Freundom znižala zaletišče za eno mesto. Japonca je potegnilo dol pri 184 metrih, naš skakalec, ki je v poskusni seriji padel, je svoj nastop končal pri 217 metrih, zato pa se je izkazal Freund in svoj poskus končal pri daljavi 237,5 metra. Za Fannemelom je zaostajal le za 2,3 točke ter napovedal boj za zmago.

Prevc je bil četrti, od stopničk pa je bil oddaljen 11,4 točke. Pričakovali smo, da bo v drugo poletel daleč, vendar je imel že pri odskoku z mize težave, povrhu vsega pa je imel še slabšo pomoč vetra kot tisti najboljši in pristal je pri vsega 110 metrih. Na koncu je to zadostovalo za 16. mesto, kar je zanj v tej sezoni najslabša uvrstitev.

Freund preprečil popolno Fannemelovo veselje, Prevc še naprej v rumenem

Če smo pričakovali velik boj za zmago, pa je vse dvome kmalu razblinil Nemec Freund, ki je v drugo poletel kar 245 metrov ter na koncu za več kot 40 točk premagal novega svetovnega rekorderja Fannemela. Družbo na odru za zmagovalce jima je delal mladinski svetovni prvak Johann Andre Forfang.

Če Prevc verjetno ni zadovoljen z uvrstitvijo, pa so zagotovo Jurij Tepeš (9.), Nejc Dežman (12.) in Jernej Damjan (17.) , do točk pa sta se dokopala še Robert Kranjec (26.) in Anže Semenič (27.) . V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Prevc pred drugim Avstrijcem Stefanom Kraftom, ki se je v Beljaku pripravljal na svetovno prvenstvo, 57, pred Freundom pa 102 točki prednosti.

Smučarski skakalci bodo imeli zdaj le nekaj dni časa za pripravo na svetovno prvenstvo, ki se bo začelo 19. februarja v Falunu.

Ne spreglejte