Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
26. 10. 2013,
22.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ted Ligety Žan Kranjec Žan Kranjec

Sobota, 26. 10. 2013, 22.35

8 let

Nič novega: Ligety z drugega planeta in slovenska žalost

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Američan Ted Ligety je na prvi tekmi nove smučarske sezone dokazal, da v veleslalomu še vedno nima prave konkurence. Slovenca praznih rok.

Če lahko sklepamo po prvi tekmi, ki zaradi zahtevnosti söldenske strmine le redko postreže z velikimi presenečenji, se je v moškem veleslalomu v poletnem obdobju med dvema sezonama spremenilo bore malo. Ob skrb vzbujajoči slovenski oddaljenosti tudi od najširšega svetovnega vrha kralj osnovne discipline ostaja Američan , glavna izzivalca pa Avstrijec Marcel Hirscher in Francoz Alexis Pinturault, ki sta se veleslalomistu z drugega planeta tokrat pridružila na zmagovalnem odru.

Mr. veleslalom, kot Ligetyja kličejo v smučarskih krogih, je tekmecem pravo smučarko lekcijo del že na skrajšani prvi progi (zaradi vetra so organizatorji štart nekoliko prestavili) in si priboril okroglih devet desetink prednosti, v drugo pa je z modrim nastopom gladko ohranil naskok. "Sezono je lepo začeti z zmago. Rad nastopam v Söldnu. A sezona je še dolga. Konkurenca ne spi. Vem, da bo še zelo zanimivo," je bil po tretji zaporedni zmagi na ledeniku Rettanbach zadovoljen Ligety, ki je število svojih zmag zdaj dvignil že na 18.

Miller se je vrnil, Schönfelder pa poslovil

Ob robu uvodne tekme nove sezone, na kateri je s četrtim mestom prijetno presenetil Steve Missillier, je svoje tekmovalne smuči dokončno v kot postavil nekdanji (vele)slalomski as Rainer Schönfelder. Čeprav je še ta mesec trdil, da bo vztrajal v smučarski karavani in si skušal zagotoviti nastop na olimpijskih igrah v Sočiju, se je 36-letni Avstrijec, ki je v svoji karieri dobil pet tekem svetovnega pokala in osvojil mali kristalni globus, tokrat pred drugim tekom kot predtekmovalec v opremi nekdanjih šampionov iz prejšnjega stoletja spustil v ledeniški ciljni štadion in tekmovalnemu smučanju dokončno pomahal v slovo.

Slovo pa je za vsaj kakšno leto prestavil le štiri mesece mlajši ameriški zvezdnik Bode Miller. Ljubljenec občinstva je na tekmi svetovnega pokala nastopil prvič po februarju 2012 in presenetil z zelo spodobnim veleslalomom. S štartno število 32 se je namreč na prvi progi zavihtel na 13. mesto, v drugem nastopu pa po nizu napak izgubil šest mest.

Slovenska nemoč

Kaj pa Slovenci? Prva tekma nove sezone se je za Žana Kranjca in Janeza Jazbeca končala že v dopoldanskem delu programa. Z visokima štartnima številkama (51 in 59) sta bila za več kot sekundo prepočasna za preboj v finale. Lanski dobitnik točk Jazbec je tako z zaostankom 5,07 pristal na 44. mestu, mlajši Kranjec pa je bil s še 14 stotinkami počasnejšim nastopom mesto za njim. "Zaostanek sem nabiral od štartna do cilja. Moj nastop je bil zgolj boj brez pravega občutka. Čas je temu primeren. Zdaj me čaka selitev na tekme nižje ravni, kjer bom skušal popraviti štartno številko. S tako visokimi je namreč nesmiselno hoditi na tekme svetovnega pokala," je bil po spodletelem poskusu preboja med dobitnike točk razočaran Jazbec.

Pretiranega zadovoljstva ni kazal niti Kranjec, ki je pred štartom napovedal napad na svoje prve točke, vse možnosti za uresničitev cilja pa je zapravil pri prehodu iz strmine v dolg in položnejši ciljni del. "Ta vhod se mi nikakor ni posrečil. Loka nisem dobro izpeljal, zato sem v ravnino prenesel preskromno hitrost. Vseeno želim ostati optimist. Tudi tokrat sem na določenih delih pokazal, da se lahko borim," je dejal 21-letni član ljubljanskega Novinarja.

Ne spreglejte