Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 10. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Sölden Vid Kavtičnik Severin Freund Sani Bečirović Lindsey Vonn Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Ponedeljek, 23. 10. 2017, 12.00

6 let, 6 mesecev

Dan po poškodbi Ilke Štuhec

Ni vse izgubljeno, športniki so se v preteklosti že uspešno vračali po hudih poškodbah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Ilka Štuhec je po včerajšnji poškodbi na treningu slaloma bržkone že končala (olimpijsko) sezono. V četrtek jo v Baslu čaka operacija, nato pa dolgotrajna rehabilitacija. Preverili smo, kateri športniki so se po poškodbi uspešno vrnili na tekmovališča.

Ilka Štuhec | Foto: Sportida Foto: Sportida
Pogled z magnetno resonanco v Schrunsu je potrdil zle slutnje: najboljša slovenska alpska smučarka pretekle zime Ilka Štuhec si je v nedeljo ob padcu na slalomskem treningu na ledeniku Pitztal strgala sprednje križne vezi levega kolena. Ob zavedanju, da to skoraj zanesljivo pomeni konec olimpijske sezone še pred njenim pravim začetkom, se bo v sredo preselila v Basel, kjer bo že v četrtek operirana. Prav v Švici je Štajerka našla ustrezno medicinsko oporo že v preteklih letih in tam v dobršni meri tudi rešila kariero, zato odločitev njene ekipe o vnovičnem posegu v Baslu ni presenetljiva. "Šele po operaciji bo mogoče oceniti, kako bo potekala rehabilitacija," ob tem sporočajo iz njenega tabora, ki je deležen številnih besed spodbude. Tudi športnikov, ki so v svoji karieri že preživeli podobne šoke.

Med alpskimi smučarji v tem oziru prav gotovo izstopa vsestranski hrvaški smučar Ivica Kostelić, ki je prestal toliko operacij kot v snežni karavani malokdo. Kar 15-krat so mu opravili poseg na obeh kolenih, tudi operacijo križnih vezi, ki jo je označil za eno najtežjih, tako glede zahtevnosti posega kot dolgosežnosti okrevanja.

Hrvaški smučar Ivica Kostelić se je večkrat vrnil po poškodbi. V karieri je osvojil štiri olimpijske medaljo, zadnjo (srebro v kombinaciji) leta 2014 v Sočiju.  | Foto: Getty Images Hrvaški smučar Ivica Kostelić se je večkrat vrnil po poškodbi. V karieri je osvojil štiri olimpijske medaljo, zadnjo (srebro v kombinaciji) leta 2014 v Sočiju. Foto: Getty Images

Danes 37-letni Zagrebčan, ki uradno nikoli ne bo napovedal konca svoje kariere, vsaj tako je že večkrat poudaril, je kljub številnim poškodbam kar 26-krat zmagal v svetovnem pokalu, osvojil štiri olimpijske medalje in dvignil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku.

Na vprašanje, zakaj še vedno vztraja v smučarski karavani, kkljub temu, da njegovi rezultati postajajo vse slabši, je Kostelić večkrat dejal, da je vsak dan na snegu, tudi če ni uspešen, boljši kot dan v bolnišnici. Teh je bilo v njegovi karieri kar precej. | Foto: Vid Ponikvar Na vprašanje, zakaj še vedno vztraja v smučarski karavani, kkljub temu, da njegovi rezultati postajajo vse slabši, je Kostelić večkrat dejal, da je vsak dan na snegu, tudi če ni uspešen, boljši kot dan v bolnišnici. Teh je bilo v njegovi karieri kar precej. Foto: Vid Ponikvar

Hud padec Ivice Kostelića na smuku v Beaver Creeku leta 2015:

Poškodbe so pestile tudi njegovo mlajšo, a rezultatsko še uspešnejšo sestro Janico Kostelić, ki je prav po dramatičnem padcu na treningu smuka v St. Moritzu leta 1999 dosegla največje športne uspehe, med njimi tudi tri zmage v skupnem seštevku svetovnega pokala (v sezonah 2000/01, 2002/03 in 2005/06) in štiri olimpijske medalje (od tega tri zlatega leska) na igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 ter dve v Torinu štiri leta pozneje.

Janica Kostelić je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 osvojila štiri olimpijske medalje.  | Foto: Getty Images Janica Kostelić je na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju leta 2002 osvojila štiri olimpijske medalje. Foto: Getty Images

Po poškodbi križnih vezi se uspešno vrača tudi kapetan slovenske rokometne reprezentance Vid Kavtičnik, ki bo v četrtek prvič po poškodbi, staknil jo je v boju za bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Franciji v začetku letošnjega leta, oblekel reprezentančni dres. Kavtičnik se je na parket vrnil konec avgusta, od takrat pa  dresu francoskega prvoligaša Montpellier odigral že več tekem.

Vid Kavtičnik, kapetan slovenske rokometne reprezentance, bo v četrtek v Stožicah prvič po poškodbi na svetovnem prvenstvu oblekel reprezentančni dres.  | Foto: Sportida Vid Kavtičnik, kapetan slovenske rokometne reprezentance, bo v četrtek v Stožicah prvič po poškodbi na svetovnem prvenstvu oblekel reprezentančni dres. Foto: Sportida

Da je "comeback" po poškodbi mogoč, je že večkrat dokazala tudi Američanka Lindsey Vonn. Nazadnje v lanski sezoni, ko je po neprijetni poškodbi nadlahtnice, ki ji je sledila, po njenih besedah najbolj naporna rehabilitacija v njeni karieri, nanizala nekaj vidnejših uvrstitev, tudi tretje mesto v smuku na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu. 

Američankina kartoteka je bila sicer pisana že pred tem. Leta 2007 si je natrgala sprednjo križno vez, najhuje pa jo je skupila med padcem na svetovne prvenstvu 2013, ko si je strgala križno vez, natrgala stranske vezi in zlomila golenico desne noge. Leto zatem je obnovila poškodbo, predčasno pa je končala tudi sezono 2016/17.

Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Uspešno se po poškodbi vrača tudi slovenska judoistka Ana Velenšek, ki je predlani poškodovana osvojila olimpijski bron v Riu de Janeiru, nato prestala operacijo in rehabilitacijo in letos na tekmi za veliko nagrado v Taškentu, prestolnici Uzbekistana, že posegla po zlatu.

Ana Velenšek je v začetku oktobra na veliki nagradi v Taškentu osvojila zlato medaljo v kategoriji nad 78 kilogramov. | Foto: Stanko Gruden, STA Ana Velenšek je v začetku oktobra na veliki nagradi v Taškentu osvojila zlato medaljo v kategoriji nad 78 kilogramov. Foto: Stanko Gruden, STA

Poškodba bi lahko bila usodna tudi za slovenskega košarkarja Sanija Bečirovića, a se ni vdal v usodo, ki so mu jo napovedali zdravniki. Pri 20 letih so mu namreč napovedovali ne samo konec kariere, ampak tudi konec samostojnega gibanja, a je dokazal, da je s trdo voljo mogoče premikati gore. "Zdravniki so mi dejali, da sem brez hrustanca pod pogačico. Imel sem artritis, ki je prerasel v artrozo. V kolenskem sklepu nimam amortizacije. A dokazal sem, da se je s pravo voljo in vztrajnostjo ter ob pomoči iskrenih prijateljev ter družine mogoče vrniti tudi iz na videz še tako izgubljenega položaja," je pripovedoval v enem od intervjujev za Sportal. S Panathinaikosom je leta 2007 postal celo evropski klubski prvak.

Sani Bečirović | Foto: Sportida Foto: Sportida

Da so vrnitve mogoče, je navsezadnje dokazala tudi v uvodu omenjena Ilka Štuhec, ki se je leta 2008 na pripravah v Čilu že hudo poškodovala, potem pa se, resda več let, potrpežljivo vračala, lani pa dosegla svoj tekmovalni vrhunec. Osvojila je mali kristalni globus v smuku in kombinaciji in se okitila z naslovom svetovne smukaške prvakinje.

Ila Štuhec po poškodbi kolena napoveduje, da se bo vrnila še močnejša. | Foto: Vid Ponikvar Ila Štuhec po poškodbi kolena napoveduje, da se bo vrnila še močnejša. Foto: Vid Ponikvar

Kdo se vrača po poškodbi?

Za mnoge vrhunske športnike bo letošnja sezona sezona vračanja na tekmovalna prizorišča. Tudi za Robija Kranjca, ki je lani prestal operacijo križnih vezi, avstrijsko smučarko Anno Veith, ki je tekmovala že lani, a se ji ni povsem izšlo, za Švicarko Laro Gut, ki je poškodbo staknila marca letos na svetovnem prvenstvu, košarkarja Zorana Dragića, ki je zaradi okrevanja po februarski poškodbi križnih vezi izpustil letošnji EuroBasket, zdaj pa se je v dresu Olimpie iz Milana žal znašel v nemilosti in neuspešno čaka na svoj trenutek.

Tudi Robert Kranjec se v olimpijski sezoni vrača po operaciji križnih vezi. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Tudi Robert Kranjec se v olimpijski sezoni vrača po operaciji križnih vezi. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Avstrijska smučarka Anna Veith se je poškodovala natanko dve leti pred Štuhčevo. Smučarski karavani se je pridružila že lani, a ne tako uspešno, kot si je želela, nato pa se je odločila še za operacijo drugega kolena.  | Foto: Sportida Avstrijska smučarka Anna Veith se je poškodovala natanko dve leti pred Štuhčevo. Smučarski karavani se je pridružila že lani, a ne tako uspešno, kot si je želela, nato pa se je odločila še za operacijo drugega kolena. Foto: Sportida

Letošnjo sezono bosta izpustila

Žal pa si v letošnji zimi ne moremo obetati vrnitve smučarskega skakalca Severina Freunda in alpske smučarke Michelle Gisin, sestre Dominiq Gisin, ki je leta 2014 v Sočiju skupaj s Tino Maze stala na najvišji stopnički olimpijskega odra za zmagovalce v smuku. Oba sta se poškodovala tik pred začetkom letošnje sezone, ki bo zaradi olimpijskih iger februarja v Južni Koreji, med bolj pomembnimi.

Smučarski skakalec Severin Freund bo zaradi poškodbe križnih vezi izpustil olimpijsko sezono. | Foto: Reuters Smučarski skakalec Severin Freund bo zaradi poškodbe križnih vezi izpustil olimpijsko sezono. Foto: Reuters

Freund, skupni zmagovalec svetovnega pokala iz leta 2015, si je julija na treningu v Oberstdorfu raztrgal križne vezi desnega kolena, Gisinova pa se je poškodovala na treningu veleslaloma v Söldnu, prizorišču uvodne tekme letošnje sezone. Ob tem je utrpela strgano notranjo križno vez kolena, zato bo z belih strmin odsotna več tednov.

Ne spreglejte