Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
7. 10. 2015,
13.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Sreda, 7. 10. 2015, 13.13

7 let, 12 mesecev

Ni več najstnica, zato ji je dovoljeno tudi "dirkanje"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Korak za korakom," pravi vzhajajoča zvezda ameriškega alpskega smučanja Mikaela Shiffrin, ki bo v bližnji prihodnosti protagonistka boja za veliki kristalni globus.

Čeprav je šele 13. marca dopolnila 20 let, pa ima Mikaela Shiffrin v svoji smučarski biografiji že zapisani dve zlati kolajni na svetovnih prvenstvih, naslov olimpijske prvakinje, tri zaporedne male slalomske globuse in kar 14 zmag v tej disciplini. A mlada Američanka, ki je vsaj v domovini še vedno v senci prve zvezdnice reprezentance Lindsey Vonn, kariere še zdaleč ne želi graditi zgolj na slalomu. V pretekli sezoni ji je dokončno uspel tudi veleslalomski preboj, kar je med drugim dokazala s söldensko zmago, ki si jo je sicer razdelila z Anno Fenninger, in pa tretjim mestom v disciplinskem seštevku.

Z dvema močnima disciplinama je Shiffrinova v pretekli zimi prvič prebila tudi mejo 1000 točk in se v skupnem seštevku svetovnega pokala zavihtela že na četrto mesto, takoj za Fenningerjevo, Tino Maze in Vonnovo. Čeprav bi nekaj točkovnih zalog še vedno lahko "napraskala" tudi v tehničnih disciplinah, pa se mladenka iz Kolorada zaveda, da velja vzvod za dodaten vzpon in morebiten napad na skupno zmago iskati predvsem v širjenju palete disciplin.

Smuk bo še počakal

S slovesom od najstniških let začenja Shiffrinova tudi svoj pohod proti hitrim disciplinam. Na uradni predstavitvi Atomicove tekmovalne ekipe, ki v njej vidi prihodnjo lastnico velikega kristalnega globusa, je namreč zagotovila, da jo bomo v sezoni 2015/16 lahko videli tudi na superveleslalomskih tekmah svetovnega pokala. V ta namen je velik del poletnih treningov preživela na daljših smučeh. Ob tem zagotavlja, da sta strah in negotovost ob višji hitrosti že povsem izpuhtela. "Tudi na skokih se počutim zelo sproščeno," pravi.

Poleg superveleslaloma namerava najboljša slalomistka zadnjih let v svoj tekmovalni repertoar vključiti tudi alpsko kombinacijo, medtem ko bodo klasični smuki še počakali. "Že zgolj nastopanje v dveh disciplinah je utrujajoče, zato ne želim prehitevati dogodkov. Korak za korakom. Pomembno pa je, da ob dodajanju nove discipline ne popuščam v preostalih," razmišlja zgovorna Američanka, ki že pili formo pred veleslalomom v Söldnu.

Ne spreglejte