Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
25. 3. 2021,
18.36

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

2

Natisni članek

padec Planica Planica Letalnica bratov Gorišek Daniel Andre Tande

Četrtek, 25. 3. 2021, 18.36

3 leta

Nesrečni Tande ima zlomljeno ključnico in bo do jutri ostal v komi

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

2

Daniel Andre Tande | Daniel Andre Tande je grdo padel na Letalnici bratov Gorišek. | Foto Guliver Image

Daniel Andre Tande je grdo padel na Letalnici bratov Gorišek.

Foto: Guliver Image

Ob grdem padcu Norvežana Daniela Andreja Tandeja v poskusni seriji na Letalnici bratov Gorišek je vsem zastal dih. Zdravniška služba je bila nemudoma ob njem, nato so ga s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana, kjer so opravili preiskave. Direktor norveške skakalne družine Clas Brede Braathen je sporočil, da ima zlomljeno ključnico, kljub vsemu pa bo vsaj do jutri ostal v umetni komi.

Rjoju Kobajaši
Sportal Nori Japonec do zmage, zgodovinski dosežek Slovencev, grd padec Tandeja #video

Četrtkovo dogajanje na Letalnici bratov Gorišek je zaznamoval tudi grd padec norveškega skakalca Daniela Andreja Tandeja, ta je brez zavesti obležal v izteku letalnice. S helikopterjem so ga odpeljali v UKC Ljubljana, prve informacije o poškodbah pa je posredoval vodja zdravstvene službe pri OK Planica, dr. Tomislav Mirkovič: ''Daniela so v reševalno vozilo sprejeli v nezavesti, moral je biti intubiran in mehansko predihavan. Po stabilizaciji so ga s helikopterjem prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Preliminarni testi so obetavni. Zdaj bomo počakali 24 ur, ko bomo teste ponovili. Več bomo tako vedeli jutri popoldne." 

"Ugotovljenega ni bilo nič, kar bi bilo lahko smrtno nevarno. Seveda smo vsi začutili olajšanje, potem ko je iz bolnišnice prišla spodbudna novica. Sicer ima zlomljeno ključnico, do jutri pa bo ostal v komi, da se bo zmanjšal stres v možganih," je spodbudne novice o Tandejevem zdravstvenem stanju za NRK sporočil vodja norveških skokov Clas Brede Braathen.

Padel podobno kot Primož Roglič

Tande je izgubil nadzor nad smučmi takoj po odrivu z mize. Očitno je bil preveč agresiven pri svojem skoku, zato ni več čutil površine pod seboj in sledilo je neizbežno. Padec je nekoliko spominjal na tistega iz leta 2007, ko je na podoben način izgubil nadzor naš slovenski kolesarski šampion Primož Roglič, ki je od nekdaj veljal za nadarjenega smučarskega skakalca.

Daniel Andre Tande padec Planica | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Norvežan je nepremično obležal v izteku letalnice, zdravniško osebje pa mu je nemudoma zagotovilo pomoč ter ga oživljalo. Ko se je v dolini pod Poncami zaslišal zvok helikopterja, je bilo jasno, da je stanje zelo resno. Odpeljali so ga v UKC Ljubljana, kjer so opravili preiskave, nato pa nemudoma sporočili, da je njegovo stanje stabilno.

Norveški skakalci težko ostali zbrani

"Na srečo padca nisem videl. Si v svojem fokusu. Težko je videti, ko nekoga odpeljejo. V tistem trenutku moraš biti osredotočen, da se tudi tebi ne zgodi kaj takšnega," je na vprašanje o Tandejevem padcu odgovoril Žiga Jelar, Peter Prevc pa je ob tem dejal: "Padca nisem videl, zato se me takrat ni dotaknil. Dotaknile so se me posledice. Hitro je treba ukrepati. Ko gre enkrat za življenje, ni več samo padec. Na srečo so prišle novice, da je boljše."

Izgubil je nadzor nad smučmi in padel z višine. | Foto: AP / Guliverimage Izgubil je nadzor nad smučmi in padel z višine. Foto: AP / Guliverimage

Težke trenutke so preživljali norveški skakalci kakor tudi prvi mož stroke v norveški reprezentanci Alexander Stöckl, ki je na trenerski tribuni nemočno spremljal, kaj se je s Tandejem dogajalo: "Težko je, ko vidiš, da skakalca v zraku obrne. V tistih trenutkih le upaš, da bo z njim vse OK. In to je najbolj pomembno."

Najboljši norveški skakalec na tekmi, ki je pripadla Japoncu Rjojuju Kobajašiju, je bil na koncu Robert Johannson na sedmem mestu, poudaril pa je, da se je padec dotaknil vseh in se je bilo težko zbrati: "Res je bilo težko, priznam. Težko sem se zbral. Vesel sem, da se je na koncu izšlo, kakor se je. Skakali smo za Daniela in to bomo počeli tudi v nadaljevanju tedna."

Ne spreglejte