Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 9. 2022,
15.46

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

2

Natisni članek

alpsko smučanje rak Aksel Lund Svindal

Sobota, 24. 9. 2022, 15.46

1 leto, 6 mesecev

Aksel Lund Svindal

Nekdanji smukaški kralj razkril: Odkrili so mi raka mod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

2

Aksel Lund Svindal | Aksel Lund Svindal je razkril, da se bori z rakom mod. | Foto Getty Images

Aksel Lund Svindal je razkril, da se bori z rakom mod.

Foto: Getty Images

Nekdanji norveški smučar Aksel Lund Svindal je na družbenem omrežju Facebook delil daljši zapis, v katerem je javnosti sporočil, da se v zadnjih tednih bori z rakom mod. 

"Zadnji tedni so bili drugačni. Zaradi odlične zdravniške pomoči lahko rečem tedni in ne meseci in tudi zaradi malce sreče in dobrih odločitev. Zelo sem hvaležen odličnemu zdravniškemu sistemu na Norveškem. Hvala vam!" je svoj zapis na socialnih omrežjih začel Aksel Lund Svindal, ki se je februarja leta 2019 poslovil od alpskega smučanja.

V daljšem zapisu je razkril, da se je v zadnjih tednih boril z rakom mod. "Čutil sem spremembo v mojem telesu. Nisem vedel, kaj bi bilo, če sploh karkoli. A vseeno sem se odločil, da opravim pregled. Odšel sem k zdravniku, kjer so hitro potrdili tisto, kar je zdravnik sumil že od začetka. Rak mod," je zapisal Svindal.

Pregledi, slikanja in operacija so se zgodili zelo hitro. Že po prvem tednu je njegova prognoza izgledala dobro. "Vse zahvaljujoč moji odločitvi, da sem ob prvem sumu obiskal zdravnika. Ali veste, da je rak mod najpogostejši pri moških, mlajših od 50 let? In niti ni tako redko, da se takšne stvari zgodijo tudi v zgodnjih dvajsetih," je bil jasen danes 39-letni nekdanji smučar, ki po operaciji dobro okreva.

Nekdanji izjemni alpski smučar je v svoji karieri kar 80-krat stal na stopničkah v svetovnem pokalu, od tega ima 36 zmag. Je nosilec štirih olimpijskih kolajn, od tega dveh zlatih, dvakrat je osvojil skupni seštevek v svetovnem pokalu, ima dva smukaška globusa, pet superveleslalomskih globusov, veleslalomski globus in kombinacijski globus, s čimer je eden najuspešnejših alpskih smučarjev v zgodovini. Le v slalomu ni nikoli stal na odru za zmagovalce. Leta 2019 je postal drugi smučar v zgodovini, ki je na šestih svetovnih prvenstvih osvojil kolajno. Ta dosežek si deli z Marcom Girardellijem, ki je tekmoval za Luksemburg. Pred njima je le rojak Kjetil Andre Aamodt, ki ima kolajno s sedmih različnih prvenstev.

Preberite še:

Hrobat Naraločnik
Sportal "Na treningih kaže zelo dobro, posebej Hrobata moram pohvaliti"
Sportal Tina Robnik iz bolnišnice sporoča slabe vesti
smučanje Matterhorn
Sportal Kmalu smuk pod Matterhornom. "Razmere na ledeniku so grozno slabe."
Ne spreglejte