Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
16. 1. 2014,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Mauro Pini Andrea Massi

Četrtek, 16. 1. 2014, 11.20

8 let

Nasmeh se počasi vrača. Se bodo tudi zmage?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Čeprav je več kot očitno, da je prinesel osvežitev, pa švicarski strokovnjak Mauro Pini ne želi obljubiti smučarske preobrazbe Tine Maze, s katero zdaj sodeluje natančno teden dni.

Mauro Pini, nova trenerska okrepitev v taboru Tine Maze, bo moral v prihodnjih tednih storiti še niz potez, s katerimi bo upravičil svoj sloves in visoka pričakovanja ob nenadni spremembi delovnega mesta. A prvo delovno zmago je v manj kot tednu dni že dosegel zgolj s svojim značajem, nalezljivo pozitivno energijo in strokovnim pristopom. Povsem preprosto, z navedenim je, kot vse kaže, prepričal Mazejevo, v njej prebudil vedrino in jo "prisilil" k drugačnemu smučarskemu pristopu, ki tik pred vrhuncem sezone obljublja bolj učinkovito izkoriščanje nespornega potenciala.

"Mauro mi stoji ob strani. Na vsakem milimetru. Vliva pozitivno energijo, ki je ob neuspehih nujno potrebna. Pomembno je, da sva se ujela že brez besed," o novi trenerski okrepitvi razmišlja Mazejeva, v pretekli sezoni z naskokom najboljša svetovna smučarka, letos pa kljub nekaj dobrim rezultatom eno večjih razočaranj v svetovnem pokalu.

Kaj se dogaja s Tino?

Pini, 49-letni švicarski trener, ki je pečat pustil kot trener Lare Gut, Marie Riende Contreras in celotne švicarske izbrane vrste, je Mazejevo v prvem delu sezone spremljal kot strokovni komentator komercialne televizijske postaje. Priznava, da se je tudi sam čudil in spraševal, kam je "izginila" lanskoletna Tina.

"Čeprav nisem mogel verjeti, kaj se dogaja, sem vseeno vedel, da ni pozabila smučati. Verjemite mi, da Tina še vedno zna in zmore. Dejstvo pa je, da so takšni padci po tako vrhunskih sezonah tudi dokaj naravni. To je nekaj človeškega," pravi Pini in ob tem ne taji, da zgolj nekaj tednov pred olimpijskimi igrami v delovni proces 30-letne šampionke ne more vnašati revolucionarnih sprememb.

"Pomembno je, da ekipa strne svoje vrste. Zdaj ne smemo gledati nazaj, temveč zgolj v prihodnost. Korak za korakom. Prve pozitivne premike že vidim. Vidim voljo in energijo. Tina je izdelana smučarka. Ne potrebuje trenerja, ki bi povsem spremenil njeno smučanje. Potrebuje pa oporo in pravo besedo v pravem trenutku," razmišlja Pini, ki ne želi povsem odločno prikimati tezi, da Mazejevo od lanskoletne ravni loči le "klik". Tudi všečnih obljub o preobrazbi ne želi sejati. "Vse, kar lahko od Tine zahtevam, je pozitiven pristop. Dejstvo pa je, da je izziv velik."

Zmaga (še) ni cilj

"Ko sem prišel v Tinino ekipo, sem kaj hitro naletel na načeto samozavest. Zavestno sem se lotil izkoreninjanja slabih misli. Jasno, ne gre niti brez manjših popravkov v tehniki smučanja. Sem pa optimist. Tinin nasmeh se počasi vrača. To je dober znak. To je korak v pravo smer. Voditi nas mora pozitivna misel," je odločen novinec v ekipi najboljše slovenske smučarke, s katero se je iz Flachaua že preselil v Cortino d'Ampezzo.

"Že na zadnjih tekmah v Zauchenseeju je Tina pokazala nekaj zelo dobrih smukaških odsekov. Je hitra in odzivna, čeprav tu in tam še napravi kakšno napako. Na dobrem je treba graditi. To bomo storili že v Cortini," pravi nova desna roka Andree Massija, ki se dobro zaveda, da se vrhunec zime, olimpijske igre v Sočiju, nezadržno bliža.

"Do Sočija imamo sicer malo, a vseeno dovolj časa. Treba pa je biti potrpežljiv in se osredotočiti na smučanje ter postavljene cilje. Ciljev je več. Zmaga ni prvi cilj. Je končni cilj. A do izpolnitve nas čaka nekaj manjših etapnih ciljev," je pogovor pred nadaljevanjem svetovnega pokala sklenil Mauro Pini.

Ne spreglejte