Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Weirather Tina Maze Aksel Lund Svindal

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 10.25

8 let

Najslajši božični prazniki za Svindala in Weiratherjevo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V vlogi vodilnih smučarjev svetovnega pokala se na krajši praznični odmor odpravljata Norvežan Aksel Lund Svindal in dekle iz ugledne smučarske družine iz Liechtensteina Tina Weirather.

Najboljši alpski smučarji in smučarke so ob koncu preteklega tedna vstopili v drugo tretjino olimpijske sezone. Za dekleti je 13 (od skupno 33), za fanti pa 12 (od skupno 34) tekem. Sledi tradicionalni božični premor, pred novim letom pa čaka fante še znameniti smuk v Bormiu, v klasičnem avstrijskem prednovoletnem bienalnem izmenjevanju med Semmeringom in Lienzom pa je tokrat na vrsti drugi.

Ker pa je zdaj že jasno, da München znova ni odet v zimsko preobleko, tako da je novoletna paralelna preizkušnja že odpovedana, bodo smučarji deležni nekoliko daljšega odmora. Svetovni pokal se bo namreč za obe kategoriji nadaljeval z zagrebškim slalomom.

Pričakovani troboj

V moškem delu karavane svetovnega pokala se na prvih treh mestih zadržujejo pričakovani tekmovalci, le da je razporeditev točk nekoliko drugačna. Ker na zadnjih dveh veleslalomih ni upravičil slovesa najboljšega tekmovalca v tej disciplini, za nameček pa je precej skromnejši tudi njegov plen v superveleslalomu in slalomu, si je precejšen zaostanek že nabral Američan Ted Ligety, kar sta znala izkoristiti branilec naslova Marcel Hirscher in nekdanji lastnik globusa Aksel Lund Svindal. Slednji že po tradiciji stavi na prevlado v obeh hitrih disciplinah in solidni veleslalom, Avstrijec pa s pridom izkorišča Ligetyjevo ranljivost, a si je en spodrsljaj v svoji paradni disciplini, torej slalomu, privoščil tudi sam.

Napad nove generacije

Več svežine prinaša pogled na vrh v ženski konkurenci. Čeprav odločitev še zdaleč ni padla in imajo nekoliko starejše tekmovalke na čelu z Mario Höfl Riesch ter Tino Maze še vedno dovolj možnosti za skok na prestol, pa je več kot očitno, da do glavne besede prihaja nova generacija smučark, med letnikoma 1989 in 1991. V to kategorijo sicer spada tudi Ilka Štuhec, ki je vidno napredovala in osvojila več točk kot v celotni pretekli sezoni, a je vendarle še daleč od samega vrha.

V višjo prestavo sta prestavili 22-letna Lara Gut in dve leti starejša Tina Weirather. Hčerka legendarnega smukača Hartija Weiratherja ter nekdanje svetovne in olimpijske prvakinje Hanni Wenzel, posledično torej tudi nečakinja Andreas Wenzla, je po sobotni zmagi celo vodilna v skupnem seštevku. Njena vrstnica Anna Fenninger, ki prav tako velja za junakinjo nove generacije, je trenutno ob še ne povsem izkoriščenem potencialu četrta, prav daleč pa ni niti komaj 18-letna Mikaela Shiffrin.

Ne spreglejte