Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
13. 10. 2017,
13.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

1

Natisni članek

Timi Zajc Timi Zajc Gorazd Bertoncelj skoki

Petek, 13. 10. 2017, 13.10

6 let, 6 mesecev

Nadarjeni mladenič, ki diha za ovratnik Prevcu in preostalim

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,65

1

Timi Zajc | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Širši slovenski javnosti ime Timi Zajc ne pomeni veliko, a mladi slovenski skakalec se razvija v tekmovalca, ki bi lahko v prihodnosti mešal štrene najboljšim tudi v svetovnem pokalu. Njegov trener Gorazd Bertoncelj izpostavlja njegovo posebno držo smuči v fazi leta, ki jo mnogi v celotni karieri sploh ne osvojijo.

Timi Zajc je član SSK Ljubno BTC. Zadnji dve sezoni 17-letni skakalec trenira v Kranju v sklopu Državnega panožnega nordijskega centra (DPNC). Nad njegovim delom v mladi A-reprezentanci, v kateri trenirajo še Domen Prevc, Tilen Bartol, Žiga Jelar, Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič, bdi trener Gorazd Bertoncelj, ki opaža viden napredek.

Na nedavnem članskem državnem prvenstvu v Kranju, kjer so skakali A-reprezentanti na čelu s Petrom Prevcem, je deklasiral vso konkurenco. Prav tako se je poleti izkazal v celinskem pokalu. Zmagal je v Trondheimu, na zadnji postojanki v Klingenthalu pa je bil drugi za kolegom Bartolom. Oba sta preskočila priznana imena svetovnega pokala, kot so Richard Freitag, Vincent Descombes Sevoie, Markus Eisenbichler …

"Po naravi je miren, zrel za svoja leta. Osredotočen je in ve, kaj hoče."

Timi dela pod taktirko Gorazda Bertonclja (levo) v sklopu DPNC v Kranju in je del mlade A-reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Timi dela pod taktirko Gorazda Bertonclja (levo) v sklopu DPNC v Kranju in je del mlade A-reprezentance. Foto: Vid Ponikvar "Timi je v zadnjih dveh letih zelo napredoval. Že med svojimi vrstniki je bil tip zmagovalca. Izstopal je. Po naravi je miren, zrel za svoja leta. Osredotočen je in ve, kaj hoče," je Bertoncelj uvodoma opisal mladega Zajca.

Nato se je navezal na njegovo prednost v primerjavi s konkurenco: "Posebno lastnost ima, in sicer zelo dobro postavitev smuči. Strokovno rečemo, da ima v fazi leta plosko postavljene smuči. Zlasti v prvi fazi leta razvije veliko hitrosti. To je posebnost, s katero ima optimalen vzgon in dobi optimalno hitrost. Takšno postavitev je zelo težko doseči, da nato nadzoruješ smuči v zraku. To se težko naučiš in natreniraš. Nekateri tega nikoli ne osvojijo."

V tem trenutku je na ravni svetovnega pokala

Timi Zajc | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida V zadnjem obdobju je velik napredek dosegel tudi pri psihološki stabilnosti, saj so se mu v preteklosti zaradi mladosti po dobrih skokih razumljivo večkrat prikradli hitri padci. "Veliko smo naredili pri psihični stabilnosti. Mislim, da se mu je telesna rast umirila. Pri vseh gibalnih sposobnostih je napredoval. Pred tem je bilo zanj značilno, da je bil na skupnih pripravah pri prvem treningu odličen, nato je bil viden padec v tehniki in ravni forme. Zdaj se je dvignil. Že vse poletje je v dobri formi. Ravno smo končali kondicijske priprave v Poreču. Vse je dobro zdržal, kar je dober znak," je Bertoncelj optimističen.

S takšnim napredkom že dodobra trka na vrata članske A-reprezentance. Morda ni več tako daleč čas, ko ga bomo videli na delu v svetovnem pokalu. Spomnimo se, kako je Domen Prevc pred dvema letoma z dobrim treningom na skupnih pripravah v Oberstdorfu prepričal glavnega trenerja A-reprezentance Gorana Janusa, da ga je uvrstil v ekipo: "V tem trenutku je na takšni ravni, da bi lahko. Ne vemo pa, kaj se bo zgodilo čez pet tednov. To je ključni del priprav. Priprave se bližajo koncu. Prav tako moramo dobiti vrhunsko tekmovalno opremo. To je občutljivo obdobje. Včasih so starejši trenerji govorili, da se vsak dan v oktobru in novembru šteje dvojno, če gledamo na april, maj …"

Ali bo naredil korak naprej in se morda uvrstil v ekipo za prvo tekmo svetovnega pokala v Visli, kar bi bil njegov debi med elito? | Foto: Urban Urbanc/Sportida Ali bo naredil korak naprej in se morda uvrstil v ekipo za prvo tekmo svetovnega pokala v Visli, kar bi bil njegov debi med elito? Foto: Urban Urbanc/Sportida "Osredotočenje na napredek in lastni razvoj"

V kakšni formi je v primerjavi z A-reprezentanti, ki so bili v zadnjih dneh na pripravah na Tenerifu, bo lahko preveril v Planici in nato v Oberstdorfu, kjer bodo preizkusili tudi ledeno smučino. Po zmagi v Kranju pred Petrom Prevcem, Robertom Kranjcem, Jernejem Damjanom in drugimi, je, kot poudarja Bertoncelj, pomembno, da ostaja na trdnih tleh: "Zmaga mu zagotovo veliko pomeni, a je lahko tudi past, ker se pričakovanja dvignejo. Preprosto se mora osredotočiti na napredek in lastni razvoj. To mora biti osnovno vodilo."

Ali bomo njegov debi v svetovnem pokalu doživeli že prihodnji mesec ob vstopu v novo sezono v Visli (med 17. in 19. novembrom), bo znano v prihodnjih tednih, ki so za vse skakalce zelo pomembni. Prav v Oberstdorfu se ponavadi delijo dodatne vstopnice.

Ne spreglejte