Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2011,
18.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer

Četrtek, 8. 12. 2011, 18.22

7 let, 12 mesecev

Nadaljevanje sezone v Hochfilznu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Biatlonska karavana se je v teh dneh s severa Evrope premaknila bliže našim krajem, v sosednjo Avstrijo.

Čeravno je bila vremenska napoved še pred tednom dni zelo neugodna, so se organizatorji zelo dobro pripravili in uredili glavnino prizorišča z umetnim snegom, ki so ga imeli shranjenega še od lanske zime. V zadnjih dneh pa jim je na pomoč priskočila še narava in jih obdarila z več kot 30 centimetri naravnega snega.

V četrtek se je pod Tirolskimi vršaci v dolini Pilerseetal ponujala prava zimska pravljica, ko je prizorišče šprinterških, zasledovalnih in štafetnih preizkušenj obsijalo še sonce. Na uradnem treningu so se zvrstili tudi slovenski biatlonci, ki so prispeli v Hochfilzen oziroma natančneje v sosednji Leogang, kjer prebivajo, že v sredo. Medtem, ko je servisna ekipa skrbno izbirala smuči, preizkušala različne njihove priprave in merila temperature snega, sta tekmovalce na strelišču spremljala trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos.

"Končno spet prizorišče, ki ponuja prave zimske razmere, kjer bo tudi povsem drugačno vzdušje za tekmovanje. Obenem smo sedaj tudi na precej večji nadmorski višini kot v Östersundu in tekmovalci imajo kar nekaj težav z dihanjem in prihajajo bolj zasopli na strelska mesta. Seveda se to pozna vsem in ne le našim, poleg tega pa je tukaj tudi eno najtežjih strelišč, saj se proga do njega ves čas vzpenja. Za nameček je novozapadli sneg zelo počasen in ne glede na formo, bo potrebno na progah zelo garati. To bodo tekme za močnejše tekmovalce, ki zmorejo uprizoriti hiter tek tudi v težjih pogojih. Seveda bo material odigral pomembno vlogo pri tekaških dosežkih in na srečo se nam je v servisu pridružil še dodaten sodelavec. Teja in Klemen malo tarnata nad prehladom, vendar zaenkrat trenirata po načrtu in upamo, da se zadeva ne bo razvila v kaj večjega. Nekaj slabša izhodišča imamo zaradi nedoseženih točk svetovnega pokala pri nekaterih tekmovalci, ki jih sedaj ne moremo razvrstiti v štartne skupine v ospredju. Prednost bosta imela Jakov in Vasja, ki sta največ dosegla na prvi postaji svetovnega pokala," so bile napovedi glavnega trenerja Velepca, ko je snel z nog smuči, saj je z Gregorinovo pretekel tudi nekaj krogov po tekmovalni progi.

Z osmim mestom je bil letos najbolje uvrščen Jakov Fak, ki se je razgovoril šele po opravljenem treningu: "Tudi na tem prizorišču si želim, da bi bil najbolje uvrščen slovenski predstavnik, obenem pa si vseeno želim, da bi kar celotna ekipa ustvarila boljše rezultate in naredila korak naprej. V Östersundu nikakor nismo prikazali realne slike stanja in zagotovo bo že jutri nova priložnost. Moja želja je vsekakor razmišljanje o stopničkah. Proga je zahtevna in s pravim materialom smo vsekakor sposobni naskočiti vrh, v nasprotnem primeru bo v teh pogojih zelo težko. Potrebno se jo bo lotiti taktično modro, prehodi bodo zelo pomembni in od štarta do cilja bo treba teči z glavo na pravem mestu. Podobno velja tudi za strelišče."

Strelskih dosežkov se je dotaknil trener Tomaš Kos, ki največkrat bdi nad tekmovalci na strelišču. "V tem segmentu nikakor še nismo dosegli ravni, ki smo jo prikazovali v pripravljalnem obdobju. Novo prizorišče prinaša nove tekme in poskušali bomo čim manj obremenjeno nastopiti. Današnji trening je bil namenjem spoznavanju strelišča in ocenjevanju točke pred streliščem, kjer bo potrebno nekoliko popustiti v teku, da bi prišli čim bolj umirjeni na strelsko mesto. Nekaj je bilo še težav s spremenljivim vetrom in prav zato je bil trening še toliko bolj koristen, ker bodo tudi jutri najverjetneje podobni pogoji."

Kot zadnja je trening zaključila Teja Gregorin: "Na prvih tekmah nisem še dobila prave potrditve, zato sem tudi v Hochfilzen prišla z mešanimi občutki. Velja tako za prikazano na progi, kot tudi na strelišču. Trening je sicer pokazal boljše predstave, vendar pa je tekma nekaj povsem drugega. Ne želim ničesar napovedovati in raje počakam na spodbudnejše nastope. Tukaj bom nastopila le na dveh tekmah, saj ne bomo nastopile v nedeljo s štafeto, ki nikakor še ne bi bila konkurenčna."

V petek bodo ob 10. uri in trideset minut odprli lov na nove točke svetovnega pokala moški s šprintersko 10-kilometrsko preizkušnjo. Jakov Fak bo nastopil s številko 12, Vasja Rupnik s številko 40, Klemen Bauer bo nosil številko 67, Janez Marič 72 in Peter Dokl s številko 85. Na dva in pol kilometra krajši razdalji jim bodo ob 14.30 uri sledile še ženske. Teja Gregorin bo nastopila kot 17. in Andreja Mali kot 48.

Ne spreglejte