Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
10. 12. 2015,
22.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

svetovni pokal Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Ana Bucik Ana Drev Katarina Lavtar Lindsey Vonn

Četrtek, 10. 12. 2015, 22.29

8 let, 3 mesece

Na potezi Mikaela Shiffrin in tudi Slovenke

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Alpske smučarke bodo z evropskim delom svetovnega pokala ob koncu tedna nadaljevale v Aareju, kjer bo v središču pozornosti Mikaela Shiffrin.

Ameriška smukaška diva Lindsey Vonn se je s tremi zmagami v Lake Louisu zavihtela na vrh lestvice skupnega seštevka svetovnega pokala. Pred rojakinjo Mikaelo Shiffrin ima po sedmih (od 41) tekmah štiri točke prednosti (300:296). Zdaj se je na potezi znova znašla mlajša Američanka, ki je sicer v Kanadi s 15. mestom v superveleslalomu potrdila napoved o širitvi tekmovalnega repertoarja, a bo glavnino točk v boju za svoj prvi veliki globus vendarle iskala predvsem v tehničnih disciplinah. V Aareju jo s tretjim veleslalomom in drugim slalomom sezone čaka boj za novih 200 točk.

Medtem ko bo v sobotnem veleslalomu ena od resnih kandidatk za vrh, pa bo dan zatem v slalomu absolutna favoritinja. Navsezadnje je v zadnjih treh letih na 26 slalomih slavila kar 15 zmag svetovnega pokala, vmes pa osvojila še naslov olimpijske in dva svetovne prvakinje. V zadnjem letu je bila premagana zgolj dvakrat, nazadnje 13. januarja v Flachauu, sledilo pa je pet prepričljivih zmag, pred dvema tednoma v Aspnu celo z rekordno prednostjo v zgodovini ženskih slalomov svetovnega pokala – 3 sekunde in 7 stotink pred Slovakinjo Veroniko Zuzulovo.

Na Švedskem tudi štiri Slovenke

Daleč od misli o zmagah, rekordnih prednostih in globusih pa se je iz Severne Amerike v Evropo vrnil del slovenske ekipe. Medtem ko sta Maruša Ferk in Vanja Brodnik ostali na tekmah nižje ravni v Nakiski v Kanadi, Ilka Štuhec pa se pripravlja na preizkušnji v Val d'Iseru (18. in 19. 12.), je ekipa za tehnični disciplini že zbrana v Aareju.

Trener Denis Šteharnik bo na sobotnem veleslalomu v ogenj poslal Ano Drev, Tino Robnik, Katarino Lavtar in Ana Bucik, na slalomu pa bosta priložnost dobili zadnji dve, tokrat v upanju na boljši končni izkupiček. Slovenke namreč doslej niso znale izkoristiti okrnjene konkurence. Ničla po dveh slalomih, 22. mesto Drevove v Aspnu in 27. mesto Lavtarjeve v Söldnu se nahajajo pod ravnjo pričakovanj in želja.

Šteharnik vztraja pri visokih ciljih

Pri visokih ciljih vztraja tudi trener Šteharnik, ki najbolj pogreša odločnost in samozavest na ledenih podlagah. Ob tem se zaveda, da je takšnih na tekmah najvišje ravni največ. "Žal ugotavljam, da so punce na ledenih progah pogosto izgubljene. Nekaj ugank je tudi okrog opreme. S temi vprašanji se intenzivno ukvarjamo," pravi Šteharnik in, ne ozirajoč se na zadnje rezultate, dodaja: "Zadovoljen bom, ko bo veleslalomsko tekmo najboljša Slovenka končala med deseterico, druga med dvajseterico, v finalu pa bo še tretja. V slalomu pa je cilj ena finalistka."

Ne spreglejte