SiolNET. Sportal Zimski športi
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tour de ski

Na novoletno turnejo potuje le trojica

0

termometer

Vesna Fabjan
Foto: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca v smučarskem teku je danes v Ljubljani predstavila nekaj glavnih ciljev za nadaljevanje sezone, ki bo enega od vrhuncev dosegla na novoletni turneji Tour de ski. Tja potuje le trojica, Vesna Fabjan, Anamarija Lampič in Miha Šimenc, preostali se bodo pripravljali doma.

Tekači in tekačice bodo na najvišji ravni dejavni že prej, saj jih že v soboto v Planici čaka državno prvenstvo v sprintih, neposredno pred olimpijskimi igrami na istem prizorišču pa še svetovni pokal.

Novoletna turneja smučarskih tekačic in tekačev se bo v sezoni 2017/18 začela s prostim sprintom v Lenzerheideju. Na tekmovanje, ki se bo 7. januarja v dolini Fiemme tradicionalno končalo z zahtevnim, devetkilometrskim vzponom na Alpe Cermis, bodo odpotovali le trije Slovenci, ki bodo svoje priložnosti iskali predvsem v sprintih.

Tour de ski je prelomnica v sezoni

Anamarija Lampič želi opraviti čim več tekem v kosu. Anamarija Lampič želi opraviti čim več tekem v kosu. Foto: Sportida Vesna Fabjan je že stara znanka novoletne turneje, tokrat se tja odpravlja s poškodbo rame, ki pa jo v zadnjih tednih že uspešno sanira. "Ne štejem, kateri Tour je to zame, je pa to ena prelomnica v sezoni, kjer si vsak želi biti v čim boljši formi. Letos sem sicer imela nekaj težav, ko sem pred tekmo v Davosu staknila poškodbo rame in je potem bila terapija del vsakodnevnega treninga. Malo me še ovira, a se želim skoncentrirati na vsak trening, poškodbo odmisliti, če bo zdravje ostalo, potem bo vse v redu," je dejala bronasta z olimpijskih iger v Sočiju 2014.

"Planica je zadnji dve leti moj drugi dom, tam sem več kot doma, vsak dan imaš svetovni pokal pred očmi. Resnično moraš imeti filter v sebi, da ne popustiš pritisku. Je pa domača tekma svetovnega pokala zelo velika motivacija, tudi zato, ker je na sporedu neposredno pred olimpijskimi igrami," je še dejala Fabjanova, ki trenira pod vodstvom Marka Gracerja.

Poleg uvodnega sprinta v prosti tehniki in Lenzerheideja čakajo tekmovalno druščino nato tekmi na distanci, za klasični sprint se ekipe 3. januarja preselijo v Oberstdorf, ki bo gostil še 10 in 15 km v prosti tehniki, nato sledi selitev v dolino Fiemme.

Priprava na olimpijske igre

Do točk je na distanci v tej sezoni pritekla Anamarija Lampič. "Na Tour nas gre malo, s trenerjem pa sva se odločila, da bo to priprava na olimpijske igre, da opravim več tekem v kosu in komaj čakam, da gremo. Imam nekaj točk v distanci, kar je dober motiv za naprej, vem, da sem sposobna še kaj pokazati, to se je videlo na tekmah doslej. Sem zraven, a bo treba še trenirati," je dejala Lampičeva.

Miha Šimenc bo na novoletni turneji branil čast slovenskega moškega smučarskega teka. Miha Šimenc bo na novoletni turneji branil čast slovenskega moškega smučarskega teka. Foto: Sportida

Na novoletno turnejo bo odpotoval še Miha Šimenc, ki svoje priložnosti prav tako išče v sprintih, medtem ko bodo preostali trenirali doma. Omenjena trojica bo najprej odpotovala na začetne sprinte v Lenzerheide in potem ostala vsaj do klasičnega sprinta v Oberstdorfu, kjer se bodo s trenerskim štabom glede na prikazano odločili, ali na turneji vztrajati še do konca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin