Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
18.50

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

1

Natisni članek

Tilen Bartol Timi Zajc Timi Zajc Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Gorazd Bertoncelj Goran Janus

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 18.50

6 let, 5 mesecev

Mladi skakalci trkajo na Janusova vrata

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,23

1

Goran Janus | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Tako kot je vsako leto že v navadi, so slovenski skakalci tudi letos pred vhodom v zimo odpotovali v Oberstdorf in opravili treninge na ledeni smučini, kjer so bili prav tako vroči Poljaki. Glede primerjave z njimi Goran Janus poudarja, da ne želijo nikomur verjeti, dokler se tekma dejansko ne začne. Prvi mož stroke še ne želi operirati z imeni potnikov za prvo tekmo svetovnega pokala, saj bi rad skakalce videl na delu še doma. Mesto si morajo zagotoviti, izpostavlja. Zato pa iz ozadja prihajajo mladi skakalci, ki se spogledujejo s svetovnim pokalom. V Nemčiji je manjkal le Domen Prevc.

Od torka do petka so se slovenski skakalci mudili v Oberstdorfu, kjer so opravili prvi trening na ledeni smučini, prav tako pa preizkušali veliko materiala. Poleg A-reprezentance so bili v Nemčiji še B-ekipa ter mlada A-ekipa.

Manjkal je le Domen Prevc, ki si je v zadnjih letih prav v tem nemškem skakalnem središču priskakal vozovnico za tekme svetovnega pokala. Tokrat je, kot pravijo v slovenskem skakalnem taboru, zaradi šolskih obveznosti ostal v Sloveniji, saj ga v tem šolskem letu čaka matura in mora nekaj ocen pridobiti že zdaj, sicer bo na koncu preveč vsega. Poleg tega je opravil tudi vozniški izpit za avto.

"Vse skupaj je hitro minilo. Vreme nam je služilo in smo lahko zadovoljni. Testirali smo tudi opremo. Anže Lanišek, Jurij Tepeš in Anže Semenič so že preizkušali zimske smuči in so zadovoljni. Robert Kranjec in Peter Prevc, ki skačeta na Fischerjevih smučeh, jih bosta preizkusila prihodnji teden na ledeni smučini v Kranju," je uvodoma povedal glavni trener Goran Janus.

"Nikomur ni za verjeti"

Peter Prevc bo naslednji teden tako kot Robert Kranjec prejel nove Fischerjeve smuči za zimsko sezono in jih bo potestiral na ledeni smučini v Kranju. | Foto: Bojan Puhek Peter Prevc bo naslednji teden tako kot Robert Kranjec prejel nove Fischerjeve smuči za zimsko sezono in jih bo potestiral na ledeni smučini v Kranju. Foto: Bojan Puhek Ker se slovenski skakalci, najbolj svetla izjema je bil Lanišek, niso pretirano izkazali v poletnem grand prixu, je aktualno vprašanje o trenutni formi, glede na to, da se bo čez dobra dva tedna zimska sezona v Visli (17. novembra bodo kvalifikacije) začela. "Po Klingenthalu, kjer je bila zadnja tekma poletnega grand prixa, nismo bili ravno veliko na skakalnici, zato lahko skoke ocenim kot solidne. Vzporedno z nami so trenirali Poljaki, tako da smo na dveh treningih videli, kam skačejo. Spodbudno je, vendar težko rečeš, kje Poljaki so v tem trenutku. Nikomur ni za verjeti. Ne veš, v kakšni fazi treninga so, kakšno opremo imajo …," odgovarja Janus.

Da vroči Poljaki kažejo na treningih in nato na tekmah drugačen obraz, lahko pove tudi Gorazd Bertoncelj, ki skrbi za A mlado reprezentanco: "Z njimi se težko primerjaš, ker imajo svoje metode. Razlika je pri njih velika. Letos smo bili dvakrat v podobnem položaju, ko smo z njimi trenirali skupaj v Planici in sta bila Tilen Bartol in Timi Zajc na podobni ravni. Na tekmah potem odlično skačejo. Z opremo veliko špekulirajo. Imajo pa tudi ogromno sredstev namenjenih za skoke. V Planici je bilo takrat na treningu denimo okoli 10 ljudi poleg skakalcev."

Bartol in Zajc močno trkata

17-letni TImi Zajc, ki je jeseni postal članski državni prvak, je resen kandidat za nastop na prvi tekmi svetovnega pokala v Visli. | Foto: Urban Urbanc/Sportida 17-letni TImi Zajc, ki je jeseni postal članski državni prvak, je resen kandidat za nastop na prvi tekmi svetovnega pokala v Visli. Foto: Urban Urbanc/Sportida Prav Bartol in Zajc – jeseni je postal članski državni prvak - pa sta tista mlada skakalca, ki najbolj trkata na Janusova vrata in sta sodeč po videnem resna kandidata za nastop na prvi tekmi svetovnega pokala. Bartol je v končni fazi naredil celo dodatno kvoto za zimo - na zadnji tekmi celinskega pokala v Klingenthalu je zmagal in bil drugi. In Janus je v preteklosti takšnemu junaku vedno podelil vstopnico za svetovni pokal.

"Fanta zelo lepo držita formo. Obdržala sta jo od poletja. Res, da je bil Bartol nekoliko bolan (trebušna viroza, op. a.) v Oberstdorfu. Timi je na zelo podobni ravni," pravi Janus, pohvalil pa ju je tudi Bertoncelj: "Formo sta prenesla na ledeno smučino, kar je dober znak. A nas čaka v nadaljevanju še veliko dela, saj je zima zelo naporna. V štirih mesecih bodo vsak konec tedna tekme. Cilj je, da zadržimo dobro raven skokov."

Domen Prevc še išče pravo formo

Domen Prevc še išče pravo formo. | Foto: Grega Valančič/Sportida Domen Prevc še išče pravo formo. Foto: Grega Valančič/Sportida Za razliko od vrstnikov (v mladi A reprezentanci so tudi še Bor Pavlovčič, Žiga Jelar in Aljaž Osterc) Domen Prevc še ni v takšni formi, kot bi si želel biti in je zato pri njemu velik vprašaj. Zlasti, če gledamo, kako jo je v preteklih dveh letih prav v tem času dvignil, lani pa nato celo zablestel na začetku svetovnega pokala, potem ko je zmagal na štirih tekmah. A je pri njemu tako, da se ta premik lahko zgodi z danes na jutri. V naslednjih štirinajstih dneh zato tudi njega čaka veliko dela, da si zgotovi mesto med sedmerico skakalcev, ki jih bo Janus odpeljal v Vislo.

Prvi mož stroke z imeni potnikov še ne želi operirati: "Do konca bom počakal. Nihče nima zagotovljenega mesta. Približno se ve, kdo bi lahko šel. Zdaj bomo trenirali še malce na keramiki v Planici in nato naslednji teden v Kranju na ledeni smučini. Nato bo padla odločitev."

Ne spreglejte